Experiëntialisme: verschil tussen versies

Uit Christipedia
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Experientialisme''' is het stellen van bevinding, ervaring, gevoel boven de waarheid van Gods Woord. Een voorbeeld is het stellen van bevinding als de basi...')
 
k (Kees Langeveld heeft pagina Experientialisme hernoemd naar Experiëntialisme)
(geen verschil)

Versie van 18 aug 2020 11:25

Experientialisme is het stellen van bevinding, ervaring, gevoel boven de waarheid van Gods Woord.

Een voorbeeld is het stellen van bevinding als de basis van geloofszekerheid. Een andere uiting is bijvoorbeeld de raad 'Volg je hart'. Wat dit laatste betreft, strekke het woord van Jeremia tot waarschuwing. De profeet zei:
Jer 17:9  Arglistig is het hart, meer dan enig ding, ja, dodelijk is het, wie zal het kennen? (Telos)
Het menselijk hart is een bron van verkeerde dingen.
Mt 15:19  Want uit het hart komen voort boze overleggingen, moorden, overspel, hoererijen, diefstallen, valse getuigenissen, lasteringen.  Mt 15:20  Deze dingen zijn het die de mens verontreinigen; het eten met ongewassen handen echter verontreinigt de mens niet. (Telos)
Hoewel een gelovige innerlijke vernieuwd is en de Geest uitgestort is in zijn hart, mogen de ingevingen van het hart niet de norm worden, maar moet de Schrift dat blijven. Niet het hart is onze levensgids. Want ons hart kan nog altijd beïnvloed worden door het vlees, onze zondige natuur.
Ga 5:17  Want het vlees begeert tegen de Geest, en de Geest tegen het vlees; want deze staan tegenover elkaar, opdat u niet doet wat u wilt. (Telos)

Meer weten

Amir Tsarfati: Prophecy Roundtable with Jan Markell and Pastor Barry Stagner. Youtube.com: Behold Israel, 16 aug. 2020. Engelstalige bespreking van het dominionisme en andere dwalingen.