Lukasevangelie/Hoofdstuk 21

Uit Christipedia
< Lukasevangelie
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 25 dec 2020 om 11:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Commentaar hoofdstuk}} == Luk. 21:25 == Lu 21:25  En er zullen tekenen zijn aan zon, maan en sterren, en op de aarde benauwdheid onder de volken, in radelooshe...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bijbelboeken: GeExLeDeJozRiRu1Sa2Sa1Ko2Ko1Kr2KrEzrNeEstJobPsSpPrHglJesJerKlaEzeDaHosJoëAmObJonMiNaHabZefHagZaMalMtMrLkJhHnRm1Ko2KoGlEfFpCol1Th2Th1Tm2TmTitFmHbJk1Pe2Pe1Jh2Jh3JhJdOpb

Lukasevangelie:


Hoofdstuk 21 wordt hieronder samengevat en/of een of meer passages worden becommentarieerd.

Luk. 21:25

Lu 21:25  En er zullen tekenen zijn aan zon, maan en sterren, en op de aarde benauwdheid onder de volken, in radeloosheid door het bruisen van zee en watergolven, (Telos)

Tekenen aan zon, maan en sterren. Zie ook vers 26.

Het bruisen van zee en watergolven. Dit kan worden veroorzaakt door gebeurtenissen bij de aarde. De maan beïnvloedt door haar aantrekkingskracht de getijden van de zee.

Luk. 21:28

Lu 21:28  Als nu deze dingen beginnen te gebeuren, richt u op en heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing is nabij. (Telos)

Uw verlossing is nabij. Zie ook vers 31: het koninkrijk van God is dan nabij. De verlossing en het koninkrijk komen met de Heer Jezus (vers 27). Het zal zijn alsof de zomer, wanneer alles in volle bloei komt, nabij is (vers 30).

Luk. 21:29

Lu 21:29  En Hij sprak een gelijkenis tot hen: Ziet de vijgeboom en alle bomen; (Telos)

De vijgeboom en alle bomen. Veel uitleggers verstaan 'de vijgeboom' als een verwijzing naar Israël en 'alle bomen' als een aanduiding van de niet-Joodse volken die Israël omringen.

Luk. 21:30

Lu 21:30  wanneer zij al uitlopen en u dit ziet, dan weet u uit uzelf dat de zomer al nabij is. (Telos)

Dan weet u uit uzelf. Dan kunt u zelf tot het besluit komen, dan de zomer al nabij is. De redenering is dan deze: de bomen lopen uit; als de bomen uitlopen, is de zomer nabij; dus is de zomer nabij.

Luk. 21:32

Lu 21:32  Voorwaar, Ik zeg u: dit geslacht zal geenszins voorbijgaan voordat alles is gebeurd. (Telos)

Dit geslacht. Deze woorden kunnen verwijzen naar 1. de generatie van Jezus; 2. de generatie die de voorzegde gebeurtenissen meemaakt; 3. het Joodse volk; 4. de mensheid-zonder-God (in tegenstelling dat de mensheid in het toekomstige koninkrijk van God. Mogelijkheid 1 vervalt, omdat Jezus' generatie voorbij is gegaan zonder dat al de voorzegde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.