Matthäus-Passion (J.S. Bach)

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Meer informatie
  2. 2. Bronnen

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:

  https://christipedia.miraheze.org/wi...on_(J.S._Bach)

  De Matthäus-Passion (Duits) of, in het Nederlands, Mattheüspassie is een oratorium uit 1728 gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het oratorium is de muzikale vertolking van de geschiedenis van het lijden en sterven (passie) van de Heer Jezus volgens het evangelie naar Mattheüs, het eerste bijbelboek van het Nieuwe Testament. Het muzikale werk geeft een onbeschrijfelijk mooi beeld van het lijden en sterven van de Heiland en is een ontzaglijke evangelieprediking. 

  Aan Mendelssohn komt de eer toe, de Matthäus-Passion uit de vergetelheid te hebben naar voren gebracht (1829). Het stuk is één van de bekendste en één van de langste composities van de Duitse componist. Bach schreef zijn 'passionen' voor 'zijn' jongenskoor van de Thomaskirche in Leipzig. De eerste uitvoering was op Goede Vrijdag in 1729. Pas bijna anderhalve eeuw later werd de passie voor het eerst in Nederland opgevoerd (1870).

  Overigens heeft Bach zijn Passionen niet bedoeld als concertmuziek, maar voor uitvoering in de liturgie.

  De volgende tv-opname toont een uitvoering door The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman. Het concert is opgenomen in de Sint Joriskerk in Amersfoort in 2005: tv-opname (1 uur 33 min, NCRV)   

  Meer informatie

  Artikel Matthäus-Passion (J.S. Bach) op Wikipedia.nl

  Duitse tekst met ernaast de Nederlandse Vertaling door Mark Nauta, 2007: tekst.

  De Matthäus-Passion wordt jaarlijks op onderscheidene plaatsen in Nederland uitgevoerd: zie de lijst met uitvoeringen op http://bach-matthaus-passion.startpagina.nl/

  Bronnen

  'Bach, Johann Sebastian', in: Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (Kampen: Kok, 1925-1931). Hieruit is tekst genomen. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.