Satraap

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2016 om 09:40 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''satraap''' (Lat. ''satrapa'', Gr. ''satrapès,'' Oud-Perz. ''xshathrapavan)'' was de gouverneur of stadhouder van een satrapie (= provincie) in het oude Perz...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een satraap (Lat. satrapa, Gr. satrapès, Oud-Perz. xshathrapavan) was de gouverneur of stadhouder van een satrapie (= provincie) in het oude Perzische rijk. Het was een titel.

In figuurlijke zin gebruikt duidt het woord op een willekeurig, in weelde levend heerser; of ook wel een heerszuchtig mens[1]

Toen uit de ballingschap een groep Joden onder leiding van Ezra terugkeerde in Jeruzalem, gaven zij de voorschriften van de Perzische koning aan diens satrapen.
Ezr 8:36 Zij gaven de voorschriften van de koning aan de satrapen van de koning en de stadhouders van de overzij van de Rivier, en die steunden de gemeenschap en het huis van God. (NB)
Ezr 8:36 Vervolgens gaven zij de wetten van de koning aan de stadhouders van de koning en de landvoogden van \@het gebied aan\@ deze zijde van de rivier, en die verleenden [hun] steun aan het volk en het huis van God. (HSV)

Voetnoot

  1. Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000.