![]() |
![]() |
Christipedia.nl > Artikelen > M > Moerbei
MoerbeiVan $1Inhoudsopgave
https://christipedia.miraheze.org/wiki/Moerbei Moerbei is in de plantkunde een familie van tweezaadlobbige houtige planten met melksap, waartoe de moerbei en de vijg behoren. Bei = bes. De moerbeifamilie (Moraceae) telt 1100 soorten (waarvan 750 in het geslacht Ficus). Tot deze familie behoren de Zwarte moerbeiboom (Luc. 17:6), de Gewone vijgenboom en de Wilde Vijgenboom (Amos 7:14; Luc. 19:4). De profeet Amos was een kweker van moerbeivijgen (wilde vijgen, Amos 7:14) en Zachëus klom in een Wilde vijgenboom (Moerbeivijgenboom, Luc. 19:4)
De moerbeiboom in Luc. 17:6 is de Zwarte moerbeiboom(Lat. Morus nigra; Eng. Black mulberry; Du. Schwarzer Maulbeerbaum). Lu 17:6 De Heer echter zei: Als u een geloof hebt als een mosterdzaad, zou u tot deze moerbeiboom zeggen: Word ontworteld en in de zee geplant; en hij zou u gehoorzamen. (TELOS) Het Griekse woord in het bijbelvers is Sykaminos (vgl. Engels sycamine tree). De boom komt van nature voor in Midden- en West-Azië, doch wordt alom gekweekt in Zuid-Europa. In de Bijbel voorkomende Ficussoorten zijn de Gewone vijgenboom (Ficus carica) en de Wilde of Egyptische vijgenboom (Ficus sycomorus). De Gewone vijgenboom wordt in de Bijbel vaker genoemd dan andere vruchtbomen. Wilde vijgenboom (Moerbeivijgenboom)De Wilde vijgenboom of Egyptische vijgenboom (Ficus sycomorus) behoort volgens de plantkunde tot de moerbeifamilie (Moraceae). Andere namen voor de boom zijn:
De Wilde vijgenboom is een krachtige boom in de meest warme plaatsen van het land Israël, 14 tot 15 meter hoog met dikke stam en ver uitgebreide takken, hartvormige bladeren, vuil witte, groen gestreepte, talrijke vruchten, die een goed voedingsmiddel zijn voor de armen. De uitgegroeide vijgen moeten , om tot volkomen rijpheid te komen, opengespleten worden.
Foto links[2] Wilde vijgenboom; foto rechts [4] vruchten van de Wilde vijgenboom (wilde vijgen) Foto[3]: zeer oude Wilde vijgenboom of Moerbeivijgenboom De moerbeivijgenboom wordt al sinds de Oudheid gekweekt. Toen de profeet Amos geroepen werd, was hij kweker van moerbeivijgen. Am 7:14 … Ik ben geen profeet en ik ben geen profetenzoon, maar ik ben veehouder en kweker van moerbeivijgen. (NBG51) Amos zegt dit om aan te geven dat hij maar een eenvoudig man was. Volgens sommige uitleggers is dat opensplijten van de uitgegroeide vijgen het werk van Amos is geweest, waar zij vertalen: ‘een herder, die moerbeien opensplijt’[1]. Anderen geven aan het Hebr. woord de meer algemene betekenis: ‘die zich met vijgen van de moerbeiboom afgeeft, die er van leeft’. Op de betekenis van de vrucht als voedingsmiddel wijst Ps. 78: 47 waar van de vernietiging van deze bomen, als een Godsgericht gesproken wordt. Het bijzonder duurzame en daarbij zeer lichte hout werd als timmerhout tot bouwen zeer op prijs gesteld (Jes. 9 : 9). De oppertollenaar Zacheüs, een man klein van gestalte, kiest zich deze hoge, zwaar belommerde (volbladige) boom, om ongezien de Heer Jezus te kunnen aanschouwen (Luk. 19: 4). Lu 19:4 En hij liep snel vooruit en klom in een moerbeivijgeboom om Hem te zien; want Hij zou daar langs komen. BronH. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Moerbeziënboom. Hieruit is op 10 mei 2014 tekst genomen en verwerkt. Voetnoot1. ↑ Naar deze uitleg en vertaling verwijst H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Moerbeziënboom. 2. ↑ Foto ontleend aan Wikipedia, bronpagina, upload door Ben Pirard. Auteursrecht: publiek domein. 3. ↑ Foto ontleend aan Wikimedia Commons, bronpagina. Auteur: Eitan, 31 mei 2006. Auteursrecht: publiek domein. 4. ↑ Foto ontleend aan Wikimedia Commons, bronpagina. Auteur: Eitan, 8 juli 2006. Auteursrecht: publiek domein 5. ↑ Afbeelding ontleend aan Wikimedia Commons, bronpagina. Oorspronkelijke bron is het boek van Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé, Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885, Gera, Duitsland). Auteursrecht: publiek domein.
Labels: (Bewerk labels)
|
||
Powered by MindTouch Core |
Verrijk Christipedia door informatie
toe te voegen. Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen. |