Koningsvijver: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
De '''Koningsvijver''' was een waterreservoir van het oude Jeruzalem. Het is het latere badwater [[Siloam (water)|Siloam]].
 
De '''Koningsvijver''' was een waterreservoir van het oude Jeruzalem. Het is het latere badwater [[Siloam (water)|Siloam]].
   
De vijver nam water van de Gihonbron op, dat door een rotstunnel, gegraven ten tijde van koning Hizkia (ca 700 v. Chr., 2 Kon. 20:20), werd aangevoerd. Het is het latere ‘badwater Siloam’, genoemd in Joh 9: 7,11.<blockquote>''Ne 2:13 Ik ging ‘s nachts door de Dalpoort [de stad] uit, voorbij de Drakenbron, naar de Mestpoort, en inspecteerde de muren van Jeruzalem, waarin bressen waren geslagen en waarvan de poorten door vuur waren verteerd.<br>Ne 2:14 Ik ging verder naar de Bronpoort en naar de <u>vijver van de koning</u>. Er was echter geen ruimte om verder te gaan voor het dier waarop ik zat. (HSV)''</blockquote>
+
Bij zijn inspectie van de stadsmuren kwam Nehemia bij de vijver van de Koning.<blockquote>''Ne 2:13 Ik ging ‘s nachts door de Dalpoort [de stad] uit, voorbij de Drakenbron, naar de Mestpoort, en inspecteerde de muren van Jeruzalem, waarin bressen waren geslagen en waarvan de poorten door vuur waren verteerd.<br>Ne 2:14 Ik ging verder naar de Bronpoort en naar de <u>vijver van de koning</u>. Er was echter geen ruimte om verder te gaan voor het dier waarop ik zat. (HSV)''</blockquote>
  +
  +
Het is waarschijnlijk het latere ‘badwater Siloam’<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht.'' Boekencentrum, 1987. Toelichting bij Neh. 2:14. Dit commentaar stelt de Koningsvijver gelijk aan het badwater Siloam.</ref>, genoemd in Joh 9: 7,11. Maar mogelijk is het een andere vijver geweest, zie kaart hieronder.
  +
[[Bestand:Jeruzalem ten tijde David Salomo-Access Foundation.jpg|centre|thumb|1024x1024px|Mogelijke ligging van de Koningsvijver, in onderscheid van Siloam (zie volgende kaart).]]
  +
[[Bestand:Jeruzalem Hizkia-Access Foundation.jpg|centre|thumb|1024x1024px]]
  +
  +
Is de Koningsvijver gelijk aan het badwater Siloam, dan nam de vijver water van de Gihonbron op, aangevoerd door een rotstunnel, gegraven ten tijde van koning Hizkia (ca 700 v. Chr., 2 Kon. 20:20).
  +
  +
Men heeft echter wel geopperd dat het stadsdeel rond de hoger gelegen vijver Siloam werd genoemd en de lager gelegen vijver de Koningsvijver of Beneden Gichon (Beneden Gihon) was<ref>J.J. Bimson, ''Encyclopedie van Bijbelse plaatsen'' (Kampen: Kok, 2007), blz. 354.</ref>.
   
 
== Bron ==
 
== Bron ==

Huidige versie van 6 mei 2016 om 09:37

De Koningsvijver was een waterreservoir van het oude Jeruzalem. Het is het latere badwater Siloam.

Bij zijn inspectie van de stadsmuren kwam Nehemia bij de vijver van de Koning.

Ne 2:13 Ik ging ‘s nachts door de Dalpoort [de stad] uit, voorbij de Drakenbron, naar de Mestpoort, en inspecteerde de muren van Jeruzalem, waarin bressen waren geslagen en waarvan de poorten door vuur waren verteerd.
Ne 2:14 Ik ging verder naar de Bronpoort en naar de vijver van de koning. Er was echter geen ruimte om verder te gaan voor het dier waarop ik zat. (HSV)

Het is waarschijnlijk het latere ‘badwater Siloam’[1], genoemd in Joh 9: 7,11. Maar mogelijk is het een andere vijver geweest, zie kaart hieronder.

Mogelijke ligging van de Koningsvijver, in onderscheid van Siloam (zie volgende kaart).
Jeruzalem Hizkia-Access Foundation.jpg

Is de Koningsvijver gelijk aan het badwater Siloam, dan nam de vijver water van de Gihonbron op, aangevoerd door een rotstunnel, gegraven ten tijde van koning Hizkia (ca 700 v. Chr., 2 Kon. 20:20).

Men heeft echter wel geopperd dat het stadsdeel rond de hoger gelegen vijver Siloam werd genoemd en de lager gelegen vijver de Koningsvijver of Beneden Gichon (Beneden Gihon) was[2].

Bron

Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht. Boekencentrum, 1987. Toelichting bij Neh. 2:14.

  1. Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht. Boekencentrum, 1987. Toelichting bij Neh. 2:14. Dit commentaar stelt de Koningsvijver gelijk aan het badwater Siloam.
  2. J.J. Bimson, Encyclopedie van Bijbelse plaatsen (Kampen: Kok, 2007), blz. 354.