Rosj Hasjana: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  5 jaar geleden
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
'''Gebed en lezing.''' Diverse gebeden zijn speciaal voor Rosj Hasjana. Op Rosj Hasjana en Jom Kipoer wordt in de synagoge-liturgie o.a. het ''Avinoe Malkenoe'' toegevoegd, een indringend gebed om vergeving van begane fouten. De Thorateksten die gelezen worden gaan over het ingrijpen van God in het leven van mensen, zoals dat van aartsvader Abraham.
 
'''Ramshoorngeklank.''' Op beide dagen van Rosj Hasjana wordt er in de synagoge honderd maal op de sjofar (de ramshoorn) geblazen. Dat gebeurt in een aantal gedeeltes. De eerste 30 keer na de thoralezing. Tijdens het moesaf gebed wordt ook op de Thorasjofar geblazen. Halverwege en aan het eind van de dienst wordt ook nog 30 keer de sjofar geblazen. De laatste toon wordt zo lang mogelijk aangehouden, om te denken aan de komende dagen van inkeer.
 
'''Begin van tien dagen van inkeer'''. De laatste toon van de ramshoorn luidt de ''Aseret Jemei Tesjoeva'' (= 'tien dagen van inkeer') in, een periode van inkeer (tesjoeva) tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer (= Verzoendag), waarin wordt verwacht dat slechte daden tegenover andere personen en God worden bijgesteld en verzoend (voor zover dit niet al is gebeurd). In die periode moet een jood dus vergiffenis vragen aan zijn of haar medemens, als hij fouten heeft begaan. Tijdens deze periode worden enkele speciale gebeden toegevoegd aan de dagelijkse gebedsdiensten. De tien dagen eindigen met Jom Kipoer (Grote Verzoendag) waarin de verzoening met God wordt voltooid. Op Jom Kippoer komt de joodse mens tegenover God te staan.