Rusland

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Voetnoten

  Versie vanaf 21:21, 6 jul 2020

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  Rusland (Russisch: Rossjija), officieel Russische Federatie, is qua oppervlakte veruit het grootste land ter wereld en qua inwonertal (140 miljoen inwoners in 2008) het achtste land ter wereld. Ruslans is verdeeld in 83 regio's (anno 2011). 

  Rusland is overwegend atheistisch, hoewel 80% gunstig staat tegenover de Russische orthodoxie, de grootste godsdienst in het land. Evenwel gaat minder dan 5% regelmatig naar de kerk. De Islam is de tweede religie. 

  Bij de parlementsverkiezingen in december 2011 leed de partij Verenigd Rusland van premier Poetin een enorm verlies, maar zij bleef de grootste partij en kreeg bijna 53 procent van de parlementszetels. De verkiezingen werden overschaduwd door beschuldigingen van fraude, die hebben geleid tot ongekende protesten in Rusland. 

  De Russisch-orthodoxe kerk verzet zich tegen de werkzaamheid van evangelische christenen, omdat zij bang is leden te verliezen aan evangelische groepen.

  De houding tegenover christenen wordt ongunstiger[1].

  In 988 liet Vladimir van Kiev (956 - 1015), grootvorst van Kiev en geheel Rusland, zich dopen in Chersonesos. Daarna riep hij het christendom uit tot staatsgodsdienst. Russisch-orthodoxe christenen gedenken op 28 juli de doop van Vladimir ‘de Heilige’. 

  Vanaf 2012 worden aan Russische scholen weer lessen godsdienst en moraal gegeven. Leerlingen kunnen kiezen voor het keuzevak ‘godsdienstleer en ethiekonderricht’. Het godsdienstonderwijs werd na de communistische machtsovername en Oktoberrevolutie van 1917 afgeschaft. 

  Rusland ziet (2009) de uitbreiding van de NAVO en oorlogen om energievoorraden als grootste bedreigingen voor de veiligheid in de periode tot 2020. 


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.