Bijbel: verschil tussen versies

21.541 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
Geen bewerkingssamenvatting
 
(36 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Bijbel''' is het ''geschreven'' [[De Bijbel: het Woordwoord van God|woord van God]]. Het is een verzameling van 66 heilige geschriften en heeft [[Gezag van de Bijbel|goddelijk gezag]]. De Bijbel beschrijft oorsprong en toekomst van de wereld, Gods handelen met de mens en de geschiedenis en toekomst van Gods volk. De geschriften zijn door verschillende mensen, door God geïnspireerd, op verschillende tijden en plaatsen tot stand gekomen en later samengevoegd tot één boek. Dit is het meest verspreide boek ter wereld geworden.
 
'''Naam.''' Het woord ''bijbelBijbel'' komt van het Griekse meervoudswoord ''biblia'' = boeken. Zie het artikel [[Titels en namen van de Bijbel|Titels en namen van de bijbel]] voor titels en benamingen van de Bijbel.
 
== Geschriften ==
De Bijbel bestaat uit 66 geschriften of 'boeken'. Het boek van de Psalmen is met meer dan 2500 verzen het grootste Bijbelboek. Het kleinste Bijbelboek is Filemon, het telt 25 verzen.
De Bijbel omvat 66 boeken in twee '''hoofddelen''': 39 boeken vormen het [[Oude Testament]] (OT) en 27 boeken vormen het [[Nieuwe Testament]] (NT). Het OT is vóór Christus ontstaan en ziet heen naar Hem. Het NT is ná Christus ontstaan en ziet ''terug'' op Zijn komst in de wereld, zijn leer en leven, zijn sterven, verrijzenis en hemelvaart. Het NT ziet ook ''omhoog'' naar de verheerlijkte Heer die in de hemel is en het ziet ''heen'' naar Zijn wederkomst.
 
'''Twee hoofddelen.''' De geschriften of 'boeken' van de Bijbel omvat 66 geschriften in twee hoofddelen: 39 boeken vormen het [[Oude Testament]] (OT) en 27 boeken vormen het [[Nieuwe Testament]] (NT). Het OT is vóór Christus ontstaan en ziet heen naar Hem. Het NT is ná Christus ontstaan en ziet ''terug'' op Zijn komst in de wereld, zijn leer en leven, zijn sterven, verrijzenis en hemelvaart. Het NT ziet ook ''omhoog'' naar de verheerlijkte Heer die in de hemel is en het ziet ''heen'' naar Zijn wederkomst.
Het '''Oude Testament''' omvat de volgende geschriften: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium, Jozua, Richteren, Ruth, I en II Samuël, I en II Koningen, I en II Kronieken, Ezra, Nehemia, Ester, Job, Psalmen, Spreuken, Prediker, Hooglied, Jesaja, Jeremia, Klaagliederen, Ezechiël, Daniël, Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggai, Zacharia, Maleachi.
 
'''Oude Testament.''' Het Oude Testament omvat de volgende geschriften: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium, Jozua, Richteren, Ruth, I en II Samuël, I en II Koningen, I en II Kronieken, Ezra, Nehemia, Ester, Job, Psalmen, Spreuken, Prediker, Hooglied, Jesaja, Jeremia, Klaagliederen, Ezechiël, Daniël, Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggai, Zacharia, Maleachi.
 
Over de indeling van het Oude Testament, zie art. [[Oude Testament]]
 
Het '''Nieuwe Testament.''' Het Nieuwe Testament omvat de volgende geschriften: Matteüs, Marcus, Lucas, Johannes, Handelingen der Apostelen, de brief van Paulus aan de Romeinen, de 1e en 2e brief van Paulus aan de Korintiërs, de brief van Paulus aan de Galaten, de brief van Paulus aan de Efeziërs, de brief van Paulus aan de Filippenzen, de brief van Paulus aan de Kolossenzen, de 1e en 2e brief van Paulus aan de Tessalonicenzen, de 1e en 2e brief van Paulus aan Timoteüs, de brief van Paulus aan Titus, de brief van Paulus aan Filemon, de brief aan de Hebreeën, de brief van Jakobus, de 1e en 2e brief van Petrus, de 1e, 2e en 3e brief van Johannes, de brief van Judas, de Openbaring van Johannes.
 
Over de indeling van het Nieuwe Testament, zie art. [[Nieuwe Testament]].
 
'''Driedeling per hoofddeel.''' In beide hoofddelen van de Bijbel kan men een drieluik onderscheiden van historische, leerstellige en profetische boeken: 
{| class="wikitable"
|
Regel 34 ⟶ 36:
 
== Hoofdstukken, verzen, woorden ==
'''Hoofdstukken en verzen.''' De indeling in '''hoofdstukken en verzen''' is niet gemaakt door de schrijvers van de Bijbelboeken, maar pas daarinveel later aangebracht. Deze indeling wordt niet als door de Geest ingegeven beschouwd. Ze vergemakkelijken echter het verwijzen naar en het opzoeken van Schriftplaatsen.
 
De Schrift telt 1.189 hoofdstukken, waarvan 929 in het Oude Testament en 260 in het Nieuwe Testament. Elk hoofdstuk is nader verdeeld in verzen. De Schrift telt ongeveer 31.193 verzen: 23.325 in het Oude Testament en 7.058 in het Nieuwe Testament.
Regel 40 ⟶ 42:
De verdeling in ''hoofdstukken'' dateert uit de 13e eeuw. De kardinaal Hugo à Sancto Caro (overleden in    1262), of kardinaal Stephan Langton (overleden in 1228), hebben haar in de Vulgata aangebracht. De indeling in ''verzen'' is van joodse oorsprong. Naar het voorbeeld van de joden paste Hiëronymus die toe op de Vulgata. Voor het Nieuwe Testament danken wij die aan de geleerde Parijse boekdrukker Robert Estiene (Stephanus), 1551. Zijn zoon vertelt, dat hij die in zijn uitgave van het Griekse Nieuwe Testament aanbracht op zijn reis van Lyon naar Parijs, terwijl hij op zijn paard zat.
 
'''Woorden.''' De '''woorden''' van de Schrift zijn weldaarentegen wél door de Geest van God ingegeven. De grondtekst heeft ongeveer 430.938 woorden met in totaal zo'n 3.000.000 letters.
 
== Hoofdonderwerp ==
Het hoofdonderwerp van de Bijbel is Gods weg met de mens. Een sleutelrol is weggelegd voor de Zoon van God, die mens is geworden om ons, zondaars, met God te verzoenen en ons bij Hem te brengen. De Schriften getuigen van de Zoon van God. <blockquote>''Joh 5:39 U onderzoekt <u>de Schriften</u>, omdat u meent daarin eeuwig leven te hebben; en <u>die zijn het die van Mij getuigen</u>; (TELOS)''</blockquote>Na Zijn opstanding legde Hij aan enkele leerlingen uit wat "in al de Schriften" van het Oude Testament over Hem stond. <blockquote>''Lu 24:27 En te beginnen met Mozes en alle profeten legde Hij hun uit wat in <u>al de Schriften over Hem</u> stond. (TELOS)''</blockquote>De eerste mens Adam, het zaad van de vrouw, de priester Melchizedek, de zoon Izak, de verworpen en verhoogde Jozef, de leider van de uittocht Mozes, de verhoogde slang in de woestijn, de profeet Jona, enz. wijzen vooruit naar de beloofde Verlosser. Zie [[Typologie]].
 
== Ontstaan ==
Regel 50 ⟶ 55:
''In het Nieuwe Testament vind ik oneindig meer klaarheid en diepere waarheid dan in alle geschriften van alle filosofen samen.''<br>(Immanuel Kant)
 
Bedachte '''acroniemen''' (letterwoorden) van het engelseEngelse woord Bible:
 
''Bible = Basic Information Before Leaving Earth''
Regel 63 ⟶ 68:
 
De samenvoeging van de heilige, door God geïnspireerde geschriften tot één boek is een werk van God en mensen geweest. God heeft de geschriften ingegeven, ze gezag verleend en erkenning bij mensen bewerkt. Mensen hebben het gezag van de Schriften erkend, de boeken als heilig aangemerkt en ze tot één boek gebundeld.
 
== Voortbestaan ==
Het Woord van onze God bestaat in eeuwigheid, blijft tot in eeuwigheid. <blockquote>''Ps 119:89  Lamed. O HEERE! Uw woord bestaat in der eeuwigheid in de hemelen. (SV)''</blockquote><blockquote>''Jes 40:8  Het gras verdort, de bloem valt af; maar het Woord onzes Gods bestaat in der eeuwigheid. (SV)''</blockquote><blockquote>''1Pe 1:23  u die wedergeboren bent, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levend en blijvend woord. 1Pe 1:24  Want: ‘Alle vlees is als gras en al zijn heerlijkheid als een bloem van het gras. Het gras verdort en de bloem valt af,  1Pe 1:25  maar het woord van de Heer blijft tot in eeuwigheid’. Dit nu is het woord dat u verkondigd is. (Telos)''</blockquote>
 
== Teschriftstelling en overlevering ==
De Bijbel is schriftelijk overgeleverd. Christus Jezus zelf beriep zich op hetgeen geschreven staat. "Er staat geschreven" (Matth. 4:4, 6, 7, 10; 21:13; 26:31; Marc. 7:6; 9:12, 13; 10:5; 11:17; 14:21 enz.). De schriftelijke overlevering begon al met Mozes, ja, misschien al met Adam zelf. Zie [[Genesis]].
 
Moderne theologen menen dat de inhoud van het Oude Testament gedurende meer dan 3000 jaren tot aan de ballingschap mondeling is overgeleverd, dus dat de schriftelijke overlevering pas veel later begon. Maar de Schrift zelf geeft aan dat Mozes al schreef.
 
<blockquote>''Ex 24:4  Vervolgens schreef Mozes al de woorden van de HEERE op. ... (HSV)''</blockquote>
 
== Canon ==
De Bijbel is een richtsnoer, een norm, voor geloof en gedrag. De lijst van heilige geschriften - de bijbelboeken Genesis tot en met Openbaring - wordt daarom de ''canon'' (=richtsnoer) genoemd. De bijbelboekenBijbelboeken worden, in onderscheiding van andere, ''canoniek'' genoemd.<blockquote>''Zie [[Canon van de Bijbel]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.''</blockquote>De Bijbel verwijst naar boeken die zelf geen deel van de bijbelcanon zijn geworden en die verloren zijn gegaan. Men spreekt dan ook van '''[[verloren gegane boeken]]''', bijvoorbeeld ''het'' ''boek van de oorlogen des Heren'' (Num 21:14) en ''de'' ''geschiedenis van de ziener Gad'' (1 Kron 29:29). God heeft het blijkbaar niet nodig gevonden ze in Zijn geschreven Woord op te nemen.
 
De Rooms-katholieke kerk heeft aan de oorspronkelijke canon van het Oude Testament zeven geschriften toegevoegd; ze worden door de Joden en de protestanten afgewezen als niet-canoniek, zie '''[[Apocriefen]]'''.
Regel 97 ⟶ 112:
B is de ''Codex Vaticanus'', uit het midden van de 4e eeuw en wordt zo genoemd omdat het in de Vaticaanse bibliotheek te Rome bewaard wordt. Dit handschrift bevat ongeveer het gehele Oude en Nieuwe Testament, maar verschillende bladen ontbreken, o.a. heel Genesis.
 
C is de ''Codex Ephraëmi rescriptus'', uit de 6e eeuw, een ''palimpsest'', d.w.z. een codex die twee keer beschreven is.
 
Over de Griekse tekst van het Oude en Nieuwe Testament zijn later hymnen van de Syrische leraar [[Efrem de Syriër|Efrem]] geschreven, maar Tischendorf heeft in 1845 ontcijferd wat er van over was, nl. een klein deel van het Oude Testament. Het handschrift bevindt zich nu in de Bibliothèke Nationale te Parijs.
codex die twee keer beschreven is.
 
=== Majuskels en minuskels ===
Over de Griekse tekst van het Oude en Nieuwe Testament zijn later hymnen van de Syrische leraar Ephraëm geschreven, maar Tischendorf heeft in 1845 ontcijferd wat er van over was, nl. een klein deel van het Oude Testament. Het handschrift bevindt zich nu in de Bibliothèke Nationale te Parijs.
De Nieuwtestamentische Bijbelschrijvers zelf schreven dus in de tijd dat men nog in uitsluitend hoofdletters, zonder spaties, schreef. De oudste Griekse handschriften zijn in uitsluitend hoofdletters oftewel majuskels, zonder spaties. Zulke handschriften heten ''majuskelhandschriften'' oftewel kortweg ''majuskels'', of ook ''uncialen''. De Nieuwtestamentische majuskelhandschriften lopen van de 4<sup>e</sup> tot de 10<sup>e</sup> eeuw, en omvatten dus ook de periode van het Koinè-Grieks (2<sup>e</sup> eeuw v.C.-3<sup>e</sup> eeuw n.C.).
 
De zonder spaties aaneengeschreven hoofdletters waren de reden dat men hardop las. Het gevolg was dat de evangelist [[Filippus (diaken, evangelist)|Filippus]] kon horen wat de [[kamerling]] uit Ethiopië las (Hand. 8:30).<blockquote>''Hnd 8:30  En Filippus liep er snel heen en hoorde hem de profeet Jesaja lezen; en hij zei: Begrijpt u wel wat u leest?'' (Telos)</blockquote>Pas vanaf de 9<sup>e</sup>-10<sup>e</sup> eeuw worden de kleine letters geschreven, alsook de spaties. Deze kleine letters en ook de daarin geschreven (Bijbel)handschriften heten minuskels. Ze waren in gebruik vanaf ongeveer de 9<sup>e</sup> eeuw tot de 15<sup>e</sup> eeuw, dus tot aan de uitvinding van de boekdrukkunst.
 
== De waarheid van de Bijbel ==
Regel 158 ⟶ 176:
In onderstaande video is te zien hoe blij en dankbaar Chinese christenen zijn met de bijbels die zij voor het eerst ontvangen:
 
<Youtubeyoutube width="800640" height="500359">nznUNowHYH0CkXDcdMNE-I&rel=0</youtube><BR>
''Chinese christenen blij en dankbaar met bijbels.'' Duur:Missionary 57Footage sec.Captures OpEmotion 15of meiChinese 2013Christians gepubliceerdReceiving opBibles for the First Time. Youtube.com: International Christian Concern, 18 maart 2014.'' Duur: 56 sec.
 
Aan een groot aantal Nederlandse schrijvers werd in 1921 de volgende vraag gesteld<ref name=":0">Aangehaald in een 'in memoriam' door de Stichting Mensenkinderen, 2015. </ref>: Veronderstel dat omstandigheden u eens dwongen op een geheel onbewoond eiland verblijf te houden. Er werd u toegestaan slechts 6 boeken mee te nemen. Welke 6 boeken uit de gehele u bekende literatuur, zowel de ethische als literaire, zou u dan meenemen? Uit de antwoorden bleek de bijbel verreweg favoriet. Hij werd het meest genoemd en het meest geprezen.
Regel 168 ⟶ 186:
 
Aan de bekende Duitse schrijver Bertold Brecht (1889-1956) werd eens gevraagd welke boek in Duitsland hij het belangrijkste vond. Zijn antwoord: „U zult verrast zijn: de Bijbel."
 
=== Weldadig boek ===
"Een ster is prachtig, maar zij straalt geen licht af in de nacht van een zondige ziel. De bloem is zoet, maar zij biedt geen balsem voor de wond van een hart. Al de geuren die ooit u toegewaaid werden uit vorstelijke gaarden of neerhangende tuinen, verspreiden niet zoveel zoetheid als één ademtocht van wierook en mirre van de Heilige Schrift u doet toestromen. Al de wateren die stroomden in de bergrivieren, of schuimden in de watervallen, of neerzegen in de morgendauw, of afvielen in de avondregen, gaven niet zoveel verfrissing aan een koortsige ziel als de kleinste druppel, die blinkend afspatte van de heldere fonteinen van het Goddelijke Boek." — Thomas De Witt Talmage (1832-1902)<ref>T. de Witt Talmage, ''Spranken'' (Utrecht: C.H.E. Breijer, 1892), blz. 17. Voor Christipedia is de spelling en de taal van het citaat gemoderniseerd. </ref>
 
=== Medicijn ===
Bij 'medicijn' denken wij aan een pilletje, een drankje en zalfje en dergelijke. Maar ook Gods Woord is een medicijn. Koning Salomo had grote wijsheid, door God hem geschonken. Zijn woorden van wijsheid en verstand waren een medicijn. Hij sprak ze tot zijn zoon. Maar ze waren nuttig voor allen die ze vinden. <blockquote>''Spr 4:20  Mijn zoon! merk op mijn woorden, neig uw oor tot mijn redenen.  Spr 4:21  Laat ze niet wijken van uw ogen, behoud ze in het midden uws harten. Spr 4:22  Want zij zijn het leven dengenen, die ze vinden, en een medicijn voor hun gehele vlees.'' (SV)</blockquote>Door Salomo en door andere schrijvers van de Bijbel spreekt God tot ons. Dat gedeelte luidt in de Nieuwe Bijbelvertaling (2004):<blockquote>''Spr 4:20  Mijn zoon, heb aandacht voor mijn woorden, geef aan mijn uitspraken gehoor. Spr 4:21  Houd ze steeds voor ogen, bewaar ze in het diepste van je hart.  Spr 4:22  Ze zijn het leven voor wie ze aanvaarden, sterken heel het lichaam als een medicijn.'' </blockquote>De woorden hebben, zo vertaalt de Groot Nieuws Bijbel, 'geneeskracht'. Ze zijn 'genezing', zegt de Willibrord-vertaling (1978).
 
Dat Gods woord goed is voor ons lichaam, is wellicht zo te verstaan: wanneer onze geest door Gods woord herstelt, bijvoorbeeld van overbezorgdheid of van een posttraumatische stressstoornis, dan ondervindt ook ons lichaam daarvan heilzame gevolgen. Immers, geest en lichaam vormen een eenheid en beïnvloeden elkaar. <blockquote>''Spr 16:24  Lieflijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen. (HSV)''</blockquote>'''Wijze van innemen.''' Om Gods woord een medicinale werking te laten hebben, moet wij het tot ons nemen. Met toegespitste aandacht. Het aandacht geven van vers 20 is, naar het Hebreeuws, een sterke vorm van aandacht geven: onverdeelde, gerichte aandacht. Om het voorbeeld van een pil (tablet) te gebruiken: niet in één keer doorslikken, maar zuigen. Gods woord moet soms als een zuigtablet ingenomen worden, dat wil zeggen ''overpeinsd'' worden. Tegen (over)bezorgdheid kan bijvoorbeeld het stukje van Luk. 10: 38-42 worden gebruikt. Overpeinzing, met gebed, kan helpen om bezorgdheid af te leggen.
 
'''Tijd van innemen.''' Gods woord is niet alleen een curatief middel, dat geneest of aan de genezing bijdraagt, het is ook een preventief middel, dat ons beschermt tegen allerlei kwalen (bijvoorbeeld overbezorgdheid) en ontsporingen (bijvoorbeeld overspel, verslaving). Daarom is het goed Gods woord regelmatig in te nemen.
 
'''Dosis.''' Als de situatie ernstig is, kan men de dosis verhogen<ref>[https://www.jezus-is-heer.be/Jezus%20geneest/Dag%2065%20-%20Het%20%20Woord%20is%20medicijn.htm Jezus geneest], Jezus-is-Heer.be. Geraadpleegd op 7 april 2020. </ref>: meer van Gods Woord tot zich nemen, meer tijd aan de overdenking ervan wijden.
 
'''Hulp.''' Zoals naast medicatie soms ook persoonlijke begeleiding door een arts nodig is, zo is dat ook met het medicijn van Gods Woord: soms is daarnaast persoonlijke hulp nodig door een naaste (vriend, ouder, familielid, medegelovige) of door een professional (raadgever, psycholoog, psychiater). Gesproken woorden van wijzen zijn heilzaam. "De tong der wijzen is medicijn" (Spr. 12:18). <blockquote>''Spr 12:18  Daar is een, die [woorden] als steken van een zwaard onbedachtelijk uitspreekt; maar de tong der wijzen is medicijn. (SV)''</blockquote>Dit vers in de Herziene Statenvertaling: <blockquote>''Spr 12:18  Er zijn er die als met dolksteken praten, ondoordacht, maar de tong van de wijzen betekent genezing. (HSV)'' </blockquote>Het medicijn van de tong is zelfs 'een boom des levens'. <blockquote>''Spr 15:4  Het medicijn van de tong is een boom des levens, maar verkeerdheid erin is een breuk in de geest. (HSV)''</blockquote>Die heilzame werking bezaten en bezitten de woorden van de Heer Jezus.<blockquote>''Lu 4:22  En allen gaven Hem getuigenis en verwonderden zich over de woorden van de genade die uit zijn mond kwamen, ...'' </blockquote>
 
== Verkoop en verspreiding ==
De Bijbel is al eeuwenlang het meest verspreide boek ter wereld. Het aantal Bijbels in de wereld is naar schatting 1,74 miljard (stand 2011<ref name=":1">Artikel [httphttps://www.refdagrd.nl/kerkpleinartikel/kerknieuws/steeds_minder_atheisten_1_607302424879-steeds-minder-atheisten Steeds minder atheïsten], nieuwsartikel op RefDag, 3 dec. 2011. Het genoemde aantal blijkt uit het onderzoek ”Status of Global Mission 2012” van het Amerikaanse tijdschrift International Bulletin of Missionary Research (IBMR).</ref>).
 
De Bijbel is met 3,9 miljard verkochte exemplaren het best verkochte boek in de afgelopen halve eeuw (stand 2012)<ref>[http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/bijbel_meest_verkocht_1_644715 Bijbel meest verkocht], nieuwsartikel op RefDag.nl, 16 mei 2012. </ref>. Naar schatting worden er jaarlijks tussen de 50 miljoen en 150 miljoen bijbels verkocht<ref>[http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=16090 Ikea haalt Bijbel in] , nieuwsartikel op ikonRTV.nl, 19 aug. 2009. De Ikea-gids, met 180 miljoen exemplaren in 28 talen, heeft de bijbel ingehaald. "Critici vragen zich wel af of Ikea trots moet zijn op het enorme papierververbruik. De gigantische papierberg is goed voor een enorme houtkap. En dat terwijl de gids na een jaar weer wegkan, in tegenstelling tot de Bijbel," aldus het artikel, dat oorspronkelijk in ''De Telegraaf'' verscheen.</ref>. In 2011 hebben christenen meer dan 71 miljoen Bijbels verspreid. Dat zijn er 195.000 per dag<ref name=":1" />.
Regel 188 ⟶ 220:
 
== Uitleg van de Bijbel ==
TweeDrie regels voor het juist verstaan van de Bijbel zijn:
* let op het tekstverband
* vergelijk Schrift(plaats) met (Schrift)plaats
* neem de woorden in hun letterlijke betekenis, tenzij (1) het tekstverband of de Schrift een figuurlijke betekenis aanwijst of (2) een letterlijke uitleg onzin oplevert
In het Engels is deze 'gouden regel' voor Bijbeluitleg geformuleerd<ref>Zo bijvoorbeeld [[Ron Rhodes]] in: [https://www.youtube.com/watch?v=d7fgBR6ymS0&t=1m Ron Rhodes: Understanding Revelation]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 10 aug. 2016. Vanaf 1 minuut. </ref>: "When the plain sense makes good sense, seek no other sense lest you end up in nonsense," d.w.z wanneer de duidelijke zin zinnig is, zoek geen andere zin, anders eindig je bij onzin.
Een voorbeeld ter illustratie. Door op het tekst van de brief en andere geschriften van Johannes acht te geven, ontdekken wij de betekenis van 'Hem die van het begin af is' in 1 Joh. 2:13<blockquote>''1Jo 2:13 Ik schrijf u, vaders, omdat u Hem kent die van het begin af is. Ik schrijf u, jongelingen, omdat u de boze overwonnen hebt. Ik heb u geschreven, kinderen, omdat u de Vader kent.''</blockquote>Wie is Hij "die van het begin af is". God de Vader, de Heer Jezus?
 
Uit'''Tekstverband.''' Een voorbeeld ter illustratie. Door op het verbandtekst van de brief en andere geschriften van Johannes:<blockquote>''Joh 1:1acht Inte hetgeven, beginontdekken waswij hetde Woord;betekenis envan het'Hem Woorddie wasvan bijhet God,begin enaf hetis' Woordin was1 GodJoh.'' 2:13<blockquote>''Joh1Jo 1:2:13 DitIk wasschrijf inu, vaders, omdat u Hem kent die van het begin bijaf Godis.''</blockquote>Lettend opIk hetschrijf verbandu, enjongelingen, schriftomdat metu schriftde vergelijkendboze mogenoverwonnen wehebt. deIk conclusieheb u geschreven, kinderen, omdat u trekken: de Vader kent.''</blockquote>Wie is Hij "die van het begin af is,"? isGod de Vader, de Heer Jezus.? UiteraardUit ishet ookverband Godvan deandere Vadergeschriften van het begin af, doch Johannes doelt op de Zoon.:
 
<blockquote>''Joh 1:1 In het begin was het Woord; en het Woord was bij God, en het Woord was God.'' ''Joh 1:2 Dit was in het begin bij God.''</blockquote>
== (Voor)lezen ==
 
Lettend op het verband en schrift met schrift vergelijkend mogen we de conclusie trekken: de Hij die van het begin af is, is de Heer Jezus. Uiteraard is ook God de Vader van het begin af, doch Johannes doelt op de Zoon.
 
'''Parallelle passages.''' Niet alleen het onmiddellijke tekstverband, maar ook parallelle passages elders in de Schrift helpen ons een bepaalde uitdrukking of vers beter te begrijpen.
 
'''Letterlijke uitleg.''' We nemen de woorden zoveel mogelijk in hun letterlijke betekenis. Daarbij houden we rekening met het literaire genre: proza of poëzie. Genesis is proza, een geschiedenis. De boeken van Samuël zijn ook proza. De psalmen zijn poëtische geschriften, waarin beeldspraak voorkomt. Zo wordt in Ps. 19 de zon vergeleken met een bruidegom en met een held. Voor de zon heeft God een tent opgezet. Deze woorden hebben wij niet letterlijk te nemen, maar figuurlijk.
 
<blockquote>''Ps 19:4   (5) Hun richtlijn gaat uit over heel de aarde, hun boodschap tot aan het einde van de wereld. Hij heeft daar een tent opgezet voor de zon. Ps 19:5   (6) En die is als een bruidegom, die zijn slaapkamer uit gaat; hij is vrolijk als een held om snel het pad te lopen. Ps 19:6   (7) Aan het ene einde van de hemel is zijn opgang, zijn omloop is tot het andere einde; niets is verborgen voor zijn gloed.'' (HSV) </blockquote>
 
In Davids psalm in 1 Kron. 16 is sprake van een opspringend veld en juichende bomen. Ook dat is uiteraard beeldspraak, ontleend aan lichamelijke uitingen van vreugdevolle mensen.
 
<blockquote>''1Kr 16:32  Laat de zee bulderen met al wat zij bevat, laat het veld van vreugde opspringen met al wat erin is.  1Kr 16:33  Dan zullen de bomen van het woud juichen voor het aangezicht van de HEERE, want Hij komt om de aarde te oordelen.'' (HSV)</blockquote>
 
In de psalmen komen ook letterlijk te nemen zinnen voor.
 
Bij een letterlijke uitleg zijn soms meerdere interpretaties mogelijk. Een 'flauw' voorbeeld is de uitleg van 'volgden zij hem te voet' in Matth. 14:13.
 
<blockquote>''Mt 14:13 Toen nu Jezus dit hoorde, vertrok Hij vandaar in een schip naar een woeste plaats afzonderlijk. En toen de menigten dit hoorden, <u>volgden zij Hem te voet</u> uit de steden. Mt 14:14 En toen Hij uit het schip ging, zag Hij een grote menigte en werd met ontferming over hen bewogen en genas hun zieken. (TELOS)''</blockquote>
 
Een denkbeeldige uitleg is dat de menigte Jezus volgde door op wonderbaarlijke wijze en masse over het water te lopen. Een andere uitleg is dat de menigte hem volgde terwijl zij langs de oever liepen en zagen waar Hij aan land ging. Wij kiezen de laatste uitleg, omdat die, op grond van onze ervaring, ook van onze kennis van wonderberichten in de Bijbel, en van onze kennis van de grootte van het meer van Galilea, veel meer voor de hand ligt.
 
== Moeilijkheden ==
Bij het lezen van de Bijbel kan men op moeilijkheden, zoals moeilijk te verstane verzen en (schijnbare) tegenstrijdigheden, stuiten.
 
Bedenk dat de Bijbel Gods Woord en geen gewoon boek is, waarin de mens met zijn logisch en gewaand-groot verstand alles „eender" wil maken, alles „verklaren" wil, alles in letterlijke zin in „overeenstemming" wil brengen. Om God te leren kennen, moet men in de diepte. Zo ook om Zijn Woord al meer te leren verstaan. Alleen wie duikt in de diepte der zee verkrijgt schatten. En juist het niet-gelijkluidende in de Schrift brengt ons tot onderzoek, tot nadenken, en doet ons dan in onooglijke schelpen parels vinden. Hoeveel heerlijke waarheden zijn ontdekt, juist door de schijnverschillen van de Schrift, juist door beknopte, onafgewerkte mededelingen. Een mens zou zeker, vroeger of later, zijn geschrift van dergelijke schijnbare tegenstrijdigheden zuiveren. Maar, omdat de Bijbel Gods Woord is, gebeurt dit niet, en blijft hij woorden en namen bevatten, die bij eerste oogopslag ons vreemd of verwarrend voorkomen, doch bij nadere overdenking ons diepe en heerlijke waarheden doen ontdekken.
 
Bij het vereffenen van moeilijk te begrijpen verzen kunnen menselijk vernuft en eigenwil ons parten spelen. Wat te doen?
 
1. '''Gebed.''' Het is geraden eerst, in betrekking tot deze tegenstrijdigheden, God om licht te vragen.
 
2. '''Bescheidenheid.''' Het is belangrijk bescheiden te zijn. In plaats van te besluiten en te verkondigen dat de Bijbel tegenstrijdigheden bevat, is het beter bij het vinden van tegenstrijdigheden te zeggen: ze zijn voor mij onvereffenbaar. Is iemand bescheiden, dan staat hij óók wel voor moeilijkheden, voor raadsels en verborgen dingen, zowel in de Bijbel als in het hele Godsbestuur, maar dan hakt hij niet met één slag de knoop door, door het besluit te nemen: onvereffenbaar, dus niet van God. Word als de kinderen, want voor hen is het koninkrijk van de hemelen.<blockquote>''Mt 11:25 In die tijd antwoordde Jezus en zei: Ik prijs U, Vader, Heer van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen hebt verborgen en ze aan kleine kinderen hebt geopenbaard.'' (Telos)</blockquote>3. '''Trachten.''' Tracht met Gods hulp, en door de leiding van Zijn Geest, te ontknopen, wat verward schijnt. De Heilige Geest is de Goddelijke schrijver van de Bijbel en kan daarom het best de bedoeling van hetgeen Hijzelf geschreven heeft uitleggen.
 
"Die Heilige Geest heeft eens een mij van nabij bekend hooggeleerde theoloog, die bij de lezing der Heilige Schrift wel vierhonderd tegenstrijdigheden aantekende, in korte tijd, op een enkele na, die hem toen nog niet duidelijk werd, alle verschillen als schijnverschillen doen kennen. (...) Die Heilige Geest doet vaak, wat de geleerden als contradictie of verkeerd aanwijzen, aan de godvruchtige ziel kennen als vol van Goddelijke overeenstemming, vol van de heerlijkste harmonie." schreef schrijver en uitgever J.N. Voorhoeve (1907)<ref>J.N. Voorhoeve, ''Onvereffenbare tegenstrijdigheden des Bijbels?'' ('s-Gravenhage: J.N. Voorhoeve, 2e druk, 1907), blz. 9-10. De spelling van het citaat is gemoderniseerd door Christipedia.</ref>.
 
En begrijpen wij het niet — welnu, dan gaat het ons met Gods woorden als met Gods wegen. Wij aanbidden ze, ofschoon ze niet te begrijpen zijn. En we weten dit zeker: dat wij eens alles zullen verstaan. Sommige uitwendige tegenstrijdigheden, die met onze ervaring schijnen te strijden, worden vereffend door nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen.
 
== Schriftkritiek ==
''Schriftkritiek'' of ''Bijbelkritiek'' is de verwerping van het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel. Daarvan is te onderscheiden de wetenschappelijke tekstkritiek, een tak van wetenschap die de overgeleverde bronteksten vergelijkt en eventuele verschillen onderzoekt om de oorspronkelijke tekst bloot te leggen.
 
Wanneer predikanten na hun opleiding aan een Schriftkritische theologische faculteit de universiteit verlaten zetten sommigen het geleerde eenvoudig aan de kant, terwijl anderen het met de kritische beschouwingen volkomen eens zijn geworden, maar ze niet in de Gemeente willen brengen, omdat zij daarvoor niet rijp zou zijn.<ref>Dat beweerde de Schriftkritische theoloog [https://repertorium.library.uu.nl/collectie/j-a-cramer/ Jan Anthony Cramer] (1864-1952) in zijn geschrift "Bijbel en Kritiek". J.N. Voorhoeve citeert hieruit in: ''Onvereffenbare tegenstrijdigheden des Bijbels?'' ('s-Gravenhage: J.N. Voorhoeve, 2e druk, 1907), blz. 7, voetnoot. </ref>
 
'''Gevolg.''' Schriftkritiek ondermijnt de voedingswaarde van de Heilige Schrift. De Duitse theoloog [https://de.wikipedia.org/wiki/Ernst_Ferdinand_Str%C3%B6ter Ernst Ferdinand Ströter] heeft eens gezegd: „Toen ik een jongen was, kreeg ik van mijn vader een boterham, en ik nam die aan en at die op zonder de voedingswaarde eerst te laten onderzoeken. Ik werd er door gevoed, en kwam er door tot groei. Weet u wat er gebeurt, als u met uw boterham naar de professor gaat? Hij vertelt u, na het scheikundig onderzoek, waaruit hij is samengesteld. Maar als u dan uw boterham terugvraagt, omdat u honger hebt, luidt het antwoord, dat noch 't uiterlijke, noch 't innerlijke voor u is overgebleven: de voedingskracht is verloren gegaan. Uw voedsel is ontleed, maar gevoed bent u niet. Welnu, zó doet ook de Schriftkritiek: ze toetst, ze ontleedt uw voedsel, maar ontneemt het u daarbij meteen; verhindert dus ook uw groei. Neem het voedsel zoals God het u geeft, en u zult gevoed worden, en u zult tot groei komen." <ref>Aangehaald in: J.N. Voorhoeve, ''Onvereffenbare tegenstrijdigheden des Bijbels?'' ('s-Gravenhage: J.N. Voorhoeve, 2e druk, 1907), blz. 7-8. De tekst van het citaat is voor Christipedia gemoderniseerd qua taalgebruik. </ref>
 
De Nederlandse schrijver J.N. Voorhoeve merkte ten aanzien van een Schriftcriticus op: "O, met uw ontleedkunde beneemt u zichzelf, hoewel onbewust, en ontegenzeggelijk ook anderen, het zo nodige, zo hóógnodige zielevoedsel."<ref>J.N. Voorhoeve, ''Onvereffenbare tegenstrijdigheden des Bijbels?'' ('s-Gravenhage: J.N. Voorhoeve, 2e druk, 1907), blz. 8. Tekst van het citaat is een aangepast aan de moderne spelling.</ref>
 
== Invloed van de Bijbeltaal ==
De taal van de Bijbel heeft grote invloed in de Nederlandse taal gehad. Tal van uitdrukkingen hebben hun oorsprong in de Bijbel. Voorbeelden zijn "Abraham gezien hebben" en "een teken aan de wand".
 
"Met name dat ze de voorsteden die ze drie jaar geleden nog aan Trump verloren nu weer hebben heroverd, kan <u>een teken aan de wand zijn</u> voor de Republikeinen." (Uit een nieuwsbericht van de Nederlandse Omroepstichting, 6 nov. 2019).
 
==Onze buitenbijbelse termen==
Christenen bezigen verscheidene woorden die niet in de Bijbel voorkomen, onder meer "Drie-Eenheid", "zondeval", "opname van de Gemeente", "duizendjarig rijk"<ref>"Avondmaal" is geen buitenbijbelse term, zie 1 Kor. 11:21.</ref>. Dat een woord niet in de Bijbel voorkomt, betekent niet dat de zaak waarnaar een buitenbijbels woord verwijst, niet in de Bijbel worden aangeduid of beschreven. De afwezigheid van een woord bewijst niet de afwezigheid van de zaak waarnaar het woord verwijst. Het woord "Drie-Eenheid" bijvoorbeeld is een theologische term die verwijst naar de ondoorgrondelijke eenheid van de goddelijke personen van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. "Opname van de Gemeente" verwijst naar de gebeurtenis die de apostel Paulus in 1 Thess. 4 beschrijft, waar staat dat wij zullen "worden opgenomen, de Heer tegemoet in de lucht". "Duizendjarig rijk" verwijst naar de periode van 1000 jaar waarin de heiligen met Christus zullen regeren.
 
Het is raadzaam om in ons taalgebruik dicht bij de taal en denkbeelden van de Heilige Schrift te blijven.
 
==(Voor)lezen==
Zie [[Lezen van de Bijbel]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 
== Overig ==
Online Grieks Nieuwe Testament met grammaticale en Strongs coderingen: http://wesley.nnu.edu/gnt/
 
Interlineaire vertaling Nieuwe Testament Engels - Grieks op [http://www.blueletterbible.org/ BlueLetterBible.org] .
 
== Meer informatie ==
*Maarten Hertoghs, ''Inleiding op de boeken van het Oude Testament''. Zelhem: Uitgeverij Maatkamp, 2014. Omvang: 260 pag. [http://logos.nl/verademing-om-lezen-tijd-moderne-schriftkritiek Beoordeling]op Logos.nl.
* [[Noodzakelijkheid van de Bijbel]]
*Maarten Hertoghs, ''Inleiding op de boeken van het Nieuwe Testament''. Zelhem: Uitgeverij Maatkamp, 2014. Omvang: 182 pag. [http://logos.nl/verademing-om-lezen-tijd-moderne-schriftkritiek Beoordeling]op Logos.nl.
*G.J. Vrijmoeth, ''Ken uw Bijbel; kort overzicht van de inhoud van de Heilige Schrift''. Enschede: J. Boermsa, 1979. Pagina's: 315. Samenvatting van elk hoofdstuk van van de Bijbel.
*[https://www.youtube.com/watch?v=NIys8ePRy3Y Van kleitablet tot computerschijf]. Video-presentatie over het ontstaan en de verbreiding van de Bijbel. Uitgave van de Stichting ''Wat zegt de Bijbe''l ter gelegenheid van de tentoonstelling Expo Exodus, 1990.
*Klaas van der Zwaag, [http://www.refdag.nl/artikel/1394669/De+eenvoud+van+het+geloof+betwist.html De eenvoud van het geloof betwist], Refdag.nl 27 februari 2009. Over het verstaan van de Schrift, naar aanleiding van discussie over de uitleg van Genesis 1.
*J. Klein-Haneveld e.d., [http://www.oudesporen.nl/Download/HB479.pdf Is de Bijbel tijdgebonden? Vragen rondom het Schriftgezag]. Oude Sporen, 2015. Pagina's: 38. [http://www.oudesporen.nl/Download/HB479.pdf Download] (pdf-formaat) van OudeSporen.nl. Ook verkrijgbaar op [http://www.boekhandelsmit.nl/nl/product/9789491797309/is-de-bijbel-tijdgebonden.html papier]. 
*Thomas Chalmers, [http://books.google.nl/books?id=s6YTAAAAQAAJ Het bewijs en gezag der Christelijke openbaring]. Amsterdam, 1833 (2e uitgave). 248 pag. Gedigitaliseerd exemplaar. Chalmers is een vertegenwoordiger van het Britse Reveil.
*[http://defendinginerrancy.com/ Defendinginerrancy.com] Verdediging van de foutloosheid van de Schrift: de Schrift is onfeilbaar in zaken van geloof en leven, maar ook waar zij spreekt over natuur en geschiedenis.
*Over bijbelcommentaren, zie [[Bijbelcommentaar]]
* Ger de Koning, ''De Bijbel, Van A tot Z het Woord van God''. Uitgeverij Daniel, 2021. Pagina's: 70. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1425.pdf Download pdf] van oudesporen.nl. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1425.epub E-book] ePub-formaat. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1425.mobi E-book] Mobi-formaat. [https://www.uitgeverijdaniel.nl/product/de-bijbel-van-a-tot-z-het-woord-van-god Productinfo] over de papieren versie.
 
===Engels ===
[https://www.csntm.org/ The Center for the Study of New Testament Manuscripts (CSNTM)]. Dit Centrum voor Studie van Nieuwtestamentische Handschriften is opgericht door de Bijbelgetrouwe geleerde Daniel B. Wallace.
 
Douglas D. Stauffer, ''One Book Rightly Divided.'' McCowen Mills Pub, 2000, uitgebreide uitgave in 2006. Pagina's: 257. Over het uitleggen van de Heilige Schrift.
 
D. A. Carson, ''Exegetical Fallacies.'' Baker Publishing Group; 2e uitgave 1 maart 1996. Pagina's: 160.
 
== Zie ook ==
 
*[[Noodzakelijkheid van de Bijbel]]
* [[Ingeving van de Bijbel]]
* [[Gezag van de Bijbel]]
* [[Genoegzaamheid van de Bijbel]]
* [[Duidelijkheid van de Bijbel]]
* [https://www.youtube.com/watch?v=NIys8ePRy3Y Van kleitablet tot computerschijf]. Over het ontstaan en de verbreiding van de Bijbel. Uitgave van de Stichting Wat zegt de Bijbel ter gelegenheid van de tentoonstelling Expo Exodus, 1990.
* G.J. Vrijmoeth, ''Ken uw Bijbel; kort overzicht van de inhoud van de Heilige Schrift''. Enschede: J. Boermsa, 1979. Pagina's: 315. Samenvatting van elk hoofdstuk van van de Bijbel.
* Klaas van der Zwaag, [http://www.refdag.nl/artikel/1394669/De+eenvoud+van+het+geloof+betwist.html De eenvoud van het geloof betwist], Refdag.nl 27 februari 2009. Over het verstaan van de Schrift, naar aanleiding van discussie over de uitleg van Genesis 1.
* J. Klein-Haneveld e.d., [http://www.oudesporen.nl/Download/HB479.pdf Is de Bijbel tijdgebonden? Vragen rondom het Schriftgezag]. Oude Sporen, 2015. Pagina's: 38. [http://www.oudesporen.nl/Download/HB479.pdf Download] (pdf-formaat) van OudeSporen.nl. Ook verkrijgbaar op [http://www.boekhandelsmit.nl/nl/product/9789491797309/is-de-bijbel-tijdgebonden.html papier]. 
* Thomas Chalmers, [http://books.google.nl/books?id=s6YTAAAAQAAJ Het bewijs en gezag der Christelijke openbaring]. Amsterdam, 1833 (2e uitgave). 248 pag. Gedigitaliseerd exemplaar. Chalmers is een vertegenwoordiger van het Britse Reveil.
* [http://defendinginerrancy.com/ Defendinginerrancy.com] Verdediging van de foutloosheid van de Schrift: de Schrift is onfeilbaar in zaken van geloof en leven, maar ook waar zij spreekt over natuur en geschiedenis.
* Over bijbelcommentaren, zie [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel/Bijbelcommentaar Bijbelcommentaar]
 
== Bron ==
C. Lindeboom, ''Bijbelgids, of Handleiding tot het verkrijgen van Bijbelkennis'' (Middelburg: Stichting de Gihonbron, 2009; bewerking door J. Pluimers van de uitgave uit 1929), blz. 12-13, 17. Hieruit is, onder toestemming, in 2012 tekst gebruikt. De tekst handelt over de oorspronkelijke talen van de Bijbel, de handschriften van de Bijbel, en de indeling in hoofdstukken en verzen.
 
J.N. Voorhoeve, ''Onvereffenbare tegenstrijdigheden des Bijbels?'' 's-Gravenhage: J.N. Voorhoeve, 2e druk, 1907. Blz. 6-9, 15; tekst hiervan, betreffende moeilijkheden in de Bijbel, is onder wijziging verwerkt op 18 en 29 sept. 2023.
== Voetnoten ==
 
==Voetnoten==
<references />