Forum Appii

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 25 aug 2018 om 08:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Forum Appii''' oftewel ''Appiusmarkt'' was een in de Romeinse tijd gebouwde halteplaats aan de weg van Puteoli naar Rome, 60 km<ref>''Grieks-Ned...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Forum Appii oftewel Appiusmarkt was een in de Romeinse tijd gebouwde halteplaats aan de weg van Puteoli naar Rome, 60 km[1] van Rome aan de Via Appia. De apostel Paulus kwam er toen hij als gevangene naar Rome werd gevoerd.

Hnd 28:14 ... en zo gingen wij naar Rome. Hnd 28:15 En vandaar kwamen de broeders, die van onze zaken hadden gehoord, ons tegemoet tot Forum Appii en Tres Tabernae, en toen Paulus hen zag, dankte hij God en vatte moed. (TELOS)

Naam. De plaats wordt in het Nieuwe Testament genoemd in Hand. 28:15. In het Grieks heet de stad Aππίου Φόρον, Appiou Phóron. De Griekse naam is van Latijnse oorsprong, van Forum Appii = 'Appiusmarkt'. De stad was 'de marktplaats van Appius'. Appius was een Romein.

De dichter Horatius (65 - 8 v.C.) noemt het als de gebruikelijke halteplaats aan het einde van de eerste dagreis vanuit Rome, en beschrijft het als boordevol bootlieden en bedriegende herbergiers[2].

Voetnoten

  1. Grieks-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Volgens een andere opgave (in Forum Appii, en.wikipedia.org, geraadpleegd 25 aug. 2018) 69 km.
  2. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Forum_Appii