Richteren 9

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 17 mei 2021 om 14:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Richteren hoofdstuk commentaar}} == 3 == Ri 9:3  Toen spraken de broeders van zijn moeder van hem, voor de oren van alle burgers van Sichem, al dezelve woorden...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bijbelboeken: GeExLeDeJozRiRu1Sa2Sa1Ko2Ko1Kr2KrEzrNeEstJobPsSpPrHglJesJerKlaEzeDaHosJoëAmObJonMiNaHabZefHagZaMalMtMrLkJhHnRm1Ko2KoGlEfFpCol1Th2Th1Tm2TmTitFmHbJk1Pe2Pe1Jh2Jh3JhJdOpb

De volgende hoofdstukken van Richteren zijn op Christipedia samengevat en/of passages ervan becommentarieerd:

Richteren, hoofdstuk: 12345678910111213141516171821

Hoofdstuk Richteren 9 wordt hieronder samengevat en/of een of meer passages worden becommentarieerd.

3

Ri 9:3  Toen spraken de broeders van zijn moeder van hem, voor de oren van alle burgers van Sichem, al dezelve woorden; en hun hart neigde zich naar Abimelech; want zij zeiden: Hij is onze broeder. (SV)

De broeders van zijn moeder. Zijn moeder was een bijvrouw. De broeders waren halfbroers van Abimelech, die Gideon als vader had.

Wat misschien een rol heeft gespeeld was dat Sichem in het stamgebied van Efraïm lag, de stam die steeds lang naar de voorrang zocht, en nu afgunstig was op de stam van Manasse, waartoe Gideons wettige zonen behoorden (Richt.  8.1 vermeldt de twist van de Efraïmieten met Gideon). De Efraïmieten nemen des te gretiger het voorstel aan, want door Abimelech zal Efraïm heersen.

4

Ri 9:4  En zij gaven hem zeventig zilverlingen, uit het huis van Baäl-berith; en Abimelech huurde daarmede ijdele en lichtvaardige mannen, die hem navolgden. (SV)

Het huis van Baäl-berith. De tempel van de afgod 'Heer van het verbond', zie 8:33.

6

Ri 9:6  Toen vergaderden zich alle burgers van Sichem, en het hele huis van Millo, en gingen heen en maakten Abimelech ten koning, bij de hoge eik, die bij Sichem is. (CP[1])

Huis van Millo. Of, naar het Hebreeuws, 'Beth-Millo'. Waarschijnlijk was dit een versterkte vesting op een heuvel in Sichem, vgl. Richt. 9.47

Ri 9:47  En het werd Abimelech aangezegd, dat alle burgers van de toren van Sichem zich verzameld hadden. (CP[1])

Voetnoot

  1. 1,0 1,1 Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling.