Grieks

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Grieks is de taal die in Griekenland wordt gesproken. Bijbels Grieks is een dode taal: die is geen omgangstaal meer.

Het Grieks dat de huidige Grieken spreken is het Nieuw Grieks. Zowel de grammatica als de uitspraak van het Nieuw Grieks zijn anders dan het Bijbels Grieks.

In het tweede millenium voor Christus werd al Grieks gesproken. We hebben uit die tijd schrift dat een vorm van Grieks is. Dit wordt het Lineair B genoemd. Uit de 8e eeuw hebben we Schrift in een andere vorm dan lineair Grieks. De eerste Griekse literatuur wordt dan geschreven: Homerus’ heldendichten Ilias en Odyssee, die betrekking hebben op de tijd van de tienjarige oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. De Ilias en Odyssee zijn geschreven in een mengvorm van het Aeolische en Ionische dialect. Daarnaast kennen we nog het Attische en het Dorische dialect.

Rond 400 voor Chr. begon zich uit het Attisch een algemene verkeerstaal te ontwikkelen, het Koinè (="gemeenschappelijk"). In dit Koinè-Grieks is de oude Griekse vertaling van het Oude Testament geschreven (de Septuaginta, 3e en 2e eeuw voor Christus). Ook het Nieuwe Testament (1e eeuw na Christus) is in dat Grieks geschreven.

Alpha and Omega book.png

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters en kent kleine letters en hoofdletters. De eerste letter is α (kleine letter), Α (hoofdletter), en heet alfa; de laatste letter is ω (kleine letter), Ω (hoofdletter), en heet omega. De Heer Jezus noemt zichzelf de Alpha en de Omega:

Opb 21:6 En Hij zei tot mij: Zij zijn gebeurd! Ik ben de alfa en de omega, het begin en het einde. Ik zal hem die dorst heeft, geven uit de bron van het water van het leven om niet. (TELOS)

1rightarrow blue.svg Zie Alfa en Omega voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bron

Talencentrum Barneveld, cursus Grieks. Geraadpleegd, april 2016.

Meer informatie

Talencentrum Barneveld biedt een gratis online cursus Bijbels Grieks aan.

Loecsen biedt reizigers naar Griekenland een online talencursus (modern) Grieks aan.