India

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/India

  India, een groot land in Azië, telt 1,21 miljard inwoners (2011)[5]. De hoofdstad is New Delhi. De naam India komt van de naam van de rivier de Indus (resp. Indos), van Perzisch hind, Sanskriet sindhu (= rivier, stroom).

  India is na China het land met de grootste bevolking ter wereld. Het land is verdeeld in 28 deelstaten (anno 2011). 

  De grootste politieke partijen zijn de Congrespartij en de nationalistisch-hindoeistische BJP. Het parlement telt 543 zetels. In totaal kunnen ruim 700 miljoen Indiers hun stem uitbrengen (2009).

  Ongeveer 83% van de bevolking is hindoeïstisch, 11% is (soennietisch) islamitisch (m.n. in Jammu en Kashmir), 2,4% is christen , 1,9% zijn Sikhs (in het noordwesten) en 0,7% is boeddhistisch (1991). In enkele van India's deelstaten gelden (anno 2011) anti-bekeringswetten. Sinds 2006 is het in alle deelstaten mogelijk om op basis van een verordering voor 'religieuze harmonie' evangelisten te straffen. 

  Ouders in India hebben een sterke voorkeur voor jongens. Op elke 1000 jongens zijn maar 914 meisje (2011), in 2001: 927[4].

  Bangalore is het centrum India's technologie. 

  Christenen

  Van de christenen is iets meer dan de helft rooms-katholiek. India kent veel christenen buiten de kerk[1]. Er bestaat een Wereldwijde Raad van Indiase Christenen (GCIC). Er zijn ca. 1600 'vergaderingen van gelovigen' (2011). 

  De apostel Thomas bracht het evangelie in India. Hij stierf omstreeks 52 na Christus de marteldood in het zuiden van India[2]

  In de Indiase deelstaat Kashmir, waar voornamelijk moslims wonen, staan christenen onder druk (anno 2011). 

  India lijkt vijandiger te worden tegenover christenen. Deze vijandschap blijkt van de zijde van radicale hindoeisten en moslims. Gewelddadige aanvallen op christenen nemen toe. 

  In 2008 vond de tot dan meest gruwelijke aanval tegen christenen plaats in de geschiedenis van de Indiase kerk. Een radicale hindoe-leider werd toen in Orissa, een deelstaat in het oosten van India, om het leven gebracht. Hoewel maoïsten de verantwoordelijkheid opeisten voor de moord, kregen plaatselijke christenen de schuld en namen hindoe-extremisten wraak. Er vonden grootschalige gewelddadigheden plaats die meer dan twee maanden duurden[2].

  In 2009 vonden 177 aanvallen tegen christenen plaats, deels een nasleep van de gebeurtenissen in 2008. De meeste aanvallen vonden plaats in de deelstaten Karnataka (72 aanvallen), Madhya Pradesh, Chattisgarh en Andhra Pradesh. Sinds de hindoe-nationalistische partij Bharatiya Janata Party (BJP) in 1998 deel uitmaakt van de regering in Karnataka, zijn christenen in het westen van de deelstaat het doelwit van aanvallen[2]
   

  Een Schriftgeleerde en bezoeker aan de deelstaat Orissa en de hoofdstad daarvan, Bhubaneswar, schreef in zijn verslag (2014): "Er is hier veel directe aanbidding van boze geesten, dat wil zeggen zonder gebruikmaking van beelden. Bij binnenkomst van de stad zagen we boven de weg een opschrift: Welkom in de stad van de tempels. Het is een hoofdkwartier van de demonenaanbidders. Het is een heel vijandig gebied. In 2008/2009 zijn in diverse dorpen ruim honderd christenen door woedende Hindoes gedood, onder wie meerdere voorgangers."

  In 2010 vonden de meeste aanvallen op christenen plaats in de deelstaat Karnataka[6] 

  Veel radicale hindoegroepen beschuldigen christelijke organisaties van gedwongen bekeringen door hersenspoeling en economische prikkels. Onder druk van extremistische hindoe's vinden 'herbekeringen' van christenen tot het hindoëïsme plaats. Een hindoegroep beweerde in 2009 dat het aantal herbekeringen inmiddels was opgelopen tot 94.000[3]. Radicale hindoes willen hun land zuiveren van alle andere godsdiensten. Daartoe gaan ze marteling en moord niet uit de weg. Behalve geweld worden ook juridische middelen aangewend: vervolgers maken steeds meer gebruik van India's godsdienstwetten om voorgangers en kerken tegen te werken. 

  In 2010 werd Saul Pradhal, een predikant in Orissa, vermoord. 

  Geschiedenis

  Enkele notities om te beginnen

  1872: Eerste volkstelling

  2008: In deelstaat Orissa worden veel christenen vermoord door hindoe-extremisten naar aanleiding van de dood van een radicale Hindoe-leider, wiens dood door maoisten werd opgeëist. 

  2011: Van 2001 tot 2011 is de bevolking gegroeid met 181 miljoen, een stijging van 17,6 procent.

  Meer informatie

  De volgende video toont schokkende (!) opnamen van mishandeling van christenen in India: video (5 minuten, Engels, Youtube)

  De organisatie GCIC onderzoekt en documenteert de verdrukking van christenen in India. 

  Bronnen

  Geraadpleegd onder meer: Microsoft Encarta Winkler Prins Encyclopedie 2007.      

  Artikel 'De gevolgen van geloven in India', in: Stem van vervolgde christenen, juli/augustus 2001, een uitgave van de Stichting De Ondergrondse Kerk.  

  Voetnoten

  1. ↑ Artikel India kent veel christenen buiten de kerk, op Refdag.nl
  2. ↑ Jeffrey Schipper, Vorig jaar ruim 150 aanvallen op christenen in India, nieuwsartikel op CIP, 6 januari 2010
  3. ↑ Nieuwsartikel 6000 christenen gedwongen hindoe te worden, op KatholiekNieuwsblad.nl dd. 29 oktober 2009
  4. ↑, 5. ↑ Nieuwsbericht Nederlandse Omroep Stichting (NOS) dd. 31 maart 2011.
  6. ↑ Artikel 'De gevolgen van geloven in India', in: Stem van vervolgde christenen, juli/augustus 2001, een uitgave van de Stichting De Ondergrondse Kerk.  


   
    

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.