Barjezus: verschil tussen versies

Uit Christipedia
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 8: Regel 8:
   
 
== Bron ==
 
== Bron ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Bar-Jezus' is op 21feb. 2018 verwerkt.
+
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Bar-Jezus' is op 21 feb. 2018 verwerkt.

Huidige versie van 21 feb 2018 om 09:47

Barjezus, ook gespeld Bar-Jezus, was een joodse tovenaar en valse profeet op Cyprus, die Saulus en Barnabas weerstond.

Paulus en Barjezus, die zojuist met blindheid is geslagen.In het midden op de achtergrond zit de stadhouder Sergius Paulus.

De Griekse naam in het Nieuwe Testament is βαριησους, Bariesoes. De naam is van Aramese oorsprong en betekent "Zoon van Jezus". De naam komt 1x voor in het Nieuwe Testament. Het Strongnummer is 919.

Hij werd ook Elymas genoemd. Dit is een Arabische naam die "een wijze man" betekent.

Toen hij van zijn invloed bij Sergius Paulus, de stadhouder van het eiland Cyprus, gebruik maakte om Paulus en Barnabas in de prediking van het Evangelie te belemmeren, werd hij door de apostel met tijdelijke blindheid gestraft (Hand. 13).

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Bar-Jezus' is op 21 feb. 2018 verwerkt.