Parel

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 22 okt 2018 om 09:45 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'miniatuur|349x349px Een '''parel''' is een hard, meest rond, voorwerp uit parelmoer, dat in bepaalde weekdieren (hoofdzakelijk oester...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Various pearls.jpg

Een parel is een hard, meest rond, voorwerp uit parelmoer, dat in bepaalde weekdieren (hoofdzakelijk oesters, soms slakken) wordt gevormd en door de mens als sieraad wordt gebruikt.

In de taal wordt het woord 'parel' ook overdrachtelijk gebruikt voor iets waardevols.

Kleur. De parel is doorgaans licht van kleur, maar er zijn er ook met een donkere kleur, de zogenaamde zwarte parels. Zoetwaterparels hebben wit en roze tinten.

Glans. De glans van parels hangt van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen af. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner.

Vorm. Parels zijn vaak rond, maar soms ook onregelmatig van vorm. Traanvormige parels worden vaak als hanger gebruikt. Onregelmatig gevormde parels worden gebruikt in kettingen. De grootte van de parels varieert van een speldenkop tot een duivenei. Buitengewoon grote parels zijn de Parel van Lao Tze (24 cm in doorsnede) en de Parel van Puerto (67 lang en 30 cm breed). Nog grotere parels zullen er komen: de poorten van het hemelse Jeruzalem zullen elk uit één parel zijn.

Parels in een mossel

Samenstelling. Een parel bestaat uit parelmoer; dit is voornamelijk laagjes koolzure kalk (in de vorm van aragoniet) die door een hoornachtige stof aan elkaar worden gekit. Het geheel is het parelmoer. Parels verouderen binnen 100-105 jaar, doordat het parelmoer afbladdert.

Vorming. Parels vormen zich in oesterachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen. Geschat wordt dat in 1 op de 15000 wilde oesters een parel zit. Tegenwoordig komen de meeste parels uit kwekerijen. Hiervoor wordt in de oester een klein korreltje parelmoer gelegd en de parel kan dan na twee jaar of langer geoogst worden. Bij de zoetwaterparels wordt er geen parelmoer maar mantelweefsel ingebracht.

Geschiedenis. Reeds Egyptenaren waren vertrouwd met parels. In Mexico zijn parels gevonden uit 2500 voor Christus. Romeinen beschouwden ze als symbool van macht, wijsheid en geluk. In Pompeï zijn parels gevonden uit het jaar 79 na Christus.

Muziekvideo

Meisje met de parel. Schilderij van Johannes Vermeer.