Ontwerp

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Ontwerp


  Maaksels van God en mensen vertonen vernuftig ontwerp (Eng. 'intelligent design'). De maaksels van God zijn wel veel ingewikkelder en vernuftiger dan van de mens. 

  Inhoud:


  Het heelal, onze zonnestelsel en de omstandigheden op aarde zijn een staaltje van goddelijke 'fijnafstemming' (Eng. 'fine tuning'). De wereld zit namelijk zo in elkaar, dat de rijkdom van het leven op aarde mogelijk is. De aarde, ons door de Schepper tot woonplaats bereid, staat op een goede afstand tot de zon. Dichterbij de zon zouden we koken, verbranden; verderaf zouden we bevriezen. 

  Het woord 'kosmos' is oorspronkelijk een Grieks woord, dat 'sieraad' betekent. 

  Niet alleen de kosmos, ook de levenloze natuur rondom ons vertoont ontwerp. Neem een sneeuwvlok. De eerste mens die een sneeuwkristal fotografeerde was Wilson A. Bentley (1865-1931). Op 15 januari 1885 nam hij met een microscoop en een camera de eerste foto van een sneeuwkristal. Hij trof in de loop van zijn leven een enorme verscheidenheid van kristalvormen aan onder zijn microscoop. Hij legde meer dan 5000 sneeuwvlokken (sneeuwkristallen) op de gevoelige plaat vast. Hij noemde ze ‘wonderen van schoonheid’. Elke sneeuwkristal is 'een meesterwerk van ontwerp'.

  "Onder de microscoop bevond ik dat sneeuwvlokken wonderen van schoonheid zijn; en het leek een schande dat deze schoonheid niet gezien en gewaardeerd zou worden door anderen. Elk kristal was een meesterwerk van ontwerp en niet één ontwerp werd ooit herhaald. Wanneer een sneeuwvlok smolt, ging dat ontwerp voor altijd verloren. Zoveel schoonheid was verloren, zonder enige vastlegging achter te laten."
  (Wilson A. Bentley, 1925[1]). 

  Bijzonder treft ons het ontwerp in de levende natuur. Zowel de maaksels van God en mens als de voortbrenging van die maaksels vertonen vernuftig ontwerp. Neem de vlinder en haar levenscyclus. De rups is een insectenlarve met een grote eetlust. Als de rust verpopt, begint een volledige verwisseling van gedaante en bestaan. De kruipende vraat wordt een elegante vlinder. Deze verandering berust op een hoogstaand biologisch programma, door God ontworpen en ingevoerd. Zowel de vlinder als de voortbrenging van dit diertje geven blijk van een vernuftig ontwerp, een groot Verstand. 

  Get Adobe Flash player


  Video: levenscyclus van de monarchvlinder. Duur: 4,5 minuut. Engelse tekst. Maker: Duncan Scott. Bron: Youtube. 

  De bombardeerkever heeft een ingenieus verdedigingsmechanisme. Andere insecten hebben smerige stoffen als verdedigingsmechanisme, maar deze kever heeft een soort explosiekamer, daar liggen (o.a.) hidrochinonen. Als de kever geïrriteerd raakt, gooit hij daar waterstofperoxide bij, waardoor er kleine plofjes ontstaan. In een ontwikkelingsproces gebaseerd op tijd, toeval en domme natuurkrachten (evolutietheorie), zou dit niet goed gescheiden kunnen zijn (in een voorgaand stadium), waardoor het beestje zich binnen een heel korte tijd uitgeroeid zou hebben.

  Get Adobe Flash player


  Video: bombardeerkever. Duur: 3 minuten. Engelse gesproken, Nederlands ondertiteld. Bron: Youtube. 

  Vergelijk

  De mens neemt de goddelijke maaksels soms als voorbeeld voor zijn ontwerp, bijvoorbeeld de gewone mensenarm als voorbeeld voor een bionische arm, of de vogel als voorbeeld voor het vliegtuig. 

  Natuurlijke arm en bionische arm

  Nigel Ackland verloor in 2006 zijn arm tijdens een ongeluk op zijn werk. Nu heeft hij een technisch geavanceerde armprothese. De gewone mensenarm, door God geschapen, is veel geavanceerder en getuigt van een groter vernuft. 


  Video: Man heeft bionische arm. Duur: 3 min. 15 sec. Bron: Zie.nl. Geupload door: andy01 op 07 nov '12

  Vlieg en vliegtuig

  De overeenkomst tussen het vliegtuig en de vlieg (zie foto's) is dat beide kunnen vliegen en voortgebracht zijn door wezens die kunnen bedenken, ontwerpen en hun ontwerp kunnen maken. Het verschil is dat de vlieg veel ingewikkelder, relatief vliegvaardiger en een levend wezen is.  

  vliegtuig_F14D-Tomcat.jpg vlieg.jpg

  Zilvermeeuw en Smartbird

  In 2011 demonstreerde het bedrijf Festo, dat zich laat inspireren door de natuur, een 'smartbird' (= 'slimme vogel'), een kunstvogel die uiterlijk op een vogel lijkt en behoorlijk kan vliegen. Het apparaat was gebouwd naar het voorbeeld van de zeemeeuw. Goddelijk ontwerp diende als voorbeeld voor menselijk ontwerp. 

  Get Adobe Flash player


  Video: Smartbird, een product van het bedrijf Festo. Duur: 2 minuten. Bron: Youtube.

  Slak en sleurhut

  De slak met haar huis vertoont ontwerp evenals de reiziger met zijn caravan ('sleurhut'). Het ontwerp van de eerste staat echter op een veel hoger plan en wijst op een hoger Vernuft, zie foto's.

  Caravan.jpg

  slak.jpg

  Ontwerper, maker, onderhouder

  Een ontwerper bedenkt bijvoorbeeld een nieuw type auto. Een ander maakt het. Weer iemand anders  zorgt voor het onderhoud van de auto, hij houdt de auto draaiende. Hoe ingewikkelder en moeilijker het voorwerp, des te eerder zullen mensen de taken verdelen: ontwerpen, maken, onderhoud. Bij God is dat anders: Hij is Ontwerper èn Maker èn Onderhouder.

  Sommige mensen zijn eveneens ontwerper en maker en onderhouder. Maar meestal zijn ze dat voor een paar dingen. God is echter Ontwerper-Maker-Onderhouder van àlle dingen, van kleine dingen zoals een musje en van grote dingen zoals de Zon. De vlieg is een nietig wezentje gebaseerd op een perfect detailontwerp. Hoe laag ziet Hij! De zon is een gigantische vuurbal die als een gloeilamp met de juiste sterkte steeds de helft van de woonplaats van de mens verlicht. Hoe groot is Hij!

  Ontwerp en verbeelding

  In onze verbeelding kunnen we fantastische dingen bedenken. We kunnen ze zelfs al met de computer verbeelden, zie filmpje  Stel dat je zo'n fantasieproduct op een dag in de natuur zou tegenkomen, zou je dan menen dat het door stom toeval is ontstaan?    

  Meer informatie

  Zie Schepping

  Animatie die laat zien dat de informatie gecodeerd in het DNA de vorming van proteïne in de cel geleidt. Dit proces wijst op ontwerp. Animatie (Youtube, 4 minuten, Engels, auteur Discovery Institute)    

  Werner Gitt, Karl-Heinz Vanheiden, Als dieren konden spreken. Doorn: Stichting Johannes Multimedia en Vereniging Bijbel & Onderwijs, 2e herz. druk 2010. Pagina's: 111. Het boekje toont aan dat dieren zeer ingenieus zijn onderworpen, wat overtuigend wijst op de Schepper. 

  Stuart Burgess, Ontwikkeling of ontwerp. Vaassen: Medema, 2003. Pagina's: 188. 

  Voetnoten

  1. ↑ "Under the microscope, I found that snowflakes were miracles of beauty; and it seemed a shame that this beauty should not be seen and appreciated by others. Every crystal was a masterpiece of design and no one design was ever repeated., When a snowflake melted, that design was forever lost. Just that much beauty was gone, without leaving any record behind." Aangehaald op http://snowflakebentley.com/bio.htm 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
   Caravan.jpg
  Uitsnede uit een foto door Clara Natoli
  161.2 kB16:51, 9 dec 2008Kees LangeveldActies
   slak.jpg
  Foto: Lisa Solonynko
  314.47 kB16:45, 9 dec 2008Kees LangeveldActies
   vlieg.jpg
  Geen beschrijving
  29.03 kB16:29, 9 dec 2008Kees LangeveldActies
   vliegtuig_F14D-Tomcat.jpg
  Uitsnede van een foto van James Gordon. Het vliegtuig is een F14D-Tomcat van de Amerikaanse luchtmacht.
  50.24 kB16:25, 9 dec 2008Kees LangeveldActies
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.