Plant

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Meer informatie
   1. 1.1. Bijbeltuinen
   2. 1.2. Voetnoot

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:

  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Plant

  Planten zijn levende wezens die door God op de derde dag van de schepping zijn geschapen. In de Bijbel worden allerlei planten genoemd. De meeste daarvan zijn bekend en gemakkelijk te identificeren. Voorbeelden zijn wijn, vijg, granaatappel en olijf. Sommige in de Schrift genoemde planten zijn moeilijker te duiden, bijvoorbeeld "de boom der kennis van goed en kwaad", "de lelie van het veld." Is deze veldlelie de gele chrysant (Chrysanthemum coronarium)?

  In de Bijbel komen ongeveer 150[1] benamingen van planten voor, waarvan sommige soortnamen zijn. In de Bijbel worden onder meer de volgende gewassen, struiken, bomen enz. genoemd: Acacia, Amandelboom, Ceder van de Libanon, Dadelpalm, Denneboom, Doorns, Distels, Granaatappelboom, Hysop, Kalmoes, Koriander, Kolokwint, Laurier, Mirtestruik, Olijfboom, Palm, Tarwe, Vlas, Vijg, Wierookboom, Wijnruit, Wijnstok.

  De boom waarvan Adam en Eva aten is onbekend. Er staat nergens in de Bijbel dat het om een appelboom ging. 

  De Heer Jezus ontleende zijn gelijkenissen bij voorkeur aan de plantenwereld.

  Plantnamen en christendom. Veel planten hebben een naam die de invloed van het christendom verraadt, bijvoorbeeld Pinksterbloem. In het Duits bijvoorbeeld: Pfingstrose, Osterglocke, Weihnachtsstern, Himmelsleiter, Gottesauge, Johannisbeere, Aronstab, Johanneskraut, Judassilberling. Sommige namen zijn streekgebonden. De namen van sommige rozen hebben een christelijke achtergrond: Ave Maria, Martin Luther, Gospel.

  Symboolplanten. Christenen hebben sommige planten als symbool genomen, bijvoorbeeld het blad van Acanthus is een zeer oud symbool voor de onsterfelijkheid en daarom zeer vaak als ornament in kerken te vinden. De roos is een symbool voor Maria geworden. [2]

  Kloosters hebben kennis van de heilzame werking van sommige planten overgeleverd. Kloosters deden aan ziekenzorg en hadden daarvoor een tuin met geneeskrachtige planten. Salie behoort tot de bekendste planten die door de kloosters tot ons kwamen. [3]  

  Meer informatie

  "Het Goede Land". Brochure (pdf-document) van de bijbelse plantentuin in Zwartebroek (zie hieronder), met artikelen over allerlei bijbelse planten.

  De website Aantekeningen bij de Bijbel (www.Bijbelaantekeningen.nl) bevat tal van artikelen over bijbelse planten en een groeiende lijst van bijbelse planten. 

  Lytton J. Musselman, Laat de aarde het u vertellen. Vaassen: Medema. ISBN10: 9063532032; ISBN13: 9789063532031

  Lytton J. Musselman en Henk P. Medema, Van U is ook de aarde. Vaassen: Medema, 1993. ISBN10: 9063532113
  ISBN13: 9789063532116. Pagina's: 48

  Vilh. Moller-Christensen en K.E.Jordt Jorgensen, Plantenleven in de Bijbel. Baarn: Bosch & Keuning, 1957. Pagina's: 158. 

  Engels:

  De bijbelse tuin van het Australian Centre of Christianity and Culture: http://www.csu.edu.au/special/accc/biblegarden/welcome . 

  Bijbeltuinen

  Voor een groeiend overzicht van Bijbeltuinen, zie de lijst Bijbeltuinen op Bijbelaantekeningen.nl

  De grote omsloten tuin bij het Bijbels Museum in Amsterdam is een van de grotere bijbeltuinen in Nederland. De tekstbordjes in de tuin en de geurenkabinetten zijn ten behoeve van blinden voorzien van braille.

  In Zwartebroek is een kleine bijbelse plantentuin genaamd "Het Goede Land”.  Deze tuin is eigendom van de Hervormde Gemeente te Zwartebroek / Terschuur. Adres: Eendrachtstraat 32, in Zwartebroek. De tuin is gelegen naast verenigingsgebouw „De Hof‟ en is vrij toegankelijk. 

  Voetnoot

  1. ↑ Het Bibelzentrum (Bijbelcentrum) in de Duitse stad Barth heeft een tuin met bijbelse planten. Een vouwblad van het centrum uit 2019 zegt dat 110 planten direct in de Bijbel vermeld worden. Daarbij komen nog plantengroepen als "Doornen en distels". 

  2. ↑, 3. ↑ Bron: vouwblad van het Bibelzentrum Barth (2019), dat een bijbelse tuin heeft.  

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.