Hart: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
 
[[Bestand:Latidos.gif|miniatuur|De hartpomp aan het werk. De animatie toont de bloedcirculatie in het hart. Blauw = zuurstofrijk; oranje = zuurstofarm. ]]
Het '''hart''' is een bloedpomp, een holle spier die het bloed door het lichaam pompt. Zonder zuurstofrijk bloed, dat wordt rondgepompt door het hart wordt rondgepompt, zouden we doodgaan. Zonder hart, zonder bloed, zijn levensverrichtingen onmogelijk. In figuurlijke zin is het hart de zetel van overtuiging, gemoedsstemming, karakter enz<ref>VanDale.nl, s.v. Hart, geraadpleegd 10 juni 2021. </ref>. Wat er in ons figuurlijke hart is en leeft, werkt door in ons gedrag. Het gezegde "Waar het hart vol van is, loopt de mond van over" wijst daarop.
 
In figuurlijke zin is het hart een geestelijke vermogen, dat het inwendigst middelpunt is van al het geestelijk kennen, ondervinden en willen; de verborgen, geheimzinnige haard van het leven van de geest, de zetel van het geweten, maar ook de bron van de lagere hartstochten en begeerten. In daze opvatting van het hart bestaat een schone overeenstemming tussen de oudste Griekse dichters en de Heilige Schrift. De gehele leiding van de mens, alle bewegingen van de redelijke ziel, bovenal van de wil, gaan uit van het hart (gelijk de bewegingen van een leger van de bevelen van de veldheer in het hoofdkwartier). „Uit het hart zijn de uitgangen des levens", zegt Salomo (Spr. 4 : 23). Ook de kennis, namelijk zij die in het leven ingrijpt, is vaak afhankelijk van de toestand van het hart. Wie zich overgeeft aan de heerschappij van boze begeerten, die verliest, gelijk de dagelijkse ondervinding leert, zicht op God en heilrijke gedachten en wensen. Daarom vraagt God boven alle dingen van ons het hart (Spreuk. 23: 26).
bureaucraten, Bevestigde gebruikers, redacteuren, beheerders
29.027
bewerkingen