Dächsel, Karl August

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bron
  2. 2. Voetnoten

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wi...t_D%C3%A4chsel

  Karl August Dächsel (1818-1901), ook August Dächsel genoemd, was een Duitse protestantse theoloog. Hij was predikant in Silezië. Hij is de vervaardiger van een Bijbelverklaring in 7 delen (1862-1880), welke zich onderscheidde door de vorm. Deze verklaring was namelijk een doorlopende parafrase van de Heilige Schrift.

  August_Dächsel_ca1848.jpg

  August Dächsel, ca. 30 jaar oud [1]

  August_Dächsel_ca1898.jpg

  August Dächsel, ca. 80 jaar oud [2]

  In het Nederlands werd deze Bijbelverklaring allereerst bewerkt door de predikant  F.P.L.C. van Lingen in 8 delen. Bij de tekst van Dächsel werden vele gedeelten opgenomen van de verklaringen door theologen uit Duitsland en Nederland. Deel 3 is in te zien op books.google.nl: deel 3.

  De tweede uitgave, waarvan echter slechts het Oude Testament verscheen, werd bezorgd door de predikant  H. van Griethuyzen.  Deze uitgave onderscheidde zich van de eerste, dat ze meer in Calvinistische geest bewerkt werd.

  In de Online Bible is de volledige uitgave opgenomen: Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen,  Antz. et al, Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901).

  Bron

  Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (Kampen: Kok, 1925-1931) s.v. Dächsel (Karl August). De tekst van dit lemma is op 17 jan. 2014  verwerkt.

  Voetnoten

  1. ↑ Afbeelding ontleend aan de Duitse Wikipedia, bronpagina. Foto dagtekent van ca. 1848, volgens het lemma met de tekst van 17 jan. 2014.

  2. ↑ Afbeelding ontleend aan Wikimedia Commons, bronpagina. Foto dagtekent van ca. 1898. Uploader was gebruiker Dobschuetz op de.wikipedia. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.