Joahaz

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Joahaz

  Joahaz is de naam van verscheidene personen in het Oude Testament. De belangrijkste zijn:

  1. Joahaz, koning van Israël

  2. Joahaz, koning van Juda

  3. Een oudere tijdgenoot van Joahaz van Juda

  4. Een andere naam voor Ahazia, koning van Juda (2 Kronieken 21:17)

  Joahaz, koning van Israël

  Zoon en opvolger van Jehu, koning van Israël: hij regeerde van 856-841 v.C. Hij deed dat kwaad was in de ogen van de Heer, en werd onderdrukt door Hazaël, koning van Syrië, die hem dwong zijn leger te verkleinen tot vijftig ruiters, tien wagens, en tien duizend man voetvolk.

  Zijn onderwerping aan Syrië duurde voort onder Benhadad, koning van Syrië. Maar toen hij bad tot de Heer, werd een 'verlosser' verwekt, die hem verloste uit de hand van de Syriërs. Zie 2 Koningen 13:1-25; 14:1,8,17; 2 Kronieken 25:17,25.

  Joahaz, koning van Juda

  Zoon en opvolger van Josia, koning van Juda: hij regeerde slechts drie maanden, in 609 of 610 v.C. Het volk maakte hem, na de begrafenis van zijn vader Josia, tot koning:

  2Kon 23:30 Zijn dienaren vervoerden hem - gestorven - uit Megiddo; zij brachten hem naar Jeruzalem en begroeven hem in zijn graf. De bevolking van het land nam Joahaz, de zoon van Josia, zalfde hem en maakte hem koning in de plaats van zijn vader. 
  (HSV)

  Hij deed dat kwaad was in de ogen van de Heer, en werd afgezet door farao Necho, die hem in ketenen naar Egypte zond, waar hij stierf. Zie 2 Koningen 23:30-34; 2 Kronieken 36:1-4. Hij heet Sallum in 1 Kronieken 3:15 en Jer 22:11.

  In de gelijkenis van de welpen van de Leeuw van Ezechiël 19:1-9 wordt deze koning aangeduid als een gevangen leeuw die aan haken naar Egypte werd gebracht.

  Eze 19:3 Zij voedde een van haar welpen op; hij werd een jonge leeuw, leerde prooi te verscheuren, at mensen op.
  Eze 19:4 Toen heidenvolken over hem hoorden, werd hij gevangen in hun kuil. Zij brachten hem aan haken naar het land Egypte.

  (HSV)

  Bronnen

  A New and Concise Bible Dictionary (George Morris, 1899) s.v. Jehoahaz. Hieruit is vertaalde tekst opgenomen op 21 mei 2012.  

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.