Gath

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 3 jun 2016 om 16:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Gath''', ook gespeld ''Gat'', was een van de vijf Filistijnse hoofdsteden (Askelon, Asdod, Gaza, Ekron en Gath), gelegen in het aan Juda toebedeelde landsde...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Gath, ook gespeld Gat, was een van de vijf Filistijnse hoofdsteden (Askelon, Asdod, Gaza, Ekron en Gath), gelegen in het aan Juda toebedeelde landsdeel en de geboorteplaats van de reus Goliath.

Ligging van Gath in het land der Filistijnen

De Filistijnen grepen David toen hij in Gath was. Ps. 56 is gedicht naar aanleiding hiervan. Onder Samuël en later weer onder David kwam deze stad in de macht van de Israëlieten. Tenslotte werd zij door koning Uzzia van Juda geheel en al ontmanteld, en zo tot een open plaats gemaakt. Na die tijd wordt zij niet meer vermeld.

Door de mond van de profeet Amos, een tijdgenoot van Uzzia, roept God de Israëlieten op zichzelf gunstig met Gath te vergelijken. 
Am 6:2 Trek naar Kalne en kijk [er rond;] ga vandaar naar het grote Hamath, en daal af naar Gath van de Filistijnen. Zijn ze beter dan deze koninkrijken? Is hun gebied groter dan uw gebied? (HSV)

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling (Haarlem: De erven F. Bohn, 1866) s.v. Gath. Tekst hieruit is op 18 april verwerkt.