![]() |
![]() |
Christipedia.nl > Artikelen > S > Sinear
SinearVan $1Inhoudsopgave
Sinear (Hebr. Shinar, Eng. Shinar) is de naam van het gebied in de benedenloop van de rivieren Eufraat en Tigris. De Naardense bijbel vertaalt door ‘Sjinar’. Het land ligt ten zuiden van het eigenlijke Tweestromenland (of Mesopotamië). Het werd later Chaldea of Babylonië genoemd.
De naam 'Sinear' duidt waarschijnlijk op hetzelfde land als de Akkadische naam Soemer (zie aldaar), waar een hoogontwikkelde beschaving ontstond. In het land Sinear lagen de steden Babylon (of Babel), Erech, Akkad en Kalne. Het Hebreeuwse woord Shinar komt in het Oude Testament acht keer voor, de eerste keer in Gen. 10:10. In Gen. 10 lezen we van Nimrod, een achterkleinkind van Noach en een geweldig jager, wiens rijk begon in Sinear.
De nakomelingen van Noach gingen wonen in het land Sinear, waar zij een stad en een toren bouwden. Daar verwarde God hun spraak, waarom de stad later Babel (“verwarring”) werd genoemd.
In de dagen van Abraham was Amrafel de koning van Sinear. Deze voerde met drie andere koningen oorlog tegen vijf Kanaänietische koningen.
Buiten de Schrift hebben we geen gegevens over deze koning. Ten tijde van Jozua stal Achan een mooi sierlijk overkleed uit Sinear.
De Joden werden verstrooid, onder andere naar Sinear. God zou ze vandaar loskopen.
Het tempelgerei van het huis van God werd ten tijde van Jojakim, koning van Juda, weggebracht naar Sinear (Babylonië).
De profeet Zacharia zag in een gezicht een efa die naar Sinear werd gebracht. In de efa zat een vrouw, voorstellende de goddeloosheid, opgesloten.
In het laatste bijbelboek, Openbaring, treedt een stad op, voorgesteld door een goddeloze vrouw, een hoer. Zij heet Babylon. Voetnoot1. ↑ Het kaartbestand is ontleend aan Kaleo.nl, website van Evangelie-gemeente Oud-Beijerland.
Labels: (Bewerk labels)
|
Powered by MindTouch Core |
Verrijk Christipedia door informatie
toe te voegen. Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen. |