Didrachmen

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Voetnoten

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Didrachmen

  Een didrachmen of dubbeldrachmen of dubbele drachme (Gr. Didrachmon; Lat. Didragma) is een zilveren munt die de waarde had van twee Attische drachmen en eveneens gelijkwaardig was aan een halve sikkel. De waarde kwam overeen met een gemiddeld loon voor twee dagen. Zoveel bedroeg de tempelbelasting die iedere Israëliet van 20 jaar of ouder jaarlijks moest betalen (Ex 30:13-16, vergelijk 2 Kron. 34:9). Ook onze Meester voldeed zijn belastingplicht.

  De Herziene Statenvertaling heeft ‘twee drachmen’. De Lutherse vertaling heeft  ‘cijnspenning’. Sommige vertalingen hebben, naar de bestemming van het geld, ‘tempelbelasting’.

  Naast de geldstukken drachme en de didrachmen kwamen ook de munten tetradrachmon (vier drachmen) en dekadrachmon (tien drachmen) voor.

  Munten_Meyers.jpg

  Afb.: Munten uit de oudheid[1]. Op de eerste en tweede rij zijn didrachmen te zien.
  (Klik op de afbeelding om deze te vergroten) 

  In Kapernaüm vroegen belastingontvangers Petrus naar de eventueel door zijn rabbi verschuldigde tempelbelasting van een didrachmen. Sommige rabbi's maakten aanspraak op vrijstelling van de tempelbelasting. Jezus echter onttrekt zich niet aan zijn belastingplicht. Hij laat Petrus door een wonder een stater vinden, die de waarde van vier drachmen ofwel twee didrachmen had. Met de stater kon voor de Heer en voor Petrus de tempelbelasting worden betaald. 

  Mt 17:24  Toen zij nu in Kapernaum gekomen waren, kwamen de ontvangers van de didrachmen naar Petrus toe en zeiden: Betaalt uw meester de didrachmen niet? Hij zei: Jawel.
  Mt 17:25 En toen hij in het huis was gekomen, was Jezus hem voor en zei: Wat denk je, Simon, van wie heffen de koningen van de aarde tol of belasting: van hun zonen of van de vreemden?
  Mt 17:26 Toen hij nu zei: Van de vreemden, zei Jezus tot hem: Dan zijn de zonen vrij.Mt 17:27 Opdat wij hen echter geen aanstoot geven, ga naar zee, werp een vishaak uit en neem de eerste vis die bovenkomt, en als je zijn bek opendoet, zul je een stater vinden; neem die en geef hem hun voor Mij en jou.
  (TELOS)

  Voetnoten

  1. ↑ Bron: Meyers Konversationslexikon. Verlag des Bibliographischen Instituts, Leipzig und Wien, Vierte Auflage, 1885-1892. Bronpagina.

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
   Munten_Meyers.jpg
  Geen beschrijving
  448.21 kB11:07, 3 dec 2012Kees LangeveldActies
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.