Arabië: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Arabië''' (Hebreeuws ''arab''; Grieks ''arabia'') is een groot land ten oosten, ten zuid-oosten en ten zuiden van Israël. Het woord betekent “woest” of...')
 
k
Regel 3: Regel 3:
 
* West-Arabië
 
* West-Arabië
 
* Gelukkig Arabië
 
* Gelukkig Arabië
'''Noord-Arabië''' strekt zich uit van West-Arabië noordwaarts tot aan de rivier de Eufraat. In het Oude Testament verwijst de naam Arabië soms alleen naar het gebied van een noord-arabische stam, naast andere Arabische stammen zoals Dedan en Kedar.<blockquote>''Jer 25:24 En allen koningen van Arabië; en allen koningen des gemengden hoops, die in de woestijn wonen;''</blockquote><blockquote>''Eze 27:21 Arabië en alle vorsten van Kedar waren de kooplieden uwer hand; met lammeren, en rammen, en bokken, daarmede handelden zij met u.''</blockquote><blockquote>''Jes 21:13  De last tegen Arabië. In het woud van Arabië zult gijlieden vernachten, o gij reizende gezelschappen van Dedanieten!''</blockquote>'''West-Arabië''' (Lat. ''Arabia Petraea'') omvat de Sinaï en de woestijn van Petra, een landstreek zich uitstrekkend van Egypte en de Rode Zee tot ongeveer Petra.<blockquote>''Ga 4:25 Hagar nu is de berg Sinai in Arabie en komt overeen met het tegenwoordige Jeruzalem, want dit is in slavernij met haar kinderen;''</blockquote>'''Gelukkig Arabië''' (Lat. ''Arabia Felix'') is het bekende grote schiereiland omgeven door de Rode Zee, de Golf van Aden, de Indische Oceaan, de Arabische Zeee, de Golf van Oman en de Perzische Golf.<blockquote>''2Kr 21:16 Zo verwekte de HEERE tegen Joram den geest der Filistijnen en der Arabieren, die aan de zijde der Moren zijn.''</blockquote>Ten westen van het schiereiland en ten zuiden van Egypte lag het land der Moren (Ethiopië).
+
'''Noord-Arabië''' strekt zich uit van West-Arabië noordwaarts tot aan de rivier de Eufraat. In het Oude Testament verwijst de naam Arabië soms alleen naar het gebied van een noord-arabische stam, naast andere Arabische stammen zoals Dedan en Kedar.<blockquote>''Jer 25:24 En allen koningen van Arabië; en allen koningen des gemengden hoops, die in de woestijn wonen;''</blockquote><blockquote>''Eze 27:21 Arabië en alle vorsten van Kedar waren de kooplieden uwer hand; met lammeren, en rammen, en bokken, daarmede handelden zij met u.''</blockquote><blockquote>''Jes 21:13  De last tegen Arabië. In het woud van Arabië zult gijlieden vernachten, o gij reizende gezelschappen van Dedanieten!''</blockquote>'''West-Arabië''' (Lat. ''Arabia Petraea'') omvat de Sinaï en de woestijn van Petra, een landstreek zich uitstrekkend van Egypte en de Rode Zee tot ongeveer Petra.<blockquote>''Ga 4:25 Hagar nu is de berg Sinai in Arabie en komt overeen met het tegenwoordige Jeruzalem, want dit is in slavernij met haar kinderen;''</blockquote>'''Gelukkig Arabië''' (Lat. ''Arabia Felix'') is het bekende grote schiereiland (Saoedi-Arabië) omgeven door de Rode Zee, de Golf van Aden, de Indische Oceaan, de Arabische Zeee, de Golf van Oman en de Perzische Golf.<blockquote>''2Kr 21:16 Zo verwekte de HEERE tegen Joram den geest der Filistijnen en der Arabieren, die aan de zijde der Moren zijn.''</blockquote>Ten westen van het schiereiland en ten zuiden van Egypte lag het land der Moren (Ethiopië).
   
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==

Versie van 9 mrt 2019 11:23

Arabië (Hebreeuws arab; Grieks arabia) is een groot land ten oosten, ten zuid-oosten en ten zuiden van Israël. Het woord betekent “woest” of “onvruchtbaar”. Arabië werd bewoond door nomadische woestijn-Bedouinen. Arabieren woonden in tenten:
Jes 13:20 Daar zal geen woonplaats zijn in der eeuwigheid, en zij zal niet bewoond worden van geslacht tot geslacht; en de Arabier zal daar geen tent spannen, en de herders zullen er niet legeren.
Arabië werd verdeeld in drie landstreken:
  • Noord-Arabië
  • West-Arabië
  • Gelukkig Arabië
Noord-Arabië strekt zich uit van West-Arabië noordwaarts tot aan de rivier de Eufraat. In het Oude Testament verwijst de naam Arabië soms alleen naar het gebied van een noord-arabische stam, naast andere Arabische stammen zoals Dedan en Kedar.
Jer 25:24 En allen koningen van Arabië; en allen koningen des gemengden hoops, die in de woestijn wonen;
Eze 27:21 Arabië en alle vorsten van Kedar waren de kooplieden uwer hand; met lammeren, en rammen, en bokken, daarmede handelden zij met u.
Jes 21:13  De last tegen Arabië. In het woud van Arabië zult gijlieden vernachten, o gij reizende gezelschappen van Dedanieten!
West-Arabië (Lat. Arabia Petraea) omvat de Sinaï en de woestijn van Petra, een landstreek zich uitstrekkend van Egypte en de Rode Zee tot ongeveer Petra.
Ga 4:25 Hagar nu is de berg Sinai in Arabie en komt overeen met het tegenwoordige Jeruzalem, want dit is in slavernij met haar kinderen;
Gelukkig Arabië (Lat. Arabia Felix) is het bekende grote schiereiland (Saoedi-Arabië) omgeven door de Rode Zee, de Golf van Aden, de Indische Oceaan, de Arabische Zeee, de Golf van Oman en de Perzische Golf.
2Kr 21:16 Zo verwekte de HEERE tegen Joram den geest der Filistijnen en der Arabieren, die aan de zijde der Moren zijn.
Ten westen van het schiereiland en ten zuiden van Egypte lag het land der Moren (Ethiopië).

Bronnen

Onder meer:

  • A New and Concise Bible Dictionary (George Morris, 1899).