Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS)

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 17 dec 2017 om 18:51 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Organisatie voor Islamitische Samenwerking''' ('''OIS''') - Engels: ''Organisation of Islamic Coorperation OIC)'' - is een intergouvernementele samenwerkin...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) - Engels: Organisation of Islamic Coorperation OIC) - is een intergouvernementele samenwerkingsverband van 57 deels of voornamelijk islamitische landen (stand 2017) uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het doel van de OIS is om de belangen van de moslims wereldwijd te behartigen. De organisatie heeft een permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

Groen = leden. Blauw = status van waarnemer. Rood = geschorst lid.

Geschiedenis

De organisatie werd opgericht in 1969 als reactie op de brandaanslag op de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem door een Australische christen.

In 1990 gaf de Organisatie de Caïro-verklaring van de mensenrechten in de islam uit, een richtsnoer voor haar leden op het gebied van de mensenrechten.

In december 2015 werd op initiatief van Saudi-Arabië door 34 lidstaten onder verwijzing naar het oprichtingshandvest van de organisatie de Islamitische Militaire Alliantie in het leven geroepen.

Meer informatie

Organisatie voor Islamitische Samenwerking, nl.wikipedia.org. Enige tekst van dit artikel is verwerkt op 17 dec. 2017.