Wijzen uit het Oosten

Van $1

  Inhoudsopgave
  Geen koppen

  De Wijzen uit het Oosten zijn de mannen uit het Oosten die de pasgeboren koning der Joden in Bethlehem opzochten en hem geschenken en hulde brachten. Zie Mattheüs 2.

  Mt 2:1 Toen nu Jezus was geboren in Bethlehem in Judea, in de dagen van koning Herodes, zie, wijzen uit het oosten kwamen naar Jeruzalem
  Mt 2:2 en zeiden: Waar is de koning der Joden die geboren is? Want wij hebben zijn ster gezien in het oosten en zijn gekomen om Hem te huldigen.
  (TELOS)

  Wijzen_uit_het_oosten.jpg

  Geleid door een ster, vonden de wijzen uit het Oosten de verblijfplaats van de geboren koning der Joden.
  Het aantal wijzen dat het kind opzocht is onbekend, maar in afbeeldingen worden ze gewoonlijk als drietal voorgesteld. 

  Het ging vermoedelijk om astrologen uit Babylonië. Het Griekse woord dat in het evangelie naar Mattheus voor de wijzen gebruikt wordt is magoi.

  Tussen Joden en Babyloniërs waren tal van contacten. De profeet Daniel had vroeger al invloed in de kring van de babylonische wijzen en astrologen (Dan. 2:48; 5:11). Na de Babylonische ballingschap bleven vele Joden in het oosten achter. Hun invloed in deze gebieden bleef door de eeuwen heen sterk.

  Het doel van de komst der wijzen was het huldigen van de koning der Joden (Matth. 2:8, 11). 

  Mt 2:11 En toen zij het huis waren binnengegaan, zagen zij het kind met Maria, zijn moeder, en zij vielen neer en huldigden het; en zij openden hun schatten en boden het geschenken aan: goud, wierook en mirre.
  (TELOS)

  De hulde die deze heidenen brachten is een voorafbeelding van de hulde die de heidenen, die het evangelie aannamen, later zouden brengen. De eindvervulling van de hulde zal in de toekomst geschieden, als de heidenvolken hun geschenken zullen brengen, nadat Jezus Christus zijn koninkrijk van gerechtigheid en vrede op aarde heeft gevestigd.

  Het aantal wijzen dat de geboren Koning der Joden bezocht is onbekend. Vaak worden ze, zonder Schriftuurlijke grond, als een drietal voorgesteld. Wellicht komt dat door de drie soorten geschenken die ze aanboden: goud, wierook en mirre. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
   Wijzen_uit_het_oosten.jpg
  Geen beschrijving
  38.02 kB11:08, 26 dec 2012Kees LangeveldActies
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.