Maarten Luther

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 29 jan 2017 om 13:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Maarten Luther''' (1483 - 1546) is een van de bekendste kerkhervormers uit de geschiedenis. Luther zag in dat Christus zijn zonden van hem had genomen en hij...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maarten Luther (1483 - 1546) is een van de bekendste kerkhervormers uit de geschiedenis.

Luther zag in dat Christus zijn zonden van hem had genomen en hij door het geloof Christus’ gerechtigheid ontving. Bij de ontdekking van die wonderlijke ruil – mijn zonden voor Zijn gerechtigheid - ging voor Luther naar eigen zeggen de poort van het paradijs open.

In de stad Erfurt werd hij monnik in het Augustijnenklooster.

In oktober 1417 spijkerde hij zijn beroemde 95 stellingen op de kerk in Wittenberg. Hierin stelde hij verschillende misstanden in de kerk aan de kaak. Hij protesteerde onder meer tegen het door Johann Tetzel ontwikkelde aflaatsysteem. Die gebeurtenis is het begin van de Reformatie, de godsdienstige beweging die in de zestiende eeuw de katholieke kerk van binnenuit probeerde te hervormen.

in 1421 werd de kerkhervormer geëxcommuniceerd.

Uiteindelijk ontstond een nieuwe beweging buiten de Rooms-katholieke kerk, de Kerk der Reformatie of Gereformeerde Kerk.