Opziener

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 8 jun 2018 om 11:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''opziener''' is een broeder die door de Heilige Geest in de gemeente is gesteld (Hand. 20:28) om als een herder de gemeente te hoeden (Hand. 20:28). De opzien...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een opziener is een broeder die door de Heilige Geest in de gemeente is gesteld (Hand. 20:28) om als een herder de gemeente te hoeden (Hand. 20:28). De opziener dient niet enkel op de kudde (de gemeente), maar ook en in de eerste plaats op zichzelf passen (Hand. 20:28). Een opziener werkt samen met de dienaars ten behoeve van de gemeente (Fil. 1:1).

De apostel Paulus zei tot de ouderlingen van de gemeente in Efeze:

Hnd 20:28 Past op uzelf en op de hele kudde, waarin de Heilige Geest u als opzieners heeft gesteld, om de gemeente van God te hoeden, die Hij Zich heeft verworven door het bloed van zijn eigen Zoon. (TELOS)

Opzienerschap is een goed werk en een broeder mag er naar streven (1 Tim. 3:1). Wel dient hij bepaalde eigenschappen te hebben.

1Ti 3:1 Het woord is betrouwbaar: als iemand streeft naar het opzienerschap, begeert hij een goed werk. 1Ti 3:2 De opziener dan moet onberispelijk zijn, man van een vrouw, nuchter, ingetogen, waardig, gastvrij, geschikt om te leren, 1Ti 3:3 geen drinker, geen vechter, maar inschikkelijk, niet twistziek, niet geldzuchtig, 1Ti 3:4 iemand die zijn eigen huis goed bestuurt, zijn kinderen in onderdanigheid houdt met alle eerbaarheid, 1Ti 3:5 -maar als iemand zijn eigen huis niet weet te besturen, hoe zal hij zorg dragen voor de gemeente van God? - 1Ti 3:6 geen pasbekeerde, opdat hij niet, hoogmoedig geworden, in hetzelfde oordeel als de duivel valt. 1Ti 3:7 En hij moet ook een goed getuigenis hebben van hen die buiten zijn, opdat hij niet in opspraak komt en in de strik van de duivel valt. (TELOS)

Zie ook

Opzieners van de gemeente te Jeruzalem