Nigeria

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Nigeria

  Nigeria, officieel de Federale Republiek Nigeria, is een dichtbevolkt land in het westen van Africa. Met ruim 160 miljoen inwoners (2012) is Nigeria het land met de omvangrijkste bevolking van Afrika. Het heeft een sterke bevolkingsaanwas. Nigeria bestaat uit 36 deelstaten en een federaal hoofdstedelijk territorium. De belangrijkste steden zijn Abuja, de hoofdstad, en Lagos, de vroegere hoofdstad.


  (De kaart kan met de muisaanwijzer worden gesleept)

  De naam Nigeria is het resultaat van de combinatie van de woorden "Niger" (de langste rivier van het land) en "Area" (Engels voor gebied).

  Van de bevolking leeft 34,1% onder de armoedegrens (2007).

  Er zijn meer dan 250 verschillende etnische groepen, onder meer de Haussa en Faluni in het noorden (29% van de Nigerianen) en de Igbo (lbo) in het zuiden (18%). De belangrijkste stammen strijden voortdurend om de macht. Daarbij komen spanningen door religieuze verschillen: de Haussa bijvoorbeeld zijn overwegend moslim, terwijl de Igbo overwegend christen zijn. 

  Nigeria is officieel een seculiere staat. De godsdienstvrijheid is verankerd in de wet. In Nigeria is 50% van de bevolking moslim, 40% christen en 10%[2] heeft een inheemse traditionele natuurgodsdienst. Het noorden is voornamelijk islamitisch, het zuiden voornamelijk christelijk. In twaalf noordelijke deelstaten geldt sinds 1999 voornamelijk de islamitische wetgeving (sharia), in het zuiden gelden de wetten van de overheid, terwijl de aanhangers van natuurgodsdiensten hun eigen rechtspraak hebben. 

  Fundamentalistische moslims, als bijvoorbeeld de radicale groepering Boko Haram, streven ernaar van Nigeria een Islamitische staat te maken. In staten waar de sharia is aangenomen, wordt deze in veel gevallen ook op niet-moslims toegepast, wat tot conflicten leidt. In het Islamitische Noord-Nigeria zijn christenen regelmatig slachtoffer van geweld, vooral in de deelstaten die op de grens met het zuiden liggen, zoals de deelstaten Plateau, Bauchi en Borno. Grote groepen moslims proberen de christenen te verdrijven. Ze organiseren aanvallen, waarbij vooral mannen omkomen. De overlevende vrouwen worden door de maatschappij voor waardeloos gehouden. De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft zichzelf tot doel gesteld om het land te ontdoen van christenen. Hun tactiek is (anno 2012): 1) door bomaanslagen op kerken zoveel mogelijk angst en chaos creëren en 2) het stelselmatig liquideren van christelijke leiders[6].

  Van 2001 tot 2010 zijn in de de centraal-Nigeriaanse deelstaat Plateau, waar 90 tot 95 procent van de bevolking christen is, al zo'n 56.000 mensen vermoord, zowel christenen als moslims[3]. Deze deelstaat ligt op het snijvlak van het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria.

  Volgens het kerkgenootschap Church of Christ zijn sinds 2001 tot 2010 zo'n twintig van zijn voorgangers vermoord en zo'n 150 kerken verwoest[4]

  De radicale islamitische groepering Boko Haram pleegde in 2010 en 2011 in de kersttijd aanslagen op kerken. 
   

  Veel doden bij zelfmoordaanslag kerk Nigeria

  Bij een zelfmoordaanslag op een kerk in de Noord-Nigeriaanse stad Bauchi zijn zondag zeker vijftien doden en veertig gewonden gevallen. Dit is van hulpverleners vernomen. De dader reed met een auto vol explosieven op de kerk af. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Nigeria, het volkrijkste land van Afrika, is verdeeld tussen een overwegend islamitisch noorden en een overwegend christelijk zuiden. In het noorden pleegt de radicale islamitische groep Boko Haram sinds 2009 bloedige aanslagen op christelijke doelen.

  Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 3 juni 2012

  De volgende video is een reconstructie van de aanslag door radicale moslims op een kerkelijke samenkomst in Noord-Nigeria. Twee meisjes, Rejoice en Victorie, doen hun verhaal. 

  Get Adobe Flash player

   
  Victoria uit Nigeria. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Duur: 5 min. 17 dec. Bron: SDOK, Youtube.com.

  Geschiedenis

  Enkele notities:

  In het verleden voegde het Britse koloniale bestuur het noorden en het zuiden van Nigeria, ondanks de grote verschillen in religie en cultuur, samen tot één land.

  1960: Nigeria wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

  2009: In het noorden begint de radicale islamitische groep Boko Haram met het plegen van bloedige aanslagen op christelijke doelen.

  2010: In de loop van het jaar worden tweeduizend christenen vermoord door moslims. Nigeria is het land met het hoogste aantal 'christelijke martelaren' van het jaar 2010. In maart 2010 kwamen bij een aanval door moslims op drie christelijke dorpen in Plateau ongeveer 500 mensen om het leven. In januari waren in Jos, de hoofdstad van Plateau, bij botsingen tussen moslims en christenen zeker 460 mensen om het leven gekomen[1].

  2011: In april wordt president Goodluck Jonathan, een Zuid-Afrikaanse christen, herkozen. Een islamitische tegenkandidaat bestrijdt de uitkomst. Na de stembusuitslag breken ernstige onlusten uit. Het meeste geweld is afkomstig van moslimextremisten die christenen aanvallen en hun huizen, kerken en winkels vernielen[5]

  2012: In januari van dit jaar stelt de Islamitische terreurgroep Boko Haram een ultimatum aan christenen om het islamitische noorden van Nigeria binnen drie dagen te verlaten.

  2014: Door het geweld van Boko Haram worden tenminste 8.500 christenen vermoord en slaan 450.000 families op de vlucht[7].

  Bronnen

  Meer informatie

  • Artikel Nigeria op MissionCenter.org
  • Artikelen over de verdrukking van christenen in Nigeria op OpenDoors.nl
  • Video over de moordpartij op christenen op 7 maart 2010 in de deelstaat Plateau: video (9 minuten, Nederlands ondertiteld, Stichting De Ondergrondse Kerk, op SDOK.nl)
  • Marjon van Dalen, Kalifaat of de kogel. Stichting De Ondergrondse Kerk, 2015. Pagina's: 112. Hoe gewone Nigeriaanse christenen proberen stand te houden te midden van het geweld gepleegd door de islamitische terreurgroep Boko Haram. 

  Voetnoten

  1. ↑ Nieuwsartikel Nigeria: UNO fordert mehr Sicherheit für Christen, op Idea.de dd. 9 maart 2010
  2. ↑ In voetnoot 1 genoemd nieuwsartikel van 9 maart 2010 noemt andere percentages: 49% christenen en 45% moslims.
  3. ↑4. ↑ Stem van vervolgde christenen, september/oktober 2010, blz. 5. Uitgave van Stichting De Ondergrondse Kerk
  5. ↑ Zie Zeker 800 doden door geweld Nigeria, nieuwsartikel op RefDagl.nl, 17 mei 2011.
  6. ↑ Aldus Zeven kerkleiders vermoord in Nigeria, nieuwsartikel op SDOK.nl, 4 dec. 2012. 
  7. ↑ Wat gebeurt er in Nigeria?, op SDOK.nl. publicatiedatum onbekend. 
   

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.