Petrus

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 25 sep 2017 om 13:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Petrus''' is een van de twaalf discipelen van [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jezus_Christus Jezus Christus] die later een apostel werd. Hij is gebor...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petrus is een van de twaalf discipelen van Jezus Christus die later een apostel werd.

Hij is geboren in Galilea. Hij was een visser op het meer van Genesareth. Zijn volledige naam is Simon bar Jona, welke Simon, zoon van Jona betekent. 
Joh 1:42 (1-43) Hij leidde hem tot Jezus. Jezus zag hem aan en zei: Jij bent Simon, de zoon van Jona, jij zult Kefas heten-wat vertaald wordt: steen. (TELOS)
Mt 16:17 Jezus nu antwoordde en zei tot hem: Gelukkig ben jij, Simon, Bar-jona, want vlees en bloed heeft je dat niet geopenbaard, maar mijn Vader die in de hemelen is. (TELOS)
De Heer Jezus noemt hem later '[zoon] van Johannes':
Joh 21:15  Toen zij dan hadden ontbeten, zei Jezus tot Simon Petrus: Simon, [zoon] van Johannes, heb je Mij meer lief dan dezen? ... (TELOS)
Joh 21:15 Wanneer ze dan het morgenmaal gehouden hebben zegt Jezus tot Simon Petrus: Simon-van-Johannes, heb je mij lief, méér dan zij? ... (Naardense vertaling)
Anderen echter lezen 'van Jona' (Statenvertaling, Herziene Statenvertaling). 

Hij werd door Christus geroepen om een visser van mensen te worden. Hij was getrouwd en het is bekend dat zijn vrouw hem vergezelde op zijn zendingsreizen.

Een schilderij voorstellend Petrus, gemaakt door Peter Paul Rubens. Petrus is afgebeeld met een pallium (onderdeel van de liturgische kleding) en de sleutels van de hemel.

Hij was een spontaan en impulsief persoon maar had een klein hartje. Hij was de eerste die verklaarde dat Jezus de Christus is. Deze belijdenis vormt de basis dat hij tot de fundament van de kerk werd gemaakt. Echter was hij ook degene die Christus verloochende in de tuin van Getsémané.

Zijn naam was Cephas welke rots betekent. De Griekse vertaling van zijn naam is Petrus. (Grieks: Πέτρος, Petros; welke betekent Rots)

Hij had heel zijn leven lang moeite om afstand te doen van bepaalde zienswijze van de joodse godsdienst.

Hij werd hier op verschillende tijdstippen op gewezen. Voordat hij een ontmoeting had met Cornelus – een Romeinse legeroverste – en later in een aanvaring met de apostel Paulus in Antiochie.

Wij weten dat hij in Rome verbleef aan het einde van zijn leven. In 1 Petrus 5: 14 vinden wij de enige tekst die aangeeft dat Petrus in Rome woonde.

Uit de geschriften van Clemens en Ignatius weten wij dat Petrus een marteldood is gestorven. Waarschijnlijk onder het bewind van keizer Nero (Antium, 15 december 37 - bij Rome, 9 juni 68).

Een legende vertelt ons dat Petrus aanvankelijk de marteldood wilde ontvluchten door uit Rome te vluchten. Onderweg ontmoette hij Christus, die juist naar Rome ging.

Petrus vroeg aan Hem: waarheen gaat gij, Heer? (in het Latijn: Qua vadis, Domine ?). Christus antwoordde met de woorden naar Rome om weer gekruisigd te worden. Dit beschaamde Petrus en keerde terug naar Rome. Nadat hij gearresteerd was, werd hij gekruisigd in de arena. Maar omdat hij zich niet waardig vond om dezelfde dood te sterven als zijn Heer, werd hij op zijn verzoek, ondersteboven gekruisigd.