Karl August Dächsel

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 20 aug 2016 om 07:48 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Karl August Dächsel''' (1818-1901), ook ''August Dächsel'' genoemd, was een Duitse protestantse theoloog. Hij was predikant in Silezië. Hij is de vervaardi...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Karl August Dächsel (1818-1901), ook August Dächsel genoemd, was een Duitse protestantse theoloog. Hij was predikant in Silezië. Hij is de vervaardiger van een Bijbelverklaring in 7 delen (1862-1880), welke zich onderscheidde door de vorm. Deze verklaring was namelijk een doorlopende parafrase van de Heilige Schrift.

August Dächsel, ca. 30 jaar oud [1]. 

August Dächsel, ca. 80 jaar oud [2]. 

In het Nederlands werd deze Bijbelverklaring allereerst bewerkt door de predikant  F.P.L.C. van Lingen in 8 delen. Bij de tekst van Dächsel werden vele gedeelten opgenomen van de verklaringen door theologen uit Duitsland en Nederland. Deel 3 is in te zien op books.google.nl: deel 3.

De tweede uitgave, waarvan echter slechts het Oude Testament verscheen, werd bezorgd door de predikant  H. van Griethuyzen.  Deze uitgave onderscheidde zich van de eerste, dat ze meer in Calvinistische geest bewerkt werd.

In de Online Bible is de volledige uitgave opgenomen: Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen,  Antz. et al, Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901).

Bron

Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (Kampen: Kok, 1925-1931) s.v. Dächsel (Karl August). De tekst van dit lemma is op 17 jan. 2014  verwerkt.

Voetnoten