Drie formulieren van Enigheid

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bronnen

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wi...n_van_Enigheid

  De Drie Formulieren van Enigheid zijn drie reformatorische geschriften die door de Synone van Dordrecht in 1618-1619 werden aanvaard als de belijdenis van de toenmalige Gereformeerde Kerk. De drie belijdenisgeschriften zijn:

  In 1631 bepaalde het stadsbestuur van Utrecht dat alle onderwijzers van stads- en particuliere scholen de drie formulieren van enigheid moesten ondertekenen op straffe van uitsluiting. Later volgden de steden Delft (1663) en Amersfoort (1683).

  De Drie Formulieren van Enigheid dienen als bron van geloofskennis en als fundamentele geloofsbelijdenis. Veel gereformeerde en reformatorische scholen nemen alleen personeel aan dat de Drie Formulieren van Enigheid onderschrijft. 

  De grondslag van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is breder dan deze formulieren, wat een verhindering voor sommige protestantse gemeenten is geweest om mee te gaan in de kerkfusie die in 2004 tot de PKN heeft geleid.

  De Nederlandse Staatkundig Gereformeerde Partij is de enige Nederlandse politieke partij die de Formulieren van Enigheid tot haar grondbeginselen heeft gemaakt.

  Bronnen

  Artikel Drie Formulieren van Enigheid op Wikipedia

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.