Abaddon: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Abaddon''' is de Hebreeuwse naam van de engel van de Afgrond (Openb. 9:11), uit welks rook schadelijke sprinkhanen op de aarde kwamen (vers 3), wier koning h...')
 
k
Regel 1: Regel 1:
'''Abaddon''' is de Hebreeuwse naam van de engel van de [[Afgrond]] (Openb. 9:11), uit welks rook schadelijke sprinkhanen op de aarde kwamen (vers 3), wier koning hij was. <blockquote>''Opb 9:11 Zij hadden over zich als koning de engel van de afgrond; in het Hebreeuws is zijn naam Abaddon; en in het Grieks heeft hij de naam Apollyon. (TELOS)''</blockquote>Het Griekse woord in Opb. 9:11 is Αβαδδων, Abaddon. Dit is een overschrijving van de Hebreeuwse eigennaam אאברון, Abaddon. Het woord betekent: verderving, verderf, verderven, De Afgrond is de plaats der verderving. Abaddon als persoonsnaam betekent 'Verderver', de beheerser van de Afgrond, de plaats van het verderf. Hetzelfde, ''Verderver'', betekent zijn Griekse naam Απολλυων, Apollyon.
+
'''Abaddon''' is de Hebreeuwse naam van de engel van de [[Afgrond]] (Openb. 9:11), uit welks rook schadelijke sprinkhanen op de aarde kwamen (vers 3), wier koning hij was. <blockquote>''Opb 9:11 Zij hadden over zich als koning de engel van de afgrond; in het Hebreeuws is zijn naam Abaddon; en in het Grieks heeft hij de naam Apollyon. (TELOS)''</blockquote>Het Griekse woord in Opb. 9:11 is Αβαδδων, Abaddon. Dit is een overschrijving van de Hebreeuwse eigennaam אאברון, Abaddon. Het woord betekent: verderving, verderf, verderven. De Afgrond is de plaats der verderving. Abaddon als persoonsnaam betekent 'Verderver', de beheerser van de Afgrond, de plaats van het verderf. Hetzelfde, ''Verderver'', betekent zijn Griekse naam Απολλυων, Apollyon.
   
 
Hij is de koning van de sprinkhanen die uit de put van de Afgrond voortkomen en die de mensen op aarde - uitgezonderd die het zegel van God op hun voorhoofden hebben - vijf maanden lang pijnigen.
 
Hij is de koning van de sprinkhanen die uit de put van de Afgrond voortkomen en die de mensen op aarde - uitgezonderd die het zegel van God op hun voorhoofden hebben - vijf maanden lang pijnigen.
   
Misschien is hij dezelfde, die in Exod. 12: 23 en/of 2 Sam. 24: 16 vermeld wordt.<blockquote>''Ex 12:23 Want de HEERE zal het land doortrekken om Egypte te treffen, maar als Hij het bloed zal zien op de bovendorpel en op de beide deurposten, dan zal de HEERE de deur voorbijgaan en de <u>verderver</u> niet toestaan om uw huizen binnen te komen om u te treffen. (HSV)''</blockquote><blockquote>''2Sa 24:16 Maar toen de engel zijn hand over Jeruzalem uitstrekte om er verderf aan te richten, kreeg de HEERE berouw over dit kwaad, en Hij zei tegen <u>de engel die verderf onder het volk aanrichtte</u>: Het is genoeg, trek uw hand nu terug. Nu was de engel van de HEERE op dat moment bij de dorsvloer van Arauna, de Jebusiet. (HSV)''</blockquote>
+
Mogelijk is hij dezelfde, die in Exod. 12: 23 en/of 2 Sam. 24: 16 vermeld wordt.<blockquote>''Ex 12:23 Want de HEERE zal het land doortrekken om Egypte te treffen, maar als Hij het bloed zal zien op de bovendorpel en op de beide deurposten, dan zal de HEERE de deur voorbijgaan en de <u>verderver</u> niet toestaan om uw huizen binnen te komen om u te treffen. (HSV)''</blockquote><blockquote>''2Sa 24:16 Maar toen de engel zijn hand over Jeruzalem uitstrekte om er verderf aan te richten, kreeg de HEERE berouw over dit kwaad, en Hij zei tegen <u>de engel die verderf onder het volk aanrichtte</u>: Het is genoeg, trek uw hand nu terug. Nu was de engel van de HEERE op dat moment bij de dorsvloer van Arauna, de Jebusiet. (HSV)''</blockquote>
  +
  +
== Zie ook ==
  +
[[Verderfengel]].
   
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==

Versie van 26 mrt 2018 20:08

Abaddon is de Hebreeuwse naam van de engel van de Afgrond (Openb. 9:11), uit welks rook schadelijke sprinkhanen op de aarde kwamen (vers 3), wier koning hij was.
Opb 9:11 Zij hadden over zich als koning de engel van de afgrond; in het Hebreeuws is zijn naam Abaddon; en in het Grieks heeft hij de naam Apollyon. (TELOS)
Het Griekse woord in Opb. 9:11 is Αβαδδων, Abaddon. Dit is een overschrijving van de Hebreeuwse eigennaam אאברון, Abaddon. Het woord betekent: verderving, verderf, verderven. De Afgrond is de plaats der verderving. Abaddon als persoonsnaam betekent 'Verderver', de beheerser van de Afgrond, de plaats van het verderf. Hetzelfde, Verderver, betekent zijn Griekse naam Απολλυων, Apollyon.

Hij is de koning van de sprinkhanen die uit de put van de Afgrond voortkomen en die de mensen op aarde - uitgezonderd die het zegel van God op hun voorhoofden hebben - vijf maanden lang pijnigen.

Mogelijk is hij dezelfde, die in Exod. 12: 23 en/of 2 Sam. 24: 16 vermeld wordt.
Ex 12:23 Want de HEERE zal het land doortrekken om Egypte te treffen, maar als Hij het bloed zal zien op de bovendorpel en op de beide deurposten, dan zal de HEERE de deur voorbijgaan en de verderver niet toestaan om uw huizen binnen te komen om u te treffen. (HSV)
2Sa 24:16 Maar toen de engel zijn hand over Jeruzalem uitstrekte om er verderf aan te richten, kreeg de HEERE berouw over dit kwaad, en Hij zei tegen de engel die verderf onder het volk aanrichtte: Het is genoeg, trek uw hand nu terug. Nu was de engel van de HEERE op dat moment bij de dorsvloer van Arauna, de Jebusiet. (HSV)

Zie ook

Verderfengel.

Bronnen

W. Moll, P.J. Veth, F.J. Domela Nieuwenhuis e.a., Bijbelsch woordenboek voor het christelijk gezin. Eerste deel A – H. Amsterdam: P.N. van Kampen, 1852. Tekst van het lemma Abaddon op 1 juni 2017 verwerkt.

D. Harting, Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament, onderdeel van de Online Bible (uitgeverij Importantia).