Preterisme: verschil tussen versies

3.219 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(16 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het '''preterism''' is de leer dat de voorzegde gebeurtenissen in Mattheüs 24 en het boek Openbaring grotendeels of volledig hebben plaatsgevonden in de aanloop naar en ten tijde van de verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen in het jaar 70 na Christus. Sommige preteristen stellen dat de wederkomst van Christus en de opstanding van de doden in het jaar 70 hebben plaatsgevonden.
[[Bestand:Ercole de Roberti Destruction of Jerusalem Fighting Fleeing Marching Slaying Burning Chemical reactions b.jpg|miniatuur|554x554px|Romeinse belegering en verwoesting van Jeruzalem in 70 n.C.. Schilderij door David Roberts (1850).]]
 
'''Term.''' De term preterisme komt van het Latijnse woord praeter = ''verleden,'' omdat de profetieën merendeels of alle reeds in het verleden zouden zijn vervuld.
 
'''Hoofdinhoud van leer.''' Het preterisme stelt dat alle of een deel van de Bijbelse profetieën over de laatste dagen verwijzen naar gebeurtenissen die in de eerste eeuw plaatsvonden na de geboorte van Christus, in het bijzonder in verband met de verwoesting van Jeruzalem in 70 na Christus. Jezus' voorzeggingen aangaande aardbevingen. onlusten, oorlogen en de grote verdrukking zijn in de eerste eeuw uitgekomen.
 
'''Dwaling.''' Het preterisme moet op grond van de Schrift als een dwaling worden bestempeld.
 
'''Grond.''' "De grond voor deze leer is een volstrekt misverstaan van vooral Matt. 24." (Willem Ouweneel)<ref>Willem Ouweneel, [http://www.willemouweneel.nl/179-tien-theologische-dwalingen-van-dit-moment/ Tien theologische dwalingen van dit moment]. WillemOuweneel.nl, artikel van 10 juni 2020.</ref>. Argumenten pro en contra worden hieronder vermeld.
 
'''Versus futurisme.''' Het preterisme staat tegenover het futurisme, dit is de opvatting dat de meeste voorzeggingen over het einde der tijden, de laatste dagen, de Grote Verdrukking en dergelijke, nog een toekomstige vervulling wacht en aan de terugkeer van Christus onmiddellijk zullen voorafgaan.
 
'''Gedeeltelijk en volledig preterisme.''' Of: ''deel''- en ''volpreterisme''. De opvatting dat de profetieën over het einde reeds grotendeels (maar niet alle) zijn uitgekomen, heet ''gedeeltelijk'' ''preterisme,'' ''deelpreterisme'' of ''partieel preterisme'' (Eng. ''partial preterism''). Nog niet gebeurd zijn: 1. de wederkomst van Christus en de opneming van de gemeente; 2. de opstanding van de doden; 3. het laatste oordeel. De meer recente opvatting dat alle voorzeggingen reeds zijn vervuld, wordt ''volledig preterisme,'' ''volpreterisme, vol preterisme'' (Eng. full preterism) of ''hyperpreterisme'' genoemd.
 
'''Nederlandstalige preteristenPreteristen.''' De bekende Anglicaanse theoloog Tom Wright (geb. 1948) is een preterist<ref>Raymond R. Hausoul, [https://indekerk.be/2020/07/28/god-en-de-pandemie/ God en de pandemie], op Indekerk.be, 28 juli 2020.</ref>. Andere preteristen zijn Ken Gentry, Gary DeMar en Douglas Wilson. In het Nederlandse taalgebied wordt een preteristische leer verkondigt (anno 2017) door David Sörensen, die stelt dat de wederkomst van de Heer Jezus in het jaar 70 heeft plaatsgevonden, en door de prediker Jeroen Koornstra., Dedie laatstede opname van de gemeente niet als een toekomstige gebeurtenis ziet. Koornstra ziet 2 Petr 3:10-12 vervuld in 70 na Chr., toen Jeruzalem verwoest werd. <blockquote>''2Pe 3:10 Maar de dag van de Heer zal komen als een dief, waarop de hemelen met gedruis zullen voorbijgaan en de elementen brandend vergaan en de aarde en de werken daarop zullen gevonden worden. 2Pe 3:11 Daar dit alles dus vergaat, hoe behoort u te zijn in heilige wandel en godsvrucht, 2Pe 3:12 terwijl u de komst van de dag van God verwacht en verhaast, ter wille waarvan de hemelen in vuur gezet zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten. (TELOS)''</blockquote>Volgens Koornstra is de [[eindtijd]], d.w.z. 'de laatste dagen' (Hebr. 1:1; Hand. 2:17), begonnen met Jezus en rond het jaar 70 n.C. geëindigd met de verwoesting van Jeruzalem en de tempel. De Heer Jezus komt niet terug op de wolken, maar is al lang teruggekomen. Zijn komst was een 'ingrijpen': het uitvoeren van een oordeel over Jeruzalem en de tempel en daarmee de afschaffing van het Oude Verbond, dat toen plaatsmaakte voor het Nieuwe Verbond. Samen met Jezus regeren doen we niet pas in de toekomst, maar in het hier en nu. Zijn koninkrijk krijgt nu al gestalte. De aarde waarop wij wonen is blijvend en wordt niet door vuur verwoest.<ref>''De 'eindtijd is al geweest''', EO Live, radio-uitzending van 12 okt. 2019. Yvonne Sprunken in gesprek met Jeroen Koornstra naar aanleiding van zijn boek 'Het einde van de eindtijd'. </ref>
 
== Gedeeltelijk preterisme ==
Regel 48 ⟶ 52:
 
== Argumenten voor het preterisme ==
'''Sommige leerlingen zouden HenHem zien komen'''. De Heer Jezus heeft gezegd dat sommigen van zijn leerlingen zijn komst zouden meemaken. <blockquote>''Mt 16:27 Want de Zoon des mensen staat te komen in de heerlijkheid van zijn Vader met zijn engelen, en dan zal Hij ieder vergelden naar zijn doen. Mt 16:28 Voorwaar, Ik zeg u, dat er sommigen zijn van hen die hier staan, die de dood geenszins zullen smaken voordat zij de Zoon des mensen hebben zien komen in zijn koninkrijk. (TELOS)''</blockquote>'''"Dit geslacht" zou het meemaken.''' De Heer Jezus heeft gezegd dat "dit geslacht", het geslacht van zijn tijd (in de eerste eeuw) de voorzegde gebeurtenissen zou meemaken. <blockquote>''Mt 24:33 Zo ook u, wanneer u al deze dingen zult zien, weet dan dat het nabij is, voor de deur. Mt 24:34 Voorwaar, Ik zeg u: dit geslacht zal geenszins voorbijgaan voordat al deze dingen zijn gebeurd. (TELOS)''</blockquote>De voorzeggingen in Matteüs 24 aangaande de "Grote Verdrukking" beschouwt het preterisme als vervuld met de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 na Chr. Steun voor deze stelling vindt men in Jezus' woorden dat "dit geslacht niet zal geenszins voorbijgaan voordat al deze dingen zijn gebeurd". Deze woorden schijnen de voorzegde gebeurtenissen te beperken tot "dit geslacht", tot de generatie in de eerste eeuw.
 
<blockquote>''Mt 24:33 Zo ook u, wanneer u al deze dingen zult zien, weet dan dat het nabij is, voor de deur. Mt 24:34 Voorwaar, Ik zeg u: dit geslacht zal geenszins voorbijgaan voordat al deze dingen zijn gebeurd. (TELOS)''</blockquote>
 
De voorzeggingen in Matteüs 24 aangaande de "Grote Verdrukking" beschouwt het preterisme als vervuld met de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 na Chr. Steun voor deze stelling vindt men in Jezus' woorden dat "dit geslacht niet zal geenszins voorbijgaan voordat al deze dingen zijn gebeurd". Deze woorden schijnen de voorzegde gebeurtenissen te beperken tot "dit geslacht", tot de generatie in de eerste eeuw.
 
'''"Spoedig".''' De Heer heeft gezegd dat de in de Openbaring voorzegde gebeurtenissen spoedig zouden geschieden (Opb. 1:1) <blockquote>''Opb 1:1 Openbaring van Jezus Christus, die God Hem heeft gegeven om zijn slaven te tonen wat spoedig moet gebeuren; en Hij heeft die door zijn engel gezonden en aan zijn slaaf Johannes te kennen gegeven.''</blockquote><blockquote>''Opb 22:6 En hij zei tot mij: Deze woorden zijn getrouw en waarachtig, en de Heer, de God van de geesten van de profeten, heeft zijn engel gezonden om zijn slaven te tonen wat met spoed moet gebeuren.''</blockquote>Hijzelf zou spoedig komen (Opb. 22:7, 12, 20)<blockquote>''Opb 22:7 En zie, Ik kom spoedig. Gelukkig hij die de woorden van de profetie van dit boek bewaart.''</blockquote><blockquote>''Opb 22:12 Zie, Ik kom spoedig, en mijn loon is bij Mij om een ieder te vergelden zoals zijn werk is.''</blockquote><blockquote>''Opb 22:20 Hij die deze dingen getuigt, zegt: Ja, Ik kom spoedig! Amen, kom, Heer Jezus!''</blockquote>Ook aan twee gemeenten in Klein-Azië zei Hij spoedig te komen.<blockquote>''Opb 2:16  Bekeer u dan; maar zo niet, Ik kom spoedig naar u toe en Ik zal oorlog tegen hen voeren met het zwaard van mijn mond.''</blockquote><blockquote>''Opb 3:11  Ik kom spoedig, houd wat u hebt, opdat niemand uw kroon neemt.''</blockquote>
 
== Tegenwerpingen ==
'''Sommige leerlingen zouden HenHem zien komen'''. De Heer Jezus heeft gezegd dat enkele leerlingen Hem zouden zien komen in zijn koninkrijk. <blockquote>''Mt 16:27 Want de Zoon des mensen staat te komen in de heerlijkheid van zijn Vader met zijn engelen, en dan zal Hij ieder vergelden naar zijn doen. Mt 16:28 Voorwaar, Ik zeg u, dat er sommigen zijn van hen die hier staan, die de dood geenszins zullen smaken voordat zij de Zoon des mensen hebben zien komen in zijn koninkrijk. (TELOS)''</blockquote>Dat hebben zij gezien toen de Heer zes dagen na deze woorden drie leerlingen meenam op een hoge berg. Daar werd hij verheerlijkt.
 
<blockquote>''Mt 17:1 En na zes dagen nam Jezus Petrus, Jakobus en zijn broer Johannes mee en bracht hen afzonderlijk op een hoge berg. Mt 17:2 En Hij werd in hun bijzijn van gedaante veranderd; en zijn gezicht straalde als de zon en zijn kleren werden wit als het licht. Enz. (TELOS)''</blockquote>
Regel 69 ⟶ 77:
Als wij andere Schriftplaatsen over de toekomst zoveel mogelijk letterlijk nemen, moeten we "dit geslacht" in Matth. 24:34 figuurlijk verstaan: het betekent niet een "generatie van 40 jaar" betekent, maar "deze soort mensen", d.w.z. dit verdorven mensengeslacht. 
 
'''"Spoedig"'''. De Heer heeft gezegd dat de in de Openbaring voorzegde gebeurtenissen spoedig zouden gebeuren en dat Hijzelf spoedig zou komen. Daarnaast heeft de Heer gesuggereerd dat zijn komst op zich laat wachten. De boze slaaf zou zeggen "Mijn heer blijft uit". <blockquote>''Mt 24:48 Als die boze slaaf echter in zijn hart zegt: Mt 24:49 Mijn heer blijft uit, en zijn medeslaven begint te slaan en eet en drinkt met de dronkaards, (TELOS)''</blockquote>De bruisdmeisjes vielen in slaap, omdat "de bruidegom uitbleef". <blockquote>''Mt 25:5 Toen nu de bruidegom uitbleef, werden zij allen slaperig en sliepen in. Mt 25:6 Maar te middernacht klonk een geroep: Zie, de bruidegom! Gaat uit, hem tegemoet!'' (TELOS)</blockquote>In de gelijkenis van de slaven kwam de heer "na lange tijd" (Matth. 25:19). <blockquote>''Mt 25:14 Want het is als een mens die buitenslands ging en zijn eigen slaven riep en hun zijn bezittingen toevertrouwde. (...) Mt 25:19 Na lange tijd nu kwam de heer van die slaven en hield afrekening met hen.'' (TELOS)</blockquote>Wetend dat sommigen het uitbleven van de Heer voor traagheid hielden, wees de apostel Petrus erop dat een dag bij de Heer is als duizend jaar en duizend jaar als een dag. <blockquote>''2Pe 3:8 Maar laat dit ene u niet onbekend zijn, geliefden, dat een dag bij de Heer is als duizend jaar en duizend jaar als een dag. 2Pe 3:9 De Heer vertraagt de belofte niet zoals sommigen het voor traagheid houden, maar Hij is lankmoedig over u, daar Hij niet wil dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen. 2Pe 3:10 Maar de dag van de Heer zal komen als een dief, waarop de hemelen met gedruis zullen voorbijgaan en de elementen brandend vergaan en de aarde en de werken daarop zullen gevonden worden. 2Pe 3:11 Daar dit alles dus vergaat, hoe behoort u te zijn in heilige wandel en godsvrucht, (TELOS)''</blockquote>De tijdrekening van God is anders dan de onze. Gezien de aanwijzingen van "lange tijd" en "uitblijven" en gezien dat veel voorzeggingen over de eindtijd en de zichtbare komst van de Heer in de wereld met heerlijkheid en majesteit nog niet hebben plaatsgevonden, moeten we "spoedig" in het perspectief van een goddelijke tijdrekening plaatsen. <blockquote>''Ps 90:4 Want duizend jaren zijn in Uw ogen als de dag van gisteren, wanneer die voorbijgegaan is, of als een wake in de nacht. (HSV)''</blockquote>'''De Heer komt op de wolken van de hemel.''' Critici van het preterisme wijzen erop dat Mattheüs 24 ook spreekt van Jezus' komst op de wolken des hemels. Deze wederkomst in de lucht is nooitnog niet gebeurd in de eerste eeuw. De preterist antwoordt daarop dat er geen reden is om aan te nemen dat die komst op de wolken de Wederkomst van Christus is. In het Oude Testament spreekt God van zijn komst tot het volk ten oordeel. In Jesaja 19 vinden wij daarvan een treffend voorbeeld. De profeet verwijst naar het op handen zijnde oordeel over Egypte: <blockquote>''Jes 19:1 De last over Egypte. Zie, deook HEERE rijdt op een snelle wolk en komtniet in Egypte. De afgoden van Egypte zullen beven voor Zijn aangezicht en het hart van de Egyptenareneerste zal smelten in hun binnensteeeuw. (HSV)''</blockquote>Noch Jes. 19: 1 noch Matt. 24:33, die beide op een komst op de wolken spreken, spreken van de wederkomst van Christus.
 
De preterist antwoordt daarop dat er geen reden is om aan te nemen dat die komst op de wolken de Wederkomst van Christus is. In het Oude Testament spreekt God van zijn komst tot het volk ten oordeel. In Jesaja 19 vinden wij daarvan een treffend voorbeeld. De profeet verwijst naar het op handen zijnde oordeel over Egypte: <blockquote>''Jes 19:1 De last over Egypte. Zie, de HEERE rijdt op een snelle wolk en komt in Egypte. De afgoden van Egypte zullen beven voor Zijn aangezicht en het hart van de Egyptenaren zal smelten in hun binnenste. (HSV)''</blockquote>Noch Jes. 19: 1 noch Matt. 24:33, die beide op een komst op de wolken spreken, spreken volgens het preterisme van de wederkomst van Christus.
 
'''Belofte van Israëls herstel.''' Een andere tegenwerping tegen het preterisme is dat Gods verbond met Israël "eeuwig" is en daarom niet geëindigd kan zijn in het jaar 70. Israël is weliswaar verstrooid onder de volken, naar de Schrift (Deut. 30), maar het zal ook weer worden hersteld, naar de Schrift.
Regel 85 ⟶ 95:
 
[http://alwaysbeready.com/preterism AlwaysBeReady.com], de site van apologeet Charlie Campbell, verwijst naar verscheidene kritische beoordelingen van het preterisme.
 
Brock David Hollett, ''Debunking Preterism''. Uitgever: Brock David Hollett, 2018. Pagina's: 262. Geschreven door een ex-preterist. Hij ging over van het gedeeltelijk preterisme, dat hij inconsequent bevond, naar het volledig preterisme en schreef een boek om het volledig preterisme te verdedigen. Na een geestelijke strijd overwoog hij de argumenten voor het preterisme opnieuw in het licht van de Schrift. Hij herzag zijn mening en schreef ''Debundking Preterisme''.
 
Joel Richardson, [https://www.youtube.com/watch?v=QupdjuUEFiU Debunking Preterism with Dr. Brock Hollett]. Interview met ex-preterist Brock Hollet. Gepubliceerd door Joel Richardson op Youtube.com, 19 juni 2018.
 
Michael Brown, [https://www.youtube.com/watch?v=niOVP-pmvSU Thoughts on Debunking Preterism]. Interview met ex-preterist Brock Hollet. Gepubliceerd door gebruiker ASKDrBrown op Youtube.com, 28 juni 2018.
 
== Bron ==
[http://www.theopedia.com/preterism Preterism], Theopedia.com. Tekst hiervan is vertaald, gewijzigd en verwerkt op 14-15 april 2017. Op de oorspronkelijke tekst van het artikel rust het auteursrecht van Creative Commons Attribution 3.0 unported.
 
== Voetnoten ==