Bethlehem

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bronnen
  2. 2. Voetnoten 

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Bethlehem

  Bethlehem is in de Bijbel 1. een stad in het stamgebied van Juda, ook Bethlehem Juda en Bethlehem Ephrata genoemd; 2. een stad in het stamgebied van Zebulon. De naam "Bethlehem" (Hebr. Beit Lechem) betekent "broodhuis", 'huis des broods". In Bethlehem Juda kwam de Zaligmaker, het ware Hemelbrood, ter wereld. Eerder was daar koning David geboren.

  Bethlehem Juda ligt 2 uur gaans van Jeruzalem zuidwaarts. Een Bethlehemiet is iemand afkomstig van Bethlehem. 

  Judea-Wolters.jpg

  Kaart: Ligging van Bethlehem, onder Jeruzalem, in vak 1C[2]

  Op de weg naar Bethlehem, nabij deze plaats, stierf Rachel, nadat ze met smart Ben-Oni ('zoon van mijn smart') gebaard had. Zijn vader Jacob noemde hem echter Ben-Jamin, 'zoon der rechterhand'. 

  Uit Bethlehem kwamen Elimelech en Naomi, die met hun zonen naar Moab trokken, omdat er in Bethlehem hongersnood was. Nadat ze haar man en zonen had verloren, keerde ze met haar Moabietische schoondochter Ruth terug naar Bethlehem. Ruth huwt er met de vermogende Boaz, de overgrootvader van koning David, een voorvader van Christus Jezus. 

  In Bethlehem werd David geboren en tot koning gezalfd.

  In Bethlehem werd later de Messias, de beloofde Verlosser van Israël, de zoon van David geboren. Nadat wijzen uit het Oosten, geleid door een ster, de woning van de pasgeboren koning (Jezus) gevonden hadden en hun geschenken hadden aangeboden, gingen ze langs een andere weg terug, zonder koning Herodes I in te lichten over de verblijfplaats van het kind. Daarop liet de koning alle jongetjes tot twee jaar oud in Bethlehem vermoorden, met het oogmerk van de geboren Koning der Joden uit de weg te ruimen. 

  Bethlehem_hoofdstraat.jpg  
  Foto: Hoofdstraat in Bethlehem ca. 1915
  Gemaakt door The American Colony Photographers

  In 1917 kwam Bethlehem met heel het land van Israël onder Brits bestuur. De eeuwen durende heerschappij van de Turken was voorbij. 

  In 1948 werd Bethlehem veroverd door de Jordaniërs. Jordanië regeerde over Bethlehem en de westelijke Jordaanoever tot 1967, toen het gebied door Israël werd veroverd. 

  In 1995 droeg Israël, krachtens de Oslo-accoorden, Bethlehem over aan de Palestijnse Autoriteit. 

   

  Bethlehem_Bonfils.jpg
  Foto: In de kersttijd trekt Bethlehem veel bezoekers (ca. 1890-1930).
  Fotograaf: Félix Bonfils[1]

  In Bethlehem staat een kerk ter nagedachtenis aan de geboorte van de Heiland: de Geboortekerk (Eng. Church of the Nativity). De kerk, een basiliek, werd gebouwd in 339 n.C. door de christenkoning Constantijn de Grote en zijn moeder Helena, boven de grot die men voor de plaats van Jezus' geboorte hield. In de loop der eeuwen werd de kerk verwoest en/of herbouwd door verschillende veroveraars: de Samaritanen, Perzen, Arabieren, Kruisvaarders, Mammelukken, Turken (Ottomanen) en Britten. 

  Bethlehem was van ouds een dorp met een christelijke meerderheid, gebouwd rond de Geboortekerk. Toerisme was de belangrijkste industrie. Echter, het percentage Christenen in Bethlehem is gedaald van 85 procent in 1948 tot 54 procent in 1967 en tot circa 30 procent in 2013. Een belangrijke oorzaak is de druk van de zijde van aggressive Islamisten, waar ook andere christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten onder lijden, behalve in Israël.

  Bronnen

  P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Hieruit is op 25 dec. 2012 tekst genomen en verwerkt.

  IsraëlDailyPicture.com, rondzend-email van 23 dec. 2013.

  Voetnoten 

  1. ↑ De foto wordt bewaard in de congresbibliotheek van de Verenigde Staten, zie bronpagina op Loc.gov.
  2. ↑ Kaart gemaakt door het Cartografisch instituut J.B. Wolters en verschenen in: A. van Deursen, Schoolatlas voor Bijbelse geschiedenis, Uitg. J.B. Wolters Groningen Batavia, 1940. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
   Bethlehem_Bonfils.jpg
  Geen beschrijving
  59.68 kB21:33, 25 dec 2012Kees LangeveldActies
   Bethlehem_hoofdstraat.jpg
  Hoofdstraat in Bethlehem, The American Colony Photographers, ca. 1910
  50.23 kB09:44, 14 feb 2009Kees LangeveldActies
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.