Iconium

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bron
  2. 2. Voetnoot

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Iconium


  Iconium of Ikonium was ten tijde van de apostel Paulus een volkrijke stad in Klein-Azië, het huidige Turkije. Hier ontstond een christelijke gemeente.

  Iconium lag in een vruchtbare vlakte aan de voet van de Taurus. Oorspronkelijk tot Phrygië gerekend, werd zij later de hoofdstad van Lycaonië, en behoorde na die tijd aan het naburige Pisidië.

  Gemeente. Hier ontstond door de dienst van de apostel Paulus, ondanks de grote tegenstand van Joden en heidenen, op zijn eerste zendingsreis een Christelijke gemeente.

  Paulus_eerste_zendingsreis-Access_Foundation.jpg

  Kaart[1]: ligging van Iconium in Lycaonië. 

  Paulus. In zijn laatste, ons in het Nieuwe Testament bewaard gebleven brief aan Timotheüs, schreef de apostel:

  2Ti 3:11 mijn vervolgingen, mijn lijden, zoals mij is overkomen in Antiochie, in Iconium, in Lystra, zulke vervolgingen als ik heb verdragen, en uit alle heeft de Heer mij gered. (TELOS)

  Huidige stad: Konya. Iconium was in het Romeinse rijk de Latijnse naam van de stad die tegenwoordig Konya heet, Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Konya in Turkije en (anno 2015) de op zes na grootste stad van Turkije.

  Bron

  P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Ikonium' is op 30 okt. 2015 verwerkt.

  Voetnoot

  1. ↑ Kaart ontleend van Zaine Ridling (red.), Bible Atlas. Access Foundation. De gebruiksvergunning is: attribution, non-commercial.   

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.