Mijl

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 28 apr 2019 om 22:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een mijl (van Lat. milion) is een lengtemaat, oorspronkelijk een reisafstand van duizend dubbele passen. Er zijn verschillende begrippen van mijl. Hieronder worden enkele verklaard.

Een Romeinse mijl was gelijk aan 1000 dubbelpassen (schreden). Lat. mille passuum = 1000 dubbelpassen. Dat is in totaal ± 1478,5 meter. In het Nieuwe Testament wordt naar deze mijl verwezen, waar de Heer Jezus zijn leerlingen voorhoudt:

Mattheüs 5:41 … en wie u tot een mijl zal dwingen, ga met hem twee. (TELOS)

Wie u, hoewel hij geen recht heeft een herendienst van u te eisen, zal dwingen een mijl te gaan, ga met hem twee mijlen: wees ook hier in dienende liefde bereid liever het dubbele te geven, dan uit zelfzucht het eerste te weigeren[1].

De Romeinse mijl is ook gelijk aan 8 stadiën.

Een zogenaamde zeemijl is bijna 2 km; precies, 1851,85 meter.

In 1816 werd het Nederlandse metrieke stelsel ingevoerd. Daarin werd de Nederlandse mijl gelijkgesteld aan 1 kilometer, en de Nederlandse el aan 1 meter. In Nederland heeft 'kilometer' de term 'mijl' in het gewone taalgebruik verdrongen.

Voetnoten

  1. Aldus het commentaar van Dächsel, Van Lingen en Van Griethuijsen bij Matth. 5:41. Dit commentaar is een onderdeel van de digitale Online Bible, een uitgave van Importantia.