Die Weiße Rose

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wi...ei%C3%9Fe_Rose

  Die Weiße Rose is de naam van een groep studenten - van de universiteit van München - die openlijk voor hun mening uit wilden komen en hierbij de vrijheid van hun gedachten serieus namen. Ze wilden kunnen denken en zeggen wat ze wilden; hun mening telde ook.

  Deze groep bestond uit Hans Scholl, Alexander Schmorell, Christoph Probst, Sophie Scholl, Willi Graf en Professor Kurt Huber. Hans Scholl en Alexander Schmorell werden als belangrijkste orgaan van deze beweging beschouwd. In de jaren 1942 en 1943 maakten en vermenigvuldigden zij pamfletten, waarin zij de bevolking opriepen om in opstand te komen tegen het nationaal-socialistische regime van Hitler.

  In februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl, bij het verspreiden van het zesde pamflet in hun universiteitsgebouw, betrapt door de conciërge die lid was van de NSDAP. Ze werden opgepakt door de Gestapo en tot de dood veroordeeld. Hiermee werd ook de kern van “Die Weiße Rose” gedood. 

  Geloven in verdrukking 

  "Kom in actie tegen het fascisme en elk aanverwant systeem van de absolute staat!" Waarom laat iedereen toe wat gebeurt; waarom komt er niemand in opstand? Als iedereen wacht tot een ander begint, zal ook het laatste slachtoffer zinloos sterven!

  Dat was de boodschap die doorklonk in de eerste pamflet die 'Die Weißen Rose' verspreidde. De oproep was gericht aan met name de christenen en de mensen wonende in het Avondland; heel Europa. Ze riepen de gelovigen en niet gelovigen op om te strijden tegen al het onrecht dat gebeurde. Doe zoveel je kan! Kom in actie tegen de gesel van de mensheid!   

  Flugblatt I
  "Wenn jeder wartet, bis der andere anfängt, werden die Boten der rächenden Nemesis unaufhaltsam näher und näher rücken, dann wird auch das letzte Opfer sinnlos in den Rachen des unersättlichen Dämons geworfen sein. Daher muß jeder einzelne seiner Verantwortung als Mitglied der christlichen und abendländischen Kultur bewußt in dieser letzten Stunde sich wehren, soviel er kann, arbeiten wider die Geißel der Menschheit, wider den Faschismus und jedes ihm ähnliche System des absoluten Staates".

  "De staat moet een analogie zijn van de goddelijke orde!" God heeft alle mensen lief, ongeacht hoe ze zijn en wie ze zijn. "Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe" (Johannes 3:16).

  De Staat van God werd en wordt gevormd uit liefde. Waar was die liefde voor de medemens in de staat onder regering van Hitler? Hij liet het in zijn staat gebeuren dat meer dan driehonderdduizend joden werden vermoord! Hij liet gebeuren dat jonge mensen van adel ten dienst werden gesteld van de staat; mannen tussen vijftien en twintig jaar naar werkkampen, meisjes naar de bordelen om zich te onderwerpen aan de SS'ers. Het is Gods wil dat de mens vrij en onafhankelijk samenleven en samenwerken in de staatkundige gemeenschap. Het is Gods wil dat de mens zijn natuurlijke doel, zijn aardse geluk, probeert te bereiken.Maar: Onze huidige 'staat' is een dictatuur van het kwaad. God heeft lief en roept al zijn kinderen tot zich; iedereen is gelijk. Hitler had voorkeur voor het arische ras en roeit uit. Hier is geen overeenkomst tussen de staat en de goddelijke orde; eerder een hemelsbreed verschil. 

  Flugblatt III
  "Der Staat soll eine Analogie der göttlichen Ordnung darstellen, und die höchste aller Utopien, die civitas Dei, ist das Vorbild, dem er sich letzten Endes nähern soll. Wir wollen hier nicht urteilen über die verschiedenen möglichen Staatsformen, die Demokratie, die konstitutionelle Monarchie, das Königtum usw. Nur eines will eindeutig und klar herausgehoben werden: jeder einzelne Mensch hat einen Anspruch auf einen brauchbaren und gerechten Staat, der die Freiheit des einzelnen als auch das Wohl der Gesamtheit sichert. Denn der Mensch soll nach Gottes Willen frei und unabhängig im Zusammenleben und Zusammenwirken der staatlichen Gemeinschaft sein natürliches Ziel, sein irdisches Glück in Selbständigkeit und Selbsttätigkeit zu erreichen suchen".

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  Reacties (6)
  Bekijkt 6 van de 6 reacties: bekijk alles
  Eline, kun je ook duidelijk maken waarom dit onderwerp voor Christipedia (christelijke lezers) mogelijk interessant is? Groet, Kees
  Geplaatst 21:09, 22 dec 2009
  De groep "die Weisse Rose" streefden het goede na. Ze wilden het nationaal-socialisme bestrijden - net als Jesus de zonde.
  Over de dood van Hans en Sophie werd gezegd:
  'You will go down in history. There is another justice than this.'
  'Their spirit lives.'
  Als je de link legt naar het leven van Jezus, zouden ze een voorbeeld kunnen zijn.
  Wat ze deden - streven naar het goede (tegen het nationaal-socialisme) - is wat ze ook vanuit hun christelijk-humanistische opvoeding hebben meegekregen. Ze hebben wel zelf die keuze gemaakt. Eerst waren ze vol enthousiasme over de Hitler-jugend, maar naar verloop van tijd zagen ze de ware aard; Hitlers ware bedoelingen.

  Wil je dat ik deze koppeling nog verder uitwerk? Of is dit niet voldoende interessant voor Christipedia?
  Geplaatst 22:18, 22 dec 2009
  Ik raad je aan om het verband met hun christelijke achtergrond en motivatie uit te werken. In pamflet 3 of 4 staat een interessant citaat. Zoek maar eens naar 'Gott'. Groet, Kees.
  Geplaatst 22:25, 22 dec 2009
  Dat was zeker mijn bedoeling om te doen. Ik ben er ondertussen nog steeds mee bezig. Bedankt voor de tip!
  Zal ik de biografieen van enkele 'leden' van deze groep ook op het net plaatsen? Of alleen wanneer er relatie is met het christen zijn?
  Geplaatst 22:31, 22 dec 2009
  Je kunt in het artikel Weisse Rose zelf iets vertellen over de leden. Wanneer een lid een christen was, kun je een apart artikel aan hem of haar wijden, mits het lang genoeg is, anders zou ik het gewoon opnemen in het Weisse Rose artikel. Wanneer een lid geen christen was, zou ik er verder geen bijzondere aandacht aan geven. Christipedia heeft alleen bestaansrecht naast Wikipedia dankzij een christelijke uitwerking, zienswijze, e.d.
  Geplaatst 22:39, 22 dec 2009
  Ja oké, ik snap het. Anders wordt van alles dubbel vermeld, en dat is ook weer niet de bedoeling. Ik ga er verder mee aan de slag. Bedankt!
  Geplaatst 23:15, 22 dec 2009
  Bekijkt 6 van de 6 reacties: bekijk alles
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.