Preterisme: verschil tussen versies

2.271 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het '''preterism''' is de leer dat de voorzegde gebeurtenissen in Mattheüs 24 en het boek Openbaring grotendeels of volledig hebben plaatsgevonden in de aanloop naar en ten tijde van de verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen in het jaar 70 na Christus. Sommige preteristen stellen dat de wederkomst van Christus en de opstanding van de doden in het jaar 70 hebben plaatsgevonden.
[[Bestand:Ercole de Roberti Destruction of Jerusalem Fighting Fleeing Marching Slaying Burning Chemical reactions b.jpg|miniatuur|554x554px|Romeinse belegering en verwoesting van Jeruzalem in 70 n.C.. Schilderij door David Roberts (1850).]]
 
'''Term.''' De term preterisme komt van het Latijnse woord praeter = ''verleden,'' omdat de profetieën merendeels of alle reeds in het verleden zouden zijn vervuld.
 
'''Hoofdinhoud van leer.''' Het preterisme stelt dat alle of een deel van de Bijbelse profetieën over de laatste dagen verwijzen naar gebeurtenissen die in de eerste eeuw plaatsvonden na de geboorte van Christus, in het bijzonder in verband met de verwoesting van Jeruzalem in 70 na Christus. Jezus' voorzeggingen aangaande aardbevingen. onlusten, oorlogen en de grote verdrukking zijn in de eerste eeuw uitgekomen.
 
'''Dwaling.''' Het preterisme moet op grond van de Schrift als een dwaling worden bestempeld.
 
'''Grond.''' "De grond voor deze leer is een volstrekt misverstaan van vooral Matt. 24." (Willem Ouweneel)<ref>Willem Ouweneel, [http://www.willemouweneel.nl/179-tien-theologische-dwalingen-van-dit-moment/ Tien theologische dwalingen van dit moment]. WillemOuweneel.nl, artikel van 10 juni 2020.</ref>. Argumenten pro en contra worden hieronder vermeld.
 
'''Versus futurisme.''' Het preterisme staat tegenover het futurisme, dit is de opvatting dat de meeste voorzeggingen over het einde der tijden, de laatste dagen, de Grote Verdrukking en dergelijke, nog een toekomstige vervulling wacht en aan de terugkeer van Christus onmiddellijk zullen voorafgaan.
 
'''Gedeeltelijk en volledig preterisme.''' Of: ''deel''- en ''volpreterisme''. De opvatting dat de profetieën over het einde reeds grotendeels (maar niet alle) zijn uitgekomen, heet ''gedeeltelijk'' ''preterisme,'' ''deelpreterisme'' of ''partieel preterisme'' (Eng. ''partial preterism''). Nog niet gebeurd zijn: 1. de wederkomst van Christus en de opneming van de gemeente; 2. de opstanding van de doden; 3. het laatste oordeel. De meer recente opvatting dat alle voorzeggingen reeds zijn vervuld, wordt ''volledig preterisme,'' ''volpreterisme, vol preterisme'' (Eng. full preterism) of ''hyperpreterisme'' genoemd.
 
'''Nederlandstalige preteristenPreteristen.''' De bekende Anglicaanse theoloog Tom Wright (geb. 1948) is een preterist<ref>Raymond R. Hausoul, [https://indekerk.be/2020/07/28/god-en-de-pandemie/ God en de pandemie], op Indekerk.be, 28 juli 2020.</ref>. Andere preteristen zijn Ken Gentry, Gary DeMar en Douglas Wilson. In het Nederlandse taalgebied wordt een preteristische leer verkondigt (anno 2017) door David Sörensen, die stelt dat de wederkomst van de Heer Jezus in het jaar 70 heeft plaatsgevonden, en door de prediker Jeroen Koornstra., Dedie laatstede opname van de gemeente niet als een toekomstige gebeurtenis ziet. Koornstra ziet 2 Petr 3:10-12 vervuld in 70 na Chr., toen Jeruzalem verwoest werd. <blockquote>''2Pe 3:10 Maar de dag van de Heer zal komen als een dief, waarop de hemelen met gedruis zullen voorbijgaan en de elementen brandend vergaan en de aarde en de werken daarop zullen gevonden worden. 2Pe 3:11 Daar dit alles dus vergaat, hoe behoort u te zijn in heilige wandel en godsvrucht, 2Pe 3:12 terwijl u de komst van de dag van God verwacht en verhaast, ter wille waarvan de hemelen in vuur gezet zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten. (TELOS)''</blockquote>Volgens Koornstra is de [[eindtijd]], d.w.z. 'de laatste dagen' (Hebr. 1:1; Hand. 2:17), begonnen met Jezus en rond het jaar 70 n.C. geëindigd met de verwoesting van Jeruzalem en de tempel. De Heer Jezus komt niet terug op de wolken, maar is al lang teruggekomen. Zijn komst was een 'ingrijpen': het uitvoeren van een oordeel over Jeruzalem en de tempel en daarmee de afschaffing van het Oude Verbond, dat toen plaatsmaakte voor het Nieuwe Verbond. Samen met Jezus regeren doen we niet pas in de toekomst, maar in het hier en nu. Zijn koninkrijk krijgt nu al gestalte. De aarde waarop wij wonen is blijvend en wordt niet door vuur verwoest.<ref>''De 'eindtijd is al geweest''', EO Live, radio-uitzending van 12 okt. 2019. Yvonne Sprunken in gesprek met Jeroen Koornstra naar aanleiding van zijn boek 'Het einde van de eindtijd'. </ref>
 
== Gedeeltelijk preterisme ==
Regel 101 ⟶ 105:
[http://www.theopedia.com/preterism Preterism], Theopedia.com. Tekst hiervan is vertaald, gewijzigd en verwerkt op 14-15 april 2017. Op de oorspronkelijke tekst van het artikel rust het auteursrecht van Creative Commons Attribution 3.0 unported.
 
== VoetnootVoetnoten ==