Geloven

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Geloven in en aan
  2. 2. Bron

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Geloven

  Geloven is 'vast vertrouwen op God en Gods woord, overtuigd zijn van Gods bestaan en van de waarheid van de goddelijke openbaring'. Dat zegt het woordenboek van Van Dale (2000) over de eerste betekenis van het woord als onovergankelijk werkwoord. 

  Geloven in en aan

  Er is een subtiel verschil in betekenis tussen geloven in en geloven aan. Geloven aan iets of iemand is vast overtuigd zijn dat iets of iemand niet alleen in de verbeelding, maar in werkelijkheid bestaat. Zo gelooft bijvoorbeeld Jan wel aan een persoonlijke God en Piet niet. Wie niet gelooft aan een Sowjet-Russische invasie, gelooft niet dat een Sowjet-Russische invasie zal plaatsgrijpen. Wie niet gelooft aan een zin van het leven, gelooft dat het leven geen zin heeft. Wie aan iemands goede bedoelingen gelooft, gelooft dat de ander goede bedoelingen heeft.

  Geloven in sluit dikwijls vertrouwen in. Wie gelooft in een zin van het leven, gelooft niet alleen dat het leven zin heeft, maar vertrouwt er ook op. Wie in iemands goede bedoelingen gelooft, gelooft dat de ander goede bedoelingen heeft en hij vertrouwt er ook op.  

  Geloven in God is, naar de gebruikelijke godsdienstige zin, vast vertrouwen op God en Zijn woord, overtuigd zijn van Gods bestaan en van de waarheid van Zijn openbaring. Geloven in God sluit het geloof aan Zijn bestaan in. Het begrip geloven-in bevat het begrip geloven-aan, maar niet omgekeerd. 

  Wie niet gelooft in een scheiding tussen zwarten en blanken, heeft er geen vertrouwen in dat zo'n scheiding een maatschappelijke verbetering zal brengen.

  In het dagelijks taalgebruik wordt het onderscheid tussen geloven-in en geloven-aan weinig gemaakt. Beide uitdrukkingen worden door elkaar heen gebruikt. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.