Ongezuurd brood

Ongezuurd brood in de Heilige Schrift is brood dat zonder zuurdeeg (desem, zuurdesem) is bereid. 'Ongezuurd' betekent: niet zuur geworden; 'gezuurd' is: zuur geworden, verzuurd. In de Nieuwe Bijbelvertaling (2004) komt het bijvoeglijk naamwoord 'ongezuurd(e)' niet voor, de vertalers kozen voor 'ongedesemd(e)', wat een betere (duidelijker) vertaling is.

Ongezuurde broden werden niet alleen gebruikt in gevallen van spoed (Gen. 19:3, Exod. 12: 39, Richt. 6: 19, 1 Sam. 28: 24). Nog heden wordt in oosterse steden ongezuurd brood gebakken, omdat het vers zijnde en meestal met boter of olie gebruikt goed smaakt en omdat men geen zuurdeeg behoeft aan te wenden om het brood dat alleen voor dagelijks gebruik bestemd is, goed en smakelijk te doen blijven. De bedoeïnen gebruiken bijna in het geheel geen zuurdeeg.

Meer informatie

Brood | Ongezuurde Broden (feest) | Zuurdeeg

Bron

Ed. Rhiem, C.H. van Rhijn (red.), Bijbelsch woordenboek voor ontwikkelde lezers der Heilige Schriften (Utrecht: Kemink & Zoon, z.j.) s.v. Bakken. Hieruit is op 27 aug. 2015 tekst genomen en verwerkt.