Abel

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 21 feb 2016 om 18:34 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' '''Abel''' (Hebr. ''Hebel''; Gr. Αβελ, Abel) is de tweede zoon van Adam en Eva, het eerste mensenpaar. Hij bracht door het geloof een betere offerande dan...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Abel (Hebr. Hebel; Gr. Αβελ, Abel) is de tweede zoon van Adam en Eva, het eerste mensenpaar. Hij bracht door het geloof een betere offerande dan zijn oudere broer Kaïn(Hebr. 11:4), door wie hij daarna gedood werd. Zijn geschiedenis staat geschreven in Gen. 4. Zijn naam betekent 'adem'[1] of 'damp'[2].

De Statenvertaling heeft 'Habel' in het (oorspronkelijk Hebreeuwse) Oude Testament en 'Abel' in het (oorspronkelijk Griekse) Nieuwe Testament.

Abel offerde door geloof aan God.

Heb 11:4  Door het geloof offerde Abel aan God een beter slachtoffer dan Kain, waardoor hij getuigenis verkregen heeft dat hij rechtvaardig was, daar God over zijn gaven getuigenis gaf; en daardoor spreekt hij nog, nadat hij gestorven is. (TELOS)

De werken van Abel waren rechtvaardig.

1Jo 3:11  Want dit is de boodschap die u van het begin af hebt gehoord, dat wij elkaar zouden liefhebben; 1Jo 3:12 niet zoals Kain uit de boze was en zijn broer doodsloeg. En waarom sloeg hij hem dood? Omdat zijn werken boos waren en die van zijn broer rechtvaardig. (TELOS)

Voetnoten