Moldavië

Uit Christipedia

De Republiek Moldavië is een republiek in Oost-Europa met ongeveer 3,3 miljoen inwoners (2022). Het ligt ingeklemd tussen Oekraïne in het noorden en oosten en Roemenië in het westen. Het is het armste land van Europa.

Moldova in Europe.svg

Hoofdstad. De hoofdstad is Chisinau.

Godsdienst. Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox (98%). Daarnaast zijn er ook katholieken, baptisten en joden.

Regio's. Moldavië bestaat uit een aantal regio's.

Regio's van Moldavië.

Onafhankelijkheid. Moldavië behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie. Bij het uiteenvallen van deze unie werd Moldavië in dat jaar een onafhankelijk republiek.

Transnistrië. Transnistrië is de smalle oostelijke regio, met Tiraspol - de tweede stad van Moldavië - als hoofdstad. Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, verklaarde Transnistrië zich in 1990 eenzijdig onafhankelijk en zwoer trouw aan Rusland. In 1991 weigerde de regio zich aan te sluiten bij de onafhankelijk geworden republiek Moldavië. Op 2 maart 1992 laaiden gevechten op tussen het Moldavische leger enerzijds en separatisten en Russische huurlingen anderzijds. In hetzelfde jaar 1992 werd een wapenstilstand getekend, maar het conflict is nooit officieel beëindigd. De internationale gemeenschap erkent de republiek Transnistrië niet.

In 2004 woonden er ruim 555 duizend mensen, waaronder bijna 169 duizend Russen en 1259 Joden.

Rusland steunt de onafhankelijkheid van Transnistrië. In de afvallige regio verblijven al jaren Russische militairen, thans (jaar 2022) naar schatting 1300 Russische militairen[1], een 'vredesmacht' volgens Rusland. In de jaren '90 deed Rusland beloftes om de militairen terug te trekken, maar de beloftes zijn niet nagekomen.

Gagaoezië. In 1994 riep de regio Gagaoezië zich uit tot autonome republiek, het gebied in het zuiden van Moldavië dat vooral bewoond wordt door een Turks-sprekend volk en Bulgaren. Sindsdien heeft het een autonome status.

Taal. Het Roemeens werd in 1991 de officiële landstaal en het Cyrillisch werd vervangen door het Latijnse schrift.

Materiële welstand. Moldavië is het armste land van Europa. Per hoofd van de bevolking heeft Moldavië het laagste inkomen van heel Europa. Het heeft de laagste 'Human Development Index' op het continent. Moldavië is ook het minst bezochte land in Europa door toeristen met slechts 11.000 jaarlijks geregistreerde bezoekers uit het buitenland.

Politiek. In de politiek zijn communisten en pro-Europese partijen actief.   

Internationale betrekkingen. Moldavië is (anno 2021) 100% afhankelijk van Russisch gas. In de grondwet staat dat Moldavië een neutraal land is. Het land is geen lid van de NAVO. In maart 2022 deed het, in navolging van het door Rusland belaagde Oekraïne, aanvraag voor lidmaatschap van de Europese Unie. Intussen wil het Rusland overtuigen om zijn militairen terug te trekken uit Transnistrië.

Geschiedenis

Op 27 augustus 1991 werd in het centrum van de hoofdstad Chisinau de onafhankelijkheid uitgeroepen.Op 27 augustus 1991 werd in het centrum van de hoofdstad Chisinau de onafhankelijkheid uitgeroepen. Op 27 augustus 1991 werd in het centrum van de hoofdstad Chisinau de onafhankelijkheid uitgeroepen.Op 27 augustus 1991 werd in het centrum van de hoofdstad Chisinau de onafhankelijkheid uitgeroepen. 1991: het land wordt onafhankelijk van de Sovjet-Unie.

2012. Het parlement kiest in maart opperrechter Nicolae Timofti tot staatshoofd. Het land zat sinds september 2009 zonder president.

2022. Moldavië vangt tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne op, dat door Rusland is aangevallen.

Meer informatie

Moldavië (land), op nl.wikipedia.org.

Transnistrië, op nl.wikipedia.org.

Bronnen

Moldavië (land), op nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 24 apr. 2022.

Geschiedenis van Moldavië, op nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 24 apr. 2022.

Hoogste staat van paraatheid in pro-Russisch republiekje op grondgebied Moldavië, op NOS.nl, 26 april 2022.

Voetnoot