Kenchreeën: verschil tussen versies

Uit Christipedia
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
'''Kenchreeën''' of ''Kenchrea'' was de oostelijke havenstad van Korinthe.
+
'''Kenchreeën''''', Kenchraeae'' of ''Kenchrea'' was de oostelijke havenstad van [[Korinthe (stad)|Korinthe]]. Zij was de derde haven van Korinthe<ref name=":0">''Bijbels theologische encyclopedie'' (2008). Onderdeel van de Online Bible van uitgeverij Importantia. </ref>.
   
  +
'''Ligging.''' De stad lag aan de Saronische golf, een golf van de Egeïsche zee.
De stad lag aan een golf van de Egeïsche zee, voor de handel met het Oosten uitnemend gelegen. [[Bestand:Korinth Isthmus de.png|miniatuur|812x812px|Ligging van de havenstad Kenchreeën (Kenchreai) ten oosten van Korinthe]]In Kenchreeën liet de apostel [[Paulus]] tijdens zijn tweede zendingsreis zijn hoofd scheren.<blockquote>''Hnd 18:18 Nadat nu Paulus nog vele dagen was gebleven, nam hij afscheid van de broeders en voer weg naar Syrie, en met hem Priscilla en Aquila, nadat hij in Kenchrea zijn hoofd had laten scheren, want hij had een gelofte gedaan. (TELOS)''</blockquote>{{Tweede zendingsreis van Paulus}}
 
   
 
'''Belang.''' De haven was diep, ruim en veilig. De havenstad was voor de handel met het Oosten uitnemend gelegen en van groot belang voor de handel van Korinthe op Azië. Ze bloeide ten tijde van de apostel Paulus<ref name=":0" />. Wat Scheveningen voor Den Haag is, dat is onder andere Kenchrea voor Korinthe. [[Bestand:Korinth Isthmus de.png|miniatuur|812x812px|Ligging van de havenstad Kenchreeën (Kenchreai) ten oosten van Korinthe]]'''Paulus.''' De apostel Paulus bezocht de stad voor het eerst tijdens zijn [[Tweede zendingsreis van Paulus|tweede zendingsreis]]. Hij liet zich er zijn hoofd scheren en scheepte zich er in om naar Syrië te varen.<blockquote>''Hnd 18:18 Nadat nu Paulus nog vele dagen was gebleven, nam hij afscheid van de broeders en voer weg naar Syrie, en met hem Priscilla en Aquila, nadat hij in Kenchrea zijn hoofd had laten scheren, want hij had een gelofte gedaan. (TELOS)''</blockquote>'''Gemeente.''' Reeds ten tijde van Paulus was hier een christelijke gemeente, welker dienares (diacones) [[Febe]] door de apostel Paulus met ere vermeld wordt in zijn brief aan de gelovigen te Rome (Rom. 16:1-2).
Reeds ten tijde van Paulus was hier een christelijke gemeente, welker dienares (diacones) [[Febe]] door de apostel Paulus met ere vermeld wordt.
 
   
 
== Bron ==
 
== Bron ==
 
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Kenchreën' is op 12 mei 2018 verwerkt.
 
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Kenchreën' is op 12 mei 2018 verwerkt.
  +
  +
== Voetnoot ==

Huidige versie van 27 mei 2022 om 12:06

Kenchreeën, Kenchraeae of Kenchrea was de oostelijke havenstad van Korinthe. Zij was de derde haven van Korinthe[1].

Ligging. De stad lag aan de Saronische golf, een golf van de Egeïsche zee.

Belang. De haven was diep, ruim en veilig. De havenstad was voor de handel met het Oosten uitnemend gelegen en van groot belang voor de handel van Korinthe op Azië. Ze bloeide ten tijde van de apostel Paulus[1]. Wat Scheveningen voor Den Haag is, dat is onder andere Kenchrea voor Korinthe.
Ligging van de havenstad Kenchreeën (Kenchreai) ten oosten van Korinthe
Paulus. De apostel Paulus bezocht de stad voor het eerst tijdens zijn tweede zendingsreis. Hij liet zich er zijn hoofd scheren en scheepte zich er in om naar Syrië te varen.
Hnd 18:18 Nadat nu Paulus nog vele dagen was gebleven, nam hij afscheid van de broeders en voer weg naar Syrie, en met hem Priscilla en Aquila, nadat hij in Kenchrea zijn hoofd had laten scheren, want hij had een gelofte gedaan. (TELOS)
Gemeente. Reeds ten tijde van Paulus was hier een christelijke gemeente, welker dienares (diacones) Febe door de apostel Paulus met ere vermeld wordt in zijn brief aan de gelovigen te Rome (Rom. 16:1-2).

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Kenchreën' is op 12 mei 2018 verwerkt.

Voetnoot

  1. 1,0 1,1 Bijbels theologische encyclopedie (2008). Onderdeel van de Online Bible van uitgeverij Importantia.