Homohuwelijk

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Meer informatie
  2. 2. Voetnoten

  Versie vanaf 07:47, 14 jul 2020

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  Het homohuwelijk is een zogenaamd huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. 

  Bij de invoering van het begrip 'homohuwelijk' is het begrip 'huwelijk' veranderd. In 1961 definieerde Van Dale's woordenboek het huwelijk als een "echtverbintenis, echtvereniging; de wettelijk geregelde, formeel bekrachtigde levensgemeenschap tussen een man en een vrouw, naar de zin van de instelling voor het leven aangegaan...". In Van Dale's online woordenboek staat 50 jaar later: "bij wet geregelde verbintenis tussen twee personen; echt(vereniging)." Merk op dat de uitdrukking "tussen een man en een vrouw" vervangen is door "tussen twee personen". 

  In Nederland worden relaties tussen homo's sinds 1998 erkend. In 2001 voerde Nederland als eerste land ter wereld het homohuwelijk in: de wettelijke mogelijkheid voor homo's om in het huwelijk treden. In april van dat jaar werden de eerste  homohuwelijken gesloten. In dezelfde maand 'trouwde' voor het eerst in Nederland een homoseksuele predikant met zijn vriend.
   

  Eerste homohuwelijken over enkele weken

  De eerste wettelijke homohuwelijken zullen op 1 april door burgemeester Cohen van Amsterdam worden gesloten. Vier paren geven elkaar dan het jawoord om in de echt te worden verbonden.Deze week rondde de Eerste Kamer de laatste wetten af die het huwelijk voor homo’s nog in de weg stonden. Politici van de Christen Unie en het CDA stemden tegen, maar konden niet verhinderen dat een tweederde meerderheid in de Kamer akkoord ging. Het homohuwelijk is hiermee nu opgenomen in het burgerlijk wetboek.

  Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 6 maart 2001.

  In de eerste zes maanden na de invoering van het homohuwelijk in Nederland zijn 1900 homo-paren getrouwd: 1050 mannenparen en 850 vrouwenparen. Bijna 16 procent van deze gehuwde homo's is al eens getrouwd geweest met iemand van het andere geslacht. Dat is het geval bij een op de vijf vrouwen, en een op de tien mannen[1].

  In Westerse landen ijveren homo-activisten voor de gelijkberechtiging van homo's. Mogen hetero's trouwen, dan ook homo's. Anderen willen vasthouden aan het traditionele huwelijk als een verbintenis van man en vrouw en wijzen het homohuwelijk af.  
   

  Labor Australie handhaaft verbod homohuwelijk

  De regerende Laborpartij in Australie gaat homorelaties officieel erkennen, maar een huwelijk tussen homo's blijft onmogelijk. Dat is de uitkomst van het partijcongres van Labor in Sydney. Buiten het congrescentrum demonstreerden tweeduizend homo-activisten, van wie velen in bruidsjurk, voor erkenning van het homohuwelijk. Ook in Melbourne en Brisbane gingen homo's de straat op. Laborpremier Kevin Rudd had bij de verkiezingen in 2007 al aangekondigd dat het huwelijk voorbehouden zou blijven aan man en vrouw. Labor heeft nu wel beloofd dat voor homo's discriminerende bepalingen in Australische wetten worden aangepakt. 

  Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 1 aug. 2009

  Franse lagerhuis stemt tegen homohuwelijk

  Het Franse Lagerhuis heeft dinsdag tegen een wet voor het legaliseren van het homohuwelijk gestemd. Met 293 stemmen tegen en 222 voor zette het door de centrumrechtse UMP van president Nicolas Sarkozy gedomineerde Lagerhuis een streep door het homohuwelijk. 'We zijn tegen homofobie maar we willen het beeld en de functie van het huwelijk in het collectieve onderbewustzijn niet veranderen', aldus een UMP-parlementslid. De oppositionele Socialistische Partij liet daarop weten van het legaliseren van het homohuwelijk een speerpunt te maken, mocht de partij bij de verkiezingen volgend jaar aan de macht komen. In onder meer Spanje, Belgie en Nederland kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht wel met elkaar trouwen.

  Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 14 juni 2011

  In 2001 is bij de wettelijk invoering van het homohuwelijk in Nederland aan trouwambtenaren van de burgerlijke stand de mogelijkheid verleend te weigeren als zij door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk. Het is aan de gemeente om voor een vervangende trouwambtenaar te zorgen. 

  Meer informatie

  Over homoseksualiteit, zie art. Homoseksualiteit

  Voetnoten

  1. ↑Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2001. Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 12 dec. 2001. 


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.