Jeruzalem: verschil tussen versies

8.408 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Regel 180:
 
== Gezien uit de lucht ==
De volgend video toont Oost-Jeruzalem vanuit de lucht: [https://vimeo.com/24039839 video] (2011). Te zien is de Stad van David, Hinnomdal, Kidrondal, Berg Sion. Duur 7 minuten, Engels gesproken. Op Video.com, 2011.
 
== Trekpleister en twistappel ==
Jeruzalem oefent een grote '''aantrekkingkracht''' uit, vooral op Joden, maar ook op veel christenen en moslims. De 16e president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln, zei dat hij een bezoek aan het Heilige Land wilde brengen en de plaatsen zien die geheiligd zijn door de voetafdrukken van de Verlosser. Hij zei dat er geen stad was die hij zozeer begeerde te zien als Jeruzalem<ref>Aldus Mary Todd Lincoln, die dat vertelde aan de Springfield, Illinois pastor die op de begrafenis van Abraham Lincoln voorging. Ze verklaarde dat de president haar van zijn verlangen had verteld voordat hij dodelijk werd neergeschoten in Ford's Theater op 14 april 1865. Bron: http://ameicainpalestine.blogspot.co.il/ </ref>.
 
Jeruzalem is de meest '''omstreden''' stad ter wereld. Naties spreken zich uit over de gewenste status van de stad. De kwestie van Jeruzalem lijkt het grootste struikelblok voor de internationale inspanningen om een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit te sluiten. Een grote meerderheid van de Israëlische Joden staat erop (anno 2014), dat na eeuwen van verlangen naar een terugkeer tot Jeruzalem, de stad nooit meer moet worden verdeeld, terwijl de Palestijnse leiders zeggen dat ze geen vredesakkoord aanvaarden als ze niet het bestuur krijgen over de oostelijke helft van de stad, waaronder de Oude Stad en de Tempelberg.
 
God voorzegde dat Hij Jeruzalem zou stellen tot een drinkschaal der zwijmeling, waardoor de mensen bedwelmd worden, en tot lastige steen, die bij torsing de drager verwondt.<blockquote>''Zac 12:1 De last van het woord des HEEREN over Israël. De HEERE spreekt, Die den hemel uitbreidt, en de aarde grondvest, en des mensen geest in zijn binnenste formeert. Zac 12:2 Ziet, Ik zal Jeruzalem stellen [tot] een drinkschaal der zwijmeling allen volken rondom; ja, ook zal zij zijn over Juda, in de belegering tegen Jeruzalem. Zac 12:3 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik Jeruzalem stellen zal tot een lastigen steen allen volken; allen, die zich daarmede beladen, zullen gewisselijk doorsneden worden; en al de volken der aarde zullen zich tegen haar verzamelen.''</blockquote>Voor Jodendom, Islam en Christendom heeft Jeruzalem een aureool van heiligheid. Voor de Joden is Jeruzalem wezenlijk verbonden met hun nationaal bestaan, met het Beloofde Land. Voor de Islam herinnert Jeruzalem aan de hemelvaart van Mohammed.
 
Als ''hoofdstad'' is Jeruzalem altijd een ''joodse'' hoofdstad geweest. Israel wil (2009) vasthouden aan Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van het land en de vrijheid van godsdienst in de stad waarborgen. Israel wijst een internationele status van de stad af. De Nederlandse politieke partijen Christen-Unie en SGP erkennen in hun verkiezingsprogramma Jeruzalem als de ongedeelde hoofdstad van Israel (2008).
 
De '''Palestijnen''' willen dat Oost-Jeruzalem met de oude stadskern en de tempelberg de hoofdstad wordt van een toekomstige Palestijnse staat. Wordt aan deze eis niet voldaan, dan kan er volgens de Palestijnen geen vrede zijn.
{| class="wikitable"
|''"Jeruzalem is de kroonjuweel en de sleutel tot vrede - haar schade berokkenen zal het vuur ontsteken. (...)''
 
''"Wij zeggen met klem dat we aan elk stukje grond en elke steen in Jeruzalem aankleven. Er zal geen overeenkomst zijn zonder garantie op het einde van de Israëlische bezetting van ons land, in het bijzonder heilig Jeruzalem als de hoofdstad van de Palestijnse staat."''
 
(Palestijnse president Abbas op een bijeenkomst van de Arabische Liga, 27 maart 2010)<ref>Nieuwsartikel [http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3868807,00.html Abbas: Israel igniting Jerusalem], op YnetNews.com dd. 27 maart 2010</ref>
 
''"Op een dag zal een jonge Palestijn de Palestijnse vlag hijsen boven Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van Palestina."''
 
(Palestijnse president Abbas op een bijeenkomst in Ramallah, 2 dec. 2012<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/2709-palestijnse-leider-abbas-we-nemen-ook-jeruzalem Palestijnse leider Abbas: We nemen ook Jeruzalem], nieuwsartikel op IsraelToday.nl, 3 dec. 2012</ref>
 
''"Jeruzalem wacht nog. Jeruzalem is de richting. Jeruzalem is het adres.''" stelde de Palestijnse minister van Godsdienstzaken (jan. 2014), die vindt dat Jeruzalem het oogmerk van verzet en strijd (Jihad) moet zijn<ref>Palestinian Media Watch, 13 jan. 2014, [http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=853&doc_id=10519 bronpagina].</ref>.
|}
In een VN-resolutie van 1947 wordt Palestina opgedeeld in een Joods en een Arabisch gedeelte, met Jeruzalem als een ”apart lichaam” onder internationaal toezicht.
 
Op de vredesconferentie in Madrid in 1991 over het Midden-Oosten stond de status van Jeruzalem hoog op de agenda en maakte iedere partij op historische gronden aanspraak op de stad.
 
In 1999 ontstond ruzie tussen Israël en de Europese Unie om Jeruzalem, omdat de Europese Unie in een brief de status van Jeruzalem aanduidde als een "corpus separatum" (="apart lichaam").
 
In 2009 zei de Egyptische president Hosni Mubarak dat de toekomst van Jeruzalem, zowel voor de Israëli's als de Palestijnen de beoogde hoofdstad, een punt van zorg is voor de gehele Islamitische wereld<ref>Jeffrey Schipper, [http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=13129 'Israël vernielt mogelijkheid tot vrede'], nieuwsartikel op CIP.nl dd. 23 nov. 2009</ref>.
 
In 2014 zei de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, tijdens haar bezoek aan de Palestijnse gebieden: 'We hebben behoefte aan een Palestijnse staat - dat is het uiteindelijke doel en dat is het standpunt van heel de Europese Unie.' Later voegde ze eraan toe dat 'Jeruzalem de hoofdstad van twee Staten kan en moet zijn.' Ze verweet Israël dat het Joden toestaat zich te vestigen in gebieden die de Palestijnse Arabieren opeisen, met name aan de oostelijke kant van Jeruzalem. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde door opnieuw te stellen 'Jeruzalem is onze hoofdstad en als zodanig is het geen nederzetting.' Netanyahu wees er voordien journalisten op, dat 'de wijken waarin we leven (...) en die we hebben gebouwd, die zijn er bijna 50 jaar (...) Iedereen weet dat die in elke vredesregeling deel zullen blijven van Israël.'<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4966-europa-verdeel-jeruzalem-netanyahu-beslist-niet Europa: Verdeel Jeruzalem. Netanyahu: Beslist niet.] Nieuwsartikel op IsraelToday.nl, 9 nov. 2014.</ref>  
{| class="wikitable"
|'''VN wil geen sloop illegale woningen Oost-Jeruzalem'''
 
De Verenigde Naties vinden dat Israel de plannen moet intrekken om in Oost-Jeruzalem vijftienhonderd woningen van Palestijnen te slopen. Door die al jarenlang bestaande plannen dreigen duizenden inwoners van het Arabische deel van Jeruzalem hun woning kwijt te raken. Sinds de Israelische bezetting in 1967 en de daaropvolgende annexatie hebben de Israeliers nauwelijks bouwvergunningen aan Palestijnen verleend, waarop veel woningen illegaal zijn gebouwd. Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem zegt dat er binnenkort een besluit over de bouwvergunningen wordt genomen. Eerder hebben ook de Europese Unie en de Verenigde Staten Israel opgeroepen af te zien van de plannen om de illegale woningen te slopen.
 
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', 1 mei 2009
 
'''Kritiek EU op bouwplannen Oost-Jeruzalem'''
 
De Europese Unie is ontsteld over de plannen van Israel om zevenhonderd appartementen te bouwen in Oost-Jeruzalem. EU-voorzitter Zweden noemt de bouw 'illegaal' en roept Israel dringend op de plannen te heroverwegen. Vorige maand kondigde de Israelische premier Benjamin Netanyahu een bouwstop af voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, maar niet voor Oost-Jeruzalem. Israel annexeerde het stadsdeel in 1967, maar die stap is internationaal nooit erkend. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een Palestijnse staat. Ze willen pas verder met vredesbesprekingen als Israel stopt met het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem.
 
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht 28 dec. 2009
|}
De deling van Jeruzalem is '''onmogelijk'''. Dat betoogt de volgende video van het Jerusalem Center. Een deling in een westelijk deel voor Joden en een oostelijk deel voor Palestijnen is technisch onmogelijk, gevaarlijk, onnodig en door zeer veel Joden en Arabieren onwenselijk geacht.
 
== Voetnoten ==