Hovaardij

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bron

  Versie vanaf 07:44, 14 jul 2020

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  Hovaardij (Duits: Hoffart), vroeger ook gespeld hoovaardij, is vertoon van hoogmoed.

  Hovaardij, hoogmoed, inbeelding en trots berusten op een gevoel van werkelijke of vermeende eigenwaarde.

  Am 6:8  De Heere HEERE heeft gezworen bij Zichzelf (spreekt de HEERE, de God der heirscharen): Ik heb een gruwel van Jakobs hovaardij, en Ik haat zijn paleizen; daarom zal Ik de stad en haar volheid overleveren. (SV)
  Am 6:8  De Here HERE heeft gezworen bij Zichzelf, luidt het woord van de HERE, de God der heerscharen: Ik verafschuw de hoogmoed van Jakob en haat zijn paleizen; ja prijsgeven zal Ik de stad met al wat erin is. (NBG51)
  Am 6:8  De Heere HEERE zweert bij Zichzelf - spreekt de HEERE, de God van de legermachten: Ik verafschuw de trots van Jakob, zijn paleizen haat Ik. Ik zal de stad uitleveren met al wat zij bevat. (HSV)
  Am 6:8 Der Herr, Jehova, hat bei sich selbst geschworen, spricht Jehova, der Gott der Heerscharen: Ich verabscheue die Hoffart Jakobs und hasse seine Paläste; und ich werde die Stadt preisgeben und alles, was sie erfüllt. (Elberfelder Bibel)

  Hoogmoed staat tegenover ootmoed, deemoed of nederigheid; het verbindt met een gevoel of een dunk van eigen grootheid dien van minderheid van anderen. Hovaardij is vertoon van hoogmoed.

  Trots is het gevoel van eigen waarde, dat degene bezit die fierheid heeft. Dikwijls wordt trots gebruikt voor een gevoel van eigenwaarde dat ongegrond is.

  Inbeelding is trots op eigenschappen of voorrechten, die men niet heeft, of in mindere mate heeft dan men zich voorstelt.

  Bron

  Handwoordenboek van Nederlandsche Synoniemen (1908). Tekst hiervan is verwerkt op 18 april 2014.


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.