Reus

Een reus is iemand of iets van zeldzame grootte[1].

De langste persoon op aarde is (anno 2014) de Turk Sultan Kösen. Hij is 2,51 meter lang en heeft schoenmaat 60. De grootste persoon van de 20e eeuw was de Amerikaan Robert Wadlow, die werd in 1940 opgemeten en was toen 2,72 meter lang. Het grootste tienermeisje ter wereld (anno 2014) is de 17-jarige Turkse meisje Rumeysa Gelgiis, die 2,14 meter lang is. Ze lijdt aan het Weaver-syndroom, een aangeboren aandoening, waardoor zij sneller groeit en afwijkingen aan het skelet heeft.[2]

In de Bijbel is het woord reuzen gewoonlijk de vertaling van de naam Refaïm. Behalve van deze Refaïm of Refaïeten en Enakskinderen of Enakieten, wier nakomelingen nog in Davids tijd bestonden, spreekt de Heilige Schrift van een tot de oertijd behorend reuzen- en heldengeslacht, de Nephilim, "de zonen Gods", dat zijn de engelen die tegen Gods wil huwden met de dochters der mensen en die, had God het niet verhinderd, waren blijven voortbestaan (Gen. 6: 4). Hoewel tot uitsterven gedoemd en niettegenstaande de zondvloed was tussengetreden, worden de Enakskinderen nog door de verspieders in Kanaän (te Hebron) aangetroffen en worden, als verwant aan het geslacht der Nephilim, vermeld in Num. 13: 33. Uit deze plaats blijkt tevens, dat er een genealogisch verband bestond tussen de reuzen van de oertijd en de reusachtige oerbevolking van Kanaän.

Volgens de hypothese van de Amerikaanse onderzoeker L.A. Marzulli zijn de langwerpige schedels die in Peru zijn gevonden van langhalzige reuzen geweest en wijst hun DNA op de oorsprong in de Midden-Oosten[3].

Zie ook

Nephilim | Enakieten |Emieten

Bron

Ed. Rhiem, C.H. van Rhijn (red.), Bijbelsch woordenboek voor ontwikkelde lezers der Heilige Schriften (Utrecht: Kemink & Zoon, 1885-1886) s.v. Reuzen. De tekst van dit lemma is op 1 feb. 2021 onder wijziging verwerkt.

Voetnoten

  1. VanDale.nl, s.v. Reus. Geraadpleegd 1 feb. 2021.
  2. Turkse is officieel grootste tienermeisje ter wereld (video), nieuwsbericht op RefDag.nl, 11 juli 2014.
  3. L.A. Marzulli: The DNA Results. Youtube.com: Prophecy Watchers, 15 feb. 2018. Duur: 28 min. 30 sec.