Gazastrook

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Gazastrook

  De Gazastrook is een dichtbevolkte Palestijnse kuststrook in het zuidwesten van Israel. De strook meet 40 bij 9 kilometer. Er wonen 1,8 miljoen mensen (stand 2017; 1,7 miljoen in 2014). De strook valt deels samen met het oude gebied van de Filistijnen. De grootste stad is Gaza-stad met 487.000 inwoners (2010)[2]. Van de bevolking van de Gazastrook woont 72 procent in stedelijk gebied (2010). In het gebied zwaait de radicaal-islamitische en anti-Zionistische Palestijnse beweging Hamas de scepter. 

  reference to undefined name 'google' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  (De kaart kan met de muisaanwijzer worden gesleept)
  Zie ook Kaart

  De Gazastrook heeft een omvang van 360[7] tot 365 km2. Dit is gelijk aan een kwart van de Nederlandse provincie Utrecht. Ter verdere vergelijking: het Nederlandse eiland Vlieland is bijna 316 km2 groot is; het Nederlandse eiland Texel is ruim 463 km2 groot. De Westelijke Jordaanoever, een ander Palestijnse gebied, heeft een oppervlakte van 5655 km2 heeft (Oost-Jeruzalem meegerekend). De grens van de Gazastrook met Egypte is 11 km, de kustlijn is 40 km lang[1]

  De bevolkingsdichtheid, d.i. het gemiddeld aantal inwoners per vierkante kilometer, is hoog. In de Gazastrook wonen gemiddeld 4000 Palestijnen per vierkante kilometer (2010); het landsdeel is daarmee een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Gemiddeld wonen in de Palestijnse gebieden (Gazastrook, Westelijke Jordaanoever) 433 mensen/km2[8]. Vergelijk: Nederland telde in 2010 gemiddeld 491 inwoners per vierkante kilometer, België 341 inwoners/km2 in 2009; de Nederlandse gemeente Den Haag had in 2008 een bevolkingsdichtheid van 5771 inwoners/km2 en was daarmee de dichtstbevolkte gemeente van Nederland. 

  De bevolkingsgroei is hoog en de bevolking is gemiddeld betrekkelijk jong. Van de bevolking is 44,4 procent onder de 15 jaar (2010)[9]. De gemiddelde leeftijd is 18 jaar (2007)[3]. De Gazastrook staat qua geboortecijfer op de 26e plaats in de wereld (2010). Vergelijk: de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever staan op de 68e plaats en Israël op nummer 102. Gemiddeld heeft een vrouw in Gaza 5 kinderen[10]

  Van 1950 tot 2008 groeide de Gazaanse bevolking van 240.000 tot 1,5 miljoen.

  In het gebied zwaait de radicaal-islamitische Palestijnse beweging Hamas de scepter. Hamas streeft de ondergang van de staat Israël na ten gunste van één Palestijnse staat. Vanuit de Gazastrook worden steeds raketten op Israël afgevuurd.

  "Vanuit de Gazastrook zijn meer dan vijftig raketten afgevuurd op het zuiden van Israel. Twee Israeliers raakten gewond. Bij een Israelische tegenaanval kwam een Hamas-functionaris om het leven en raakten vier Palestijnen gewond, meldt een Hamas-bestuurder. Het was de zwaarste raketaanval vanuit de Gazastrook in twee jaar. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, heeft gezegd dat het zelf tien van de raketten heeft afgevuurd."
  (Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 20 maart 2011)

  Sinds 2006 en 2007, in welk laatste jaar Hamas aan de macht kwam, handhaaft Israel een economische blokkade rondom de Gaza-strook. Ook schepen worden tegengehouden. Op zee ligt de grens van de blokkade 20 zeemijlen (37,04 km) van de kust (zie kaart). De invoer van goederen vindt gecontroleerd plaats.

  In de Gazastrook is een grote nood: werkeloosheid, ziekte, ondervoeding, angst[4]. Van de Palestijnen in de Gazastrook was in 2010 40 procent werkeloos, in 2011 bijna de helft. Er is armoede: van de bevolking leeft 70 procent onder de armoedegrens (2010). Van de inwoners bezit 93,2 procent een tv-aansluiting (2010)[11]

  In de Gazastrook is de druk van Hamas groot.

  "Als je rondreist door de straten van Gaza-stad zie je op iedere hoek van de straat minstens drie Hamas soldaten in vol ornaat staan. Ze ‘begluren' de mensen en kijken naar elke beweging. Als buitenlander valt je dat helemaal op."
  (Hans Bönker, directeur Arabische Wereld Zending, 2010[5]

  De bewoners van de Gazastrook verlangen naar openheid en vrijheid. Onder Israëlisch bestuur was er meer vrijheid. Mensen hopen dat er weer meer bewegingsvrijheid komt en dat men weer kan werken in Israël[5].

  In de Gazastrook wonen ongeveer 2500 christenen (jaar 2014). Hun aantal is sinds Hamas heerst sterk teruggelopen. Ondanks dat is de verhouding met moslims over het algemeen goed.

  In de Gazastrook zijn naast Hamas ook andere terroristische groepen actief, zoals de Islamitische Jihad, het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Islamitische Jihad is een terreurorganisatie die door Iran wordt gesteund. Ze is radicaler dan Hamas. Evenals Hamas echter wil ze Israël vervangen door een Palestijnse staat. De militaire vleugel van deze groepering, de Al-Quds Brigades, bestookt Israël met raketten bestookt. Het doel van Islamitische Jihad is de 'agressie' van Israël te stoppen en Israël te verslaan. 

  Israël heeft bij twee aanvallen in de Gazastrook zes Palestijnse militanten gedood. Donderdag werden drie militanten gedood die bij de noordgrens met Israël bezig waren met explosieven. Woensdag kwamen in de Gazastrook drie militanten om het leven bij een luchtaanval door Israël. De drie stonden volgens Israël op het punt om raketten af te vuren. De doden die vandaag vielen, zouden lid geweest zijn van een radicaal-islamitische groepering. Hamas heeft hun dood bevestigd.
  (Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 6 sept. 2012)

  Geschiedenis

  Enkele notities:

  1960-1990. In deze tijd stichten sjeik Ahmed Yassin, oprichter van Hamas, en andere aan de Moslim Broederschap gelieerde activiten een netwerk van liefdadigheidsinstellingen, scholen en ziekenhuizen in de Gazastrook en de Westoever. 

  2001: Israël wordt met raketten beschoten; aanvang van jarenlange raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

  2005: Op 1 sept. 2005 trekt het Israelische leger zich terug uit de Gazastrook. Kibboetsen in de Gazastrook werden opgegeven. Eén hiervan was Kfar Darom, opgericht in 1930 en vernoemd naar een in de Talmoed genoemde gemeenschap. In de oorlog van 1948 werd de kibboets verlaten, in 1970 echter hersteld, maar in 2005 weer ontruimd door Israël in het kader van de "terugtrekking". Helaas werd het door Israël opgegeven gebied daarna gebruikt om meer aanvallen op Israël uit te voeren. 

  2006: Hamas wint de parlementsverkiezingen in de Gazastrook. In juni wordt de Israëlische militair Gilad Shalit gevangen genomen door Hamas. Israël stelt een blokkade in.

  2007: Hamas verdrijft de rivaliserende partij Fatah in een vierdaagse burgeroorlog. Hamas komt aan de macht. Als reactie legt Israël de export vanuit Gaza verder aan banden; de blokkade wordt in juni vergroot. President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit ontbindt het parlement en ontslaat premier Ismail Haniya (Hamas). Deze verwerpt de beslissingen van Abbas en blijft de leider in Gaza.  

  2008: De bevolking telt 1,5 miljoen mensen.

  2008-2009 Oorlog met Israël. Zo'n 1400 Palestijnen komen om het leven. 

  2009: Er wonen ongeveer 3000 christenen[6]

  2012: In november zet Israël met precisiebombardementen de aanval op Hamas in, na aanhoudende raketbeschietingen uit de Gazastrook door Hamas en andere militante Islamitische groeperingen. 

  2014: In juli zet Israël met precisiebombardementen de aanval op Hamas en andere Gazaterroristen in, na aanhoudende raktbeschietingen uit de Gazastrook. Daarna volgt een grondoffenstief.

  Meer informatie

  Kaartmateriaal van Gaza en andere Palestijnse gebieden, van de Verenigde Naties: kaarten

  Voetnoten

  1. ↑ Cijfers van de Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs, Jeruzalem, bron.
  2. ↑ Israel Today, oktober 2010, blz. 7. Cijfer afkomstig van het Bureau voor de Statistiek van de Palestijnse Autoriteit. In 2007 telde Gaza-stad 409.680 inwoners; zie Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs, Jeruzalem, bron.
  3. ↑ Bron: Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs, Jeruzalem, bron
  4. ↑ Artikel 'Gaza lijkt een politiestaat te worden’ op UitdagingOnline.nl dd. 20 mei 2010. 
  5. ↑ Artikel 'Gaza lijkt een politiestaat te worden’ op UitdagingOnline.nl dd. 20 mei 2010. 
  6. ↑ Artikel Food for Christians in Gaza, op Barnabasfund.org dd. 8 januari 2009. 
  7. ↑ Israel Today, oktober 2010, blz. 7, noemt 360 vierkante kilometer. 
  8. ↑9. ↑ Israel Today, oktober 2010, blz. 7. Het tijdschrift beroept zich op cijfers van het Bureau voor de Statistiek van de Palestijnse Autoriteit.
  10. ↑11. ↑Israel Today, oktober 2010, blz. 7. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.