Feest van de tempelwijding: verschil tussen versies

2.175 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(9 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het '''feest van de tempelwijding'''  is een jaarlijks acht dagen durendachtdaags Joodsjoods feest ter herinnering aan het herstel van de tempeldienst en de herinwijding van de tempel door Judas Makkabeüs in 165 v. Chr., na de ontheiliging onder de syrischeSyrische koning [[Antiochus IV Epifanes]] (1 Makk. 4:56, 59, 2 Makk. 1:18.). Het herinwijdingsfeest begint jaarlijks op de 25ste dag van de Hebreeuwse maand Kislew, dat is (rond midden december).
 
'''Namen.''' Er zijn verscheidene namen voor het feest. Het wordt ook genoemd ''feest der vernieuwing'', ''vernieuwingsfeest'', ''feest van de tempelvernieuwing, herinwijdingsfeest, inwijdingsfeest'';, ''chanoekafeest''. In het Grieks: ''egkaina;'' Hebreeuws: ''Chanoeka'' (klemtoon op ''Cha-''). De Joodse geschiedschrijver JosefusJosephus spreekt van ‘het feest der lichten’. Chanoeka wordt dan ook Lichtfeest of Lichtjesfeest genoemd.
 
'''Instelling.''' Het feest werd ingesteld ter gedachtenis aan de vernieuwing van het [[altaar]] en de reiniging van de [[tempel]] in 165 v.Chr. Het herinwijdingsfeest werd ingesteldin doorhet Judasdaarop devolgende Makkabeeër injaar 164 v. Chr. ingesteld door Judas de Makkabeeër.
 
'''Aanleiding.''' De Syrische overheerser en Seleuciden-koning [[Antiochus IV Epifanes|Antiochus]] wilde van het huis van God in Jeruzalem een Grieks heiligdom maken. Op het brandofferaltaar had hij een beeld of altaar voor de Griekse oppergod Zeus geplaatst en zodoende de tempel verontreinigd. In Gods huis waren vernielingen aangericht. Tegen deze heiligschennis kwamen de [[Makkabeeën]], een familie van hogepriesters en hun aanhangers, in opstand. Ze behaalden de overwinning op de Syrische koning en vergriekste Joden.
 
Na de gewonnen strijd wilde men de tempel herinwijden en de grote zevenarmige menora (kandelaar) in het Heilige aansteken. Op deze kandelaar brandde normaliter voortdurend licht. Volgens de rabbijnse overlevering was er slechts één kruikje reine (gewijde) olie voorradig om de kandelaar te laten branden tijdens de reiniging van de tempel. De olie was net genoeg voor één dag. Meer geschikte olie was alleen te krijgen op een reisafstand van vier dagen. Het kruikjezou raakteacht echterdagen nietduren leeg(vier dagen voor de heenreis plus vier dagen voor de terugreis) voordat nieuweer zuivereweer olie was toebereid. Acht dagen,De zoMakkabeeën langdie alsde nodigTempel wasweer ominwijdden hebben niet op die nieuwe gewijdevoorraad oliegewacht. teZij maken,staken kwamde ermenora uitaan, daten kruikjemeteen voldoendeging oliemen om denieuwe tempelmenorareine, aangeschikte olie te stekenhalen.
 
Het kruikje met de olie voor één dag raakte echter niet na één dag leeg. Acht dagen, zo lang als nodig was om nieuwe gewijde olie te krijgen, kwam er uit dat kruikje voldoende olie om de tempelmenora aan te steken.
'''Periode.''' Het vernieuwingsfeest begint op dag 25 van de Joodse maand Kislew (rond midden december). Het duurt acht dagen. In 2015 bijvoorbeeld viel het feest in de periode 7 t/m 14 december, in 2014 van 17 t/m 24 december. Het getal van 8 dagen herinnert aan het ‘Chanoeka-wonder’, olie die acht dagen wonderbaarlijk bleef branden. Volgens de rabbijnse overlevering was er slechts één kruikje reine olie voorradig om de menora, de zevenarmige kandelaar in de tempel, te laten branden tijdens de reiniging van de tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid. Men spreekt dan ook van ‘het wonder van Chanoeka’
 
'''Periode.''' Het vernieuwingsfeest begint op dag 25 van de Joodse maand Kislew (rond midden december). Het valt dus in de winter en duurt acht dagen. In 2015 bijvoorbeeld viel het feest in de periode 7 t/m 14 december, in 2014 van 17 t/m 24 december. Het Nieuwe Testament geeft ook aan dat het feest in de winter viel. <blockquote>''Joh 10:22 En het was het feest van de tempelwijding in Jeruzalem; <u>het was winter</u>.'' (TELOS)</blockquote>
[[Bestand:Chanoeka-640.jpg|miniatuur|565x565px]]
'''Periode.''' Het vernieuwingsfeest begint op dag 25getal van deacht Joodse maand Kislew (rond midden decemberdagen). Het duurt acht dagen. In 2015 bijvoorbeeld viel het feest in de periode 7 t/m 14 december, in 2014 van 17 t/m 24 december. Het getal van 8 dagen herinnert aan het ‘Chanoeka-wonder’, olie die acht dagen wonderbaarlijk bleef branden. Volgens de rabbijnse overlevering was er slechts één kruikje reine olie voorradig om de menora, de zevenarmige kandelaar in de tempel, te laten branden tijdens de reiniging van de tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid. Men spreekt dan ook van ‘het wonder van Chanoeka’
 
'''Viering.''' Het feest van de tempelwijding of Chanoeka wordt gevierd met het aansteken van kaarsen of oliepitten in een [[chanoekia]], een achtarmige kandelaar met een aparte arm (in het midden) voor de sjamasj, de hulpkaars of "dienaarskaars". Deze kaars wordt gebruikt om de andere acht kaarsen te ontsteken en dient tevens als lichtbron in het algemeen, daar het licht van de andere kaarsen niet tot verlichting gebruikt mag worden. Met de hulpkaars wordt op elke avond van het feest een kaars of oliepit méér aangestoken, tot op de achtste dag alle kaarsen of oliepitten branden. Bij de viering worden soefganiot gegeten, een soort Berliner bollen.
 
Bij het aansteken van de lichtjes wordt gedacht aan en gesproken over het acht-dagen-wonder. 
'''Nationalistische dimensie'''. Judas de Makkabeeeër, de leider van de Makkabeeën, stichtte een zelfstandige staat die tot de Romeinse verovering van het land door de Romeinen in 63 v.Chr. bleef bestaan. Na de stichting van de staat Israël in 1948 heeft het feest er een niet-religieuze, nationalistische dimensie bij gekregen.
 
Het lichtjesfeest is in Israël een klein feest: minder groot dan het Wekenfeest, Verzoendag of Loofhutten. De kinderen hebben geen vrij van school.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Pk4PX1lAOk0 Last light of Hanukkah LIVE in Jerusalem 🕎🇮🇱]. Youtube.com: Joshua Aaron, 5 dec. 2021. Duur: 24 min. 8 sec. </ref>
'''Bijbel.''' Het feest staat niet in het [[Oude Testament]] - het eerste deel van de Bijbel, dat al afgesloten was - beschreven. Het feest wordt wel in het '''[[Nieuwe Testament]]''' genoemd:<blockquote>''Joh 10:22 En het was het feest van de tempelwijding in Jeruzalem; het was winter.'' (TELOS)</blockquote>Tijdens het feest dreigde [[Jezus Christus|Jezus]] gestenigd te worden in de [[zuilengang van Salomo]] in het tempelcomplex. De [[messias]] had in de zuilengang gesproken van Zijn Vader, met wie hij één was. Daarop wilden de Joden hem stenigen "om lastering en omdat U die een mens bent, Uzelf God maakt" (Joh. 10:33). Zij wilden het heilig lichaam, waarin God woonde (Joh. 2:19; vgl. 1:14), vernielen. Dat zou echter een grotere heiligschennis zijn dan de wandaden van Antiochus waartegen de Makkabeeën in opstand waren gekomen. Later werd de tempel van Jezus' lichaam metterdaad (in onwetendheid, vgl. 1 Cor. 2:8) afgebroken aan een kruis even buiten [[Jeruzalem]].<blockquote>''Joh 2:19 Jezus antwoordde en zei tot hen: Breekt dit tempelhuis af en in drie dagen zal Ik het oprichten. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''1Co 2:7 maar wij spreken Gods wijsheid in verborgenheid, de bedekte wijsheid, die God voor alle eeuwen heeft voorbestemd tot onze heerlijkheid,''</blockquote><blockquote>''1Co 2:8 die geen van de oversten van deze wereld heeft gekend (want als zij haar hadden gekend, zouden zij de Heer der heerlijkheid niet gekruisigd hebben);(TELOS)''</blockquote>Na drie dagen stond de Heer der heerlijkheid, de Messias, lichamelijk uit de doden op.
 
'''Nationalistische dimensie'''. Judas de Makkabeeeër, de leider van de Makkabeeën, stichtte een zelfstandige staat die tot de Romeinse verovering van het land door de Romeinen in 63 v.Chr. bleef bestaan. Na de stichting van de staat Israël in 1948 heeft het feest er een niet-religieuze, nationalistische dimensie bij gekregen. De Makkabeeën begonnen hun strijd als een minderheid. Het scheen een ongelijke strijd tegen een militaire overmacht en tegen een meerderheid met een tegengestelde opvatting. Een ogenschijnlijk onmogelijke opgave. Maar ze streden onverdroten voor hun idealen en overwonnen.
 
'''Bijbel.''' Het feest staat niet in het [[Oude Testament]] - het eerste deel van de Bijbel, dat al afgesloten was - beschreven. Het feest wordt wel in het '''[[Nieuwe Testament]]''' genoemd:<blockquote>''Joh 10:22 En het was het feest van de tempelwijding in Jeruzalem; het was winter.'' (TELOS)</blockquote>Tijdens het feest dreigde [[Jezus Christus|Jezus]] gestenigd te worden in de [[zuilengang van Salomo]] in het tempelcomplex. De [[messias]] had in de zuilengang gesproken van Zijn Vader, met wie hij één was. Daarop wilden de Joden hem stenigen "om lastering en omdat U die een mens bent, Uzelf God maakt" (Joh. 10:33). Zij wilden het heilig lichaam, waarin God woonde (Joh. 2:19; vgl. 1:14), vernielen. Dat zou echter een grotere heiligschennis zijn dan de wandaden van [[Antiochus IV Epifanes|Antiochus]] waartegen de Makkabeeën in opstand waren gekomen. Later werd de tempel van Jezus' lichaam metterdaad (in onwetendheid, vgl. 1 Cor. 2:8) afgebroken aan een kruis even buiten [[Jeruzalem]].<blockquote>''Joh 2:19 Jezus antwoordde en zei tot hen: Breekt dit tempelhuis af en in drie dagen zal Ik het oprichten. (TELOS)''</blockquote>Over deze onwetendheid van de Joodse en Romeinse oversten spreekt ook Paulus: <blockquote>''1Co 2:7 maar wij spreken Gods wijsheid in verborgenheid, de bedekte wijsheid, die God voor alle eeuwen heeft voorbestemd tot onze heerlijkheid,''</blockquote><blockquote> ''1Co 2:8 die geen van de oversten van deze wereld heeft gekend (want <u>als zij haar hadden gekend</u>, zouden zij de Heer der heerlijkheid niet gekruisigd hebben);(TELOS)''</blockquote>Na drie dagen stond de Heer der heerlijkheid, de Messias, lichamelijk uit de doden op.
 
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=00CF3QjkymI Chanoeka-kaarsen in de straten van Jeruzalem. Mazkeret Moshe, Nachlaot.] Youtube.com: Virtueel Jeruzalem, 3 dec. 2021. Duur: 1 uur 11 min. 29 sec. Wandeling door Jeruzalem met camera-aandacht voor de chanoeka-kaarsen die tijdens het feest bij vele woningen staan opgesteld.
 
== Bronnen ==
Regel 21 ⟶ 32:
 
[https://jonet.nl/joodse-feestdagen/ Joodse feestdagen], artikel op Jonet.nl, geraadpleegd 7 dec. 2015.
 
Ruben Vis, [http://joodsactueel.be/2017/12/12/12-december-start-van-het-chanoekafeest/ 12 december, start van het Chanoekafeest], op Joodsactueel.be, 12 dec. 2017. http://joodsactueel.be/2017/12/12/12-december-start-van-het-chanoekafeest/
 
== Voetnoot ==